De drukke weken van sinterklaasactiviteiten, cadeau’s kopen en een kerst diner klaarmaken komen er weer aan. Ondanks dat je normaal gesproken ook goed voor jezelf moet zorgen, is het juist in deze periode nog belangrijker om te doen! Zorg goed voor jezelf! Als je in balans bent, functioneer je het beste. Als fysiotherapeut zie ik in deze periode helaas vaak ouders op consult omdat spieren in de nek of bovenrug behoorlijk gespannen zijn door de portie stress die zij ervaren.

Zorg goed voor jezelf!

Deze klachten uiten zich vaak met hoofdpijnklachten. Ouders zijn dan eigenlijk al ver over hun grenzen gegaan. Soms nemen ze te veel hooi op hun vork, door bijvoorbeeld te weinig ‘nee’ te zeggen. Ze helpen met allerlei schoolactiviteiten mee. Of ouders plannen alles op het laatste moment in, waardoor ze als een wervelwind nog cadeaus moeten inkopen.

En dan komt er een moment dat de druppel de emmer doet overlopen. Ouders zijn vermoeid en ervaren pijnklachten. Ze hebben niet goed voor zichzelf gezorgd. Maar besef wel dat je op dat moment ook niet meer goed voor je gezin kunt zorgen! Je kunt dit dus maar beter voor zijn. Maar hoe kun je dit het beste doen in deze drukke tijd?

Sta eens stil in dit moment; hoe voel jij je echt?

Iedereen is uniek. Wat de één als ontspanning ervaart, voelt dat voor de ander niet als rust en plezier. Blijf dus zelf zoeken naar manieren die je plezier en rust in het leven brengen. En voel je zeker niet schuldig als je jezelf op dat moment op de eerste plaats zet. Erken dat gevoel, maar laat het vervolgens dan ook los.

Hier komt mindfulness om de hoek kijken. Je (ver)oordeelt deze gedachtes die je hebt niet. Ik denk trouwens, nu we het over mindfulness hebben, dat het voor iedereen goed is om de dag eens te beginnen met een mindful oefening. Want sta je er wel eens bij stil hoe je je voelt op het moment dat je dag begint? Of begin je de dag gelijk als een wervelwind?

Neem eens even 3 minuten de tijd om rustig te zitten, observeer je ademhaling en voel eens hoe je je echt voelt. Waar heb jij vandaag behoefte aan? Als je je moe voelt, dan is het misschien fijn om wat activiteiten uit je agenda te schrappen die niet perse prioriteit hebben. Ik kan je vertellen, dit voelt echt heel fijn als je dit doet! Je kunt deze activiteiten altijd weer inhalen als je wel weer genoeg energie hebt. En op zo’n dag kost het geen energie, dus kan je het veel beter aan.

Zorg goed voor jezelf doe even helemaal niets.

Een ander voorbeeld van deze mindful oefening: Stel dat je deze 3 minuten oefening doet en je voelt tijdens deze bewustwording van je lichaam ergens pijnklachten. Observeer dan waar de pijnklachten vandaan komen en stel jezelf de vraag wat je nodig zou hebben om dit te verhelpen. Misschien een warm bad of het is wellicht fijn om deze dag even te gaan wandelen om je spieren weer wat soepeler te maken.

Schroom niet om hulp te vragen

Merk je dat je vermoeid bent of zou je het bijvoorbeeld prettig vinden om overdag wat dingen te doen zodat je ook eens ’s avonds lekker tijd hebt voor jezelf? Zorg goed voor jezelf en vraag dan gewoon eens hulp. Hulp in de zin van opa en oma die oppassen, of een oppas of vriend(in) die even op de kids let. Zo heb jij je handen vrij en kan jij op dat moment doen waar je behoefte aan hebt. Uit ervaring weet ik hoe fijn dit is! Je krijgt hier energie van, waardoor je daarna weer veel beter voor je gezin kunt zorgen.

Zorg goed voor jezelf vraag hulp

Zorg goed voor jezelf, plan vooruit!

Ik ben benieuwd of jij weleens plannen opschrijft voor de gehele week. Onthoud jij dingen in je hoofd of ben jij iemand die het opschrijft? Dit werkt natuurlijk voor iedereen anders. Ik kan je wel adviseren om eens vooruit te kijken. Zo voorkom je dat je op het laatste moment nog van alles moet doen. Is het niet veel fijner om nu alvast rond te neuzen wat je voor leuks kan kopen voor Sinterklaas of kerst in plaats van dit in de laatste week te moeten doen? Dat is toch veel relaxter? Kijk eens naar de komende maand en plan dit eens in. Zorg goed voor jezelf, zodat je deze tijd als veel rustiger ervaart!