Het kan als ouder heel wat schelen wanneer jouw baby een goede structuur heeft. Op vaste momenten eten en naar bed. Jouw baby raakt gewend aan de tijden en het maakt het leven als ouder een stuk eenvoudiger. Natuurl­ijk kun je jouw moederinstincten gebruiken om aan te voelen wanneer wat nodig is, maar een goede structuur werkt wel zo prettig. Online kun je heel wat tips en voorbeelden vinden voor een goede structuur voor jouw baby. Toch is geen een baby hetzelfde en bestaat er geen formule voor een optimale routine. Het is belangrijk dat je leert wat goed werkt voor jouw baby.

Structuur

Een goede structuur is cruciaal voor jouw baby. Jouw baby leert dan waar het aan toe is en heeft minder te maken met veranderingen. Door een goede structuur kan jouw baby beter gaan slapen, beter eten en een goed metabolisme ontwikkelen. Structuur brengen aan de dag en nacht is ook cruciaal voor ouders. Zeker wanneer beide ouders weer aan het werk gaan, is het belangrijk om een goede rolverdeling van de dag- en nacht te creëeren. Hoe laat staan jullie op en gaan jullie naar bed en wie doet wat wanneer. Het kan soms aan te raden zijn om letterlijk een schema op te stellen. Structuur in je leven zorgt voor meer overzicht en rust en is dus zeker aan te raden voor ouders met jonge kinderen en baby's. Iedereen weet waar het aan toe is en kan erop inspelen. Wanneer jouw baby nooit op vaste tijden naar bed gaat, wordt het ook niet op vaste tijden moe. Wanneer er structuur is, kan jouw baby hier veel beter mee omgaan.

Slaapritme

Het is heerlijk wanneer jouw kleintje de hele nacht ( of een groot gedeelte hiervan ) doorslaapt. Je kunt het slaapritme van jouw baby positief beïnvloeden. Het is belangrijk om te weten wanneer jouw baby 's avonds moe wordt en op deze tijd jouw baby naar bed te brengen. Je zult na een paar dagen al resultaat zien. Jouw baby wordt moe rond deze tijd en slaapt door tot een vaste tijd. Een vast slaapritme is erg belangrijk. Op deze manier krijgt jouw baby niet alleen genoeg rust, maar zorgt het ook voor meer energie overdag. Gebroken nachten zijn niet alleen funest voor de ouders, maar ook voor de baby. Wordt jouw baby 's nachts vaak wakker? Probeer dan om jouw baby een uur later naar bed te doen. Jouw baby is dan erg moe en slaapt vaak langer door. Het is passen en meten en al doende leer je wat het beste slaapritme is voor jouw baby. Ook overdag is het goed om vaste momenten te hebben voor de dutjes. Ook dit kun je aanpassen naar jouw baby. Door vaste tijden te creëren voor de dutjes kun je de slaapmomenten zo over de dag uitspreiden dat jouw baby 's avonds moe genoeg is om de hele nacht door te slapen. Wees streng en wijk niet van het schema af. Als jouw baby niet slaapt, houd het dan wakker tot het volgende slaapmoment. Een goed ritme creëren vergt discipline.

Vaste eetmomenten

Jouw baby kan aangeven wanneer het honger heeft en het is belangrijk om op deze hulpvragen in te gaan. Toch is het ook erg belangrijk om een goed eetritme te creëren. Je kunt al tijdens de periode van borstvoeding hieraan werken, maar wordt pas echt belangrijk wanneer jouw baby vast voedsel gaat eten. Zorg voor vaste eetmomenten van grote maaltijden. Op deze manier ontwikkelt jouw baby een gezond metabolisme. Kies er bijvoorbeeld voor om jouw baby mee te laten eten tijdens jullie ontbijt, lunch en avondeten. Tussendoor is er ruimte voor snacks, maar laat jouw kind niet de hele dag door snacken op kleine maaltijden. Op deze manier eet jouw kind al snel te veel en heeft het een negatief effect op de stofwisseling. Een goed eetritme ontwikkelen vergt ook discipline. Het is belangrijk om naar de behoeftes van jouw kind te voeden, maar wees ook realistisch en voed jouw baby wanneer het volgens het schema tijd voor is. De snelle honger tussen de maaltijden door kun je oplossen door gezonde snacks zoals groente en fruit.

Hygiëne

Een goede dagelijkse routine is erg belangrijk voor de optimale hygiëne. De huid van de baby is erg kwetsbaar en vergt de nodige aandacht. Wanneer je een vast ritme hebt voor het badderen en aankleden kan dit erg fijn werken. Veel ouders verkiezen badtijd voor het slapengaan of na de eerste voeding. Wanneer je 's ochtends jouw baby wast en schone kleren aantrekt, begin je de dag gelijk goed. Het is belangrijk om jouw baby dagelijks te wassen. Je hoeft hier geen douche of badproducten voor te gebruiken, maar water is al genoeg. Een goede routine op het gebied van hygiëne kan veel huidproblemen voorkomen. Wanneer het warm weer is, is het extra belangrijk om een goede routine voor de hygiëne te hebben. Voorkom dat de huid van jouw baby vochtig wordt en huidproblemen met zich meebrengt. Kies voor vaste tijden om jouw baby te wassen of te badderen.

Spelen en alleen-tijd

Jouw baby heeft ook tijd nodig om te kunnen spelen, zowel samen met de ouders als alleen. Baby's leren door te spelen. Spelenderwijs kunnen ze leren en ontdekken. Het is daarom belangrijk dat jouw baby dagelijks de tijd heeft om te spelen. Samen spelen is erg belangrijk voor de hechting en ontwikkeling, maar alleen-tijd is ook cruciaal. Alleen spelen is goed voor de ontwikkeling en kan verlatingsangst voorkomen. Het kan fijn zijn om vaste tijden aan te houden om samen te spelen en voor jouw baby om alleen te spelen. Laat jouw baby bijvoorbeeld 's ochtends na het eten en badderen zelf spelen. Op deze manier heb jij de tijd om jezelf verder op te frissen of nog wat in het huishouden te doen. Een goede structuur geeft jou als ouder ook meer tijd voor jezelf. Je weet precies waar je aan toe bent en kunt jouw klusjes inplannen in het schema.

Geen enkele baby is hetzelfde

Wat goed is voor ouders om te weten, is dat geen een baby hetzelfde is. Je kunt online en van vriendinnen genoeg tips en voorbeelden krijgen van een goede routine. Er zijn zeker een aantal belangrijke facetten die voor veel baby's werken, maar er bestaat geen unaniem juiste formule. Als er een formule voor de opvoeding en structuur voor baby's zou bestaan dan zou niemand er moeite mee hebben. Een structuur voor jouw baby kun je daarom het beste als ouders bepalen. Jij weet wat het beste voor jouw baby werkt, of dat nu om zeven uur 's avonds slapen is of pas na middernacht. Al doende leer je wat het beste voor jullie gezin werkt. Het is belangrijk om een duidelijk schema op te stellen. Zet het op papier om duidelijk te zien wat er wanneer moet gebeuren. Het kan de eerste dagen wennen zijn, maar wanneer je een goede routine hebt gaat alles een stuk makkelijker. Je weet precies waar je aan toe bent en kunt meer tijd voor jezelf of andere zaken inplannen. Het is belangrijk om te zorgen voor discipline en zo min mogelijk van het schema af te wijken. Al na een paar dagen zie je verschil in het ritme en went iedereen eraan.

Een goede structuur in het leven van de baby en het gezin is erg belangrijk. Je kunt alles op je af laten komen, of zorgen voor duidelijkheid en regelmaat. Een goede structuur bepaal jezelf. Wat werkt goed voor jouw baby en wat werkt het beste voor het hele gezin. Door een goede structuur slaapt jouw baby sneller de hele nacht door, heeft het meer energie en een beter humeur. Daarnaast kan structuur bijdragen aan goede stofwisseling en huidproblemen voorkomen. Er bestaat geen vaste formule voor een routine die bij elke baby past. Maak een schema dat het beste bij jouw gezin past.