Je kunt als ouder goed de schrik erin hebben zitten wanneer jouw baby huidklachten krijgt. Wat is er aan de hand en is het gevaarlijk voor jouw baby? Als ouder leer je al doende, maar het blijft toch altijd spannend wanneer er iets mis is met jouw baby. Veel baby's krijgen te maken met huidschilfertjes. Het kan een reactie zijn op de voeding, een huidafwijking of gewoon iets tijdelijks. Houd de huid van de baby goed in de gaten wanneer het droog word en gaat schilferen. Gaat de huidafwijking gepaard met koorts? Dan is het zeker belangrijk om de dokter te bellen. In dit artikel hebben wij verschillende oorzaken die huidschilfertjes bij baby's kunnen veroorzaken op een rijtje gezet. Wat is het, en vooral, wat kun je ertegen doen? In dit artikel vindt je snel de oorzaak die de huidschilfertjes bij jouw baby veroorzaken.

Berg

Veel baby's worden met een gulle bos haar geboren, deze bos kan de erop volgende weken verdwijnen en weer uitvallen. Wanneer de hoofdhuid van de baby dan schilfertjes krijgt, is er sprake van berg. Berg is een huidaandoening dat wordt veroorzaakt door pityrosporon ovale. Dit is een gist waar veel baby's te veel van hebben. Door een te hoge gisting kunnen er huidaandoeningen ontstaan. Berg is een veelvoorkomend babykwaaltje dat in veel gevallen vanzelf weer verdwijnt. Toch is het voor veel ouders lastig om te zien dat hun kindje zoveel huidschilfertjes op het hoofdje heeft. Je kunt de natuur een handje helpen en aan de slag gaan met babyolie. Breng na het wassen een ruime hoeveelheid babyolie aan op het hoofdje. Zo houd je de huid in optimale staat en voorkom je verdroging van de huid. Ga niet zitten pulken aan de huidschilfertjes. Hierdoor kun je wondjes krijgen en dat wil je zeker niet. Berg kan zowel voorkomen bij baby's met haar, als bij baby's zonder haar. Berg verdwijnt in de meeste gevallen vanzelf, blijft het toch lang aanhouden? Bezoek dan een dokter voor professioneel advies.

Eczeem

De huid van de baby is erg gevoelig en teer. Wanneer je een keer niet goed genoeg afdroogt, kan jouw baby al last krijgen van eczeem. Eczeem zorgt voor droge plekken over het hele lichaam waar huidschilfertjes bij voor kunnen komen. Eczeem wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een vochtige huid. Dit kan dus komen door niet volledig afgedroogd te worden na het badderen, of op warme zomerdagen door vochtigheid bij te warme kleren. Het vervelende van eczeem is dat het erg veel jeukklachten geeft. Zeker wanneer jouw baby al wat ouder is, kan dit erg vervelend zijn doordat het kan gaan krabben. Je moet krabben altijd voorkomen, zo krijg je meer huidschilfertjes en kunnen er wondjes optreden. De eczeem verergert snel wanneer er wordt gekrabd. Het is belangrijk om de huid droog te houden en goed te verzorgen. Droog jouw baby altijd goed af en zorg dat de baby het niet te warm krijgt. Smeer de huid in met babyolie om de eczeem te verminderen. Zorg dat de olie volledig ingetrokken is in de huid voordat je de baby aankleed. Je kunt ook door olie vochtigheid creëren. Er zijn speciale crèmetjes op de markt die kunnen helpen bij eczeem. Het is goed om de eczeem in de gaten te houden. Worden de plekken groter, of nemen ze af? Het is belangrijk om dit goed bij te houden. Je kunt dan wanneer het echt een stuk erger wordt, de dokter precies vertellen hoe de plekken ontstaan en gegroeid zijn. Eczeem kan een vervelende en langdurige aandoening. Zorg dat je gelijk de eczeem aanpakt om er snel vanaf te komen.

Allergie

Een allergie kan ook de oorzaak zijn van huidschilfertjes. Door een allergie werkt het immuunsysteem van jouw kleintje minder en kan er een verkeerde gisting ontstaan. Hierdoor ontstaan huidklachten zoals huidschilfertjes. Huidaandoeningen zijn meestal bijsymptomen van een allergie, een allergie bij een baby is snel te herkennen. Een allergische reactie is te herkennen aan de ontlastig, het uitblijven ervan of een dunne ontlastig, en het uitspugen van het eten. Dit gaat gepaard met veel huilbuilen. Een allergie is meestal vast te stellen doordat de huid ook een reactie geeft. Huidschilfertjes kunnen ontstaan door een allergie, maar zullen in de meeste gevallen direct verdwijnen wanneer het voedselproduct wordt vermeden. Heeft jouw kleintje last van verschillende symptomen en huidklachten? Bekijk dan welke invloed voeding heeft en los een allergie eenvoudig op.

Droge huid

Het kan zijn dat jouw baby net een wat drogere huid heeft dan andere baby's. Huidschilfertjes komen altijd door droge plekken of een droge huid. In veel gevallen zijn de schilfertjes helemaal niet erg en kunnen ze met een zachte massage met een handdoek zo worden verwijderd van de huid. Zorg voor een optimale hygiëne om de huid in de beste staat te houden. Een droge huid bij baby's kan komen door te vaak badderen, of een verkeerd product voor in bad. Kies voor een hypoallergene badzeep. De huid van de baby is erg gevoelig en een verkeerd badproduct kan de huid enorm aantasten en uitdrogen. Zorg ook voor een fijne babyolie en gebruik deze altijd na het badderen. Zo blijft de huid gevoed en voorkom je uitdroging van de huid.

Andere melk

Veel baby's reageren verschillend op melk. Melk heeft directe invloed op de gisting bij de baby en kan dus zorgen voor huidproblemen. De baby hoeft helemaal niet allergisch te zijn voor de melk, maar kan bij de ene melk net iets anders reageren dan bij de andere. Verwissel de zuigelingenmelk om te zien of dit invloed heeft op de huid van jouw baby. Het kan soms een eenvoudige manier zijn om van huidschilfertjes af te komen. Probeer een ander merk of een andere melksoort om te zien of dit invloed heeft op de huid. Huidschilfertjes, veel baby's hebben hier last van. Komen de schilfertjes alleen voor op het hoofdje? Dan is er waarschijnlijk sprake van de huidaandoening Berg. Hierbij hebben baby's veel huidschilfertjes op het hoofdje. In de meeste gevallen verdwijnen de schilfertjes vanzelf. Daarnaast kan een allergie voor een bepaald voedselproduct ook een directe invloed hebben op de huid. Wanneer het voedselproduct wordt vermeden, verdwijnen de huidschilfertjes direct. Zorg voor een optimale hygiëne en natuurlijke badproducten om de huid in optimale stand te houden. Gebruik altijd babyolie na het badderen om de huid te voeden. Blijven de schilfertjes aanhouden? Doe dan navraag bij het consultatiebureau of de dokter. In de meeste gevallen zijn huidschilfertjes maar iets tijdelijks en in het goed op te lossen.