7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Voordelen en nadelen van kinderopvang door grootouders

Kinderopvang door grootouders een goed idee? Als je het aan mijn zoontje vraagt zeker. Als ik op een willekeurig moment vraag aan mijn zoon 'waar gaan we naartoe?', dan zegt-ie steevast 'opa!'. Zijn oma's vindt hij ook erg lief, maar de opa's zijn toch echt favoriet...

Kerst in de keuken: 3 zoete recepten voor kerst

Kerstmis is een tijd van samen zijn en natuurlijk ook gezellig samen eten. Bijna driekwart van de Nederlanders duikt met kerst minimaal een dag de keuken in om een heerlijk feestmaal op tafel te toveren. Mocht je daar tegenop zien, lees dan vooral onze tips voor een...

10 redenen om wasbare luiers te gebruiken

'Gatsie, poep uitspoelen.' 'Blegh, poep in je wasmachine.' Dat zijn de reacties die ik als eerste hoor als ik vertel dat wij in ons gezin wasbare luiers gebruiken. Nou, ik kan je vertellen; dit was 50 jaar geleden misschien zo. Toen ouders nog doeken met...

Vintage babykamer: Tips om een prachtige babykamer met vintage meubelen te maken

De tijd begint te dringen. Ik ben bijna op mijn uitgerekende datum en ben nog druk bezig met de styling van mijn vintage babykamer. Halverwege maart verwachten mijn man en ik ons tweede kindje. Ons zoontje van ruim 1,5 jaar verwacht dat er straks een aap uit mijn buik...

Is het bij jullie thuis altijd een strijd om je kind gezond te laten eten? Met onze 10 tips om eten leuk te maken wordt jouw kind binnen de kortste keren een goede eter. En dan bedoelen we niet een goede eter van koek en snoepjes, maar ook van groentes en andere gezonde hapjes! Bovendien zal de sfeer aan tafel een stuk verbeteren, en wordt samen eten weer gezellig.

Tip 1: Zorg voor afleiding

Als je kind een slechte eter is wil het nog wel eens helpen om hem tijdens het eten wat af te leiden. Zing een lied of laat het eten als een vliegtuig naar zijn mond vliegen. Ook ‘een hapje voor mama, een hapje voor oma, een hapje voor de buurman’ wil nog wel eens helpen met het stiekem naar binnenwerken van wat extra hapjes.

Tip 2: Maak het bord mooi op

Het oog wilt ook wat! Serveer het eten dus op een mooi bordje en met je kind zijn favoriete bestek en bekertje. Ook het maken van een figuurtje of mannetje met verschillende etenswaren valt vaak in de smaak.

Tip 3: Wees creatief

Lust je kind geen vis en doperwtjes? Misschien lust hij wel kip uit de zee en groene monstertjes. Probeer etenswaren een creatieve naam te geven en je kind mee te slepen in een spannend verhaal rond het eten.

Tip 4: Laat je kind helpen met koken

Samen koken is niet alleen gezellig en leerzaam, je zult ook zien dat je kind trots is op zijn eigen gemaakte maaltijd. En doordat hij zo trots is, zal hij ook eerder geneigd zijn om zijn bordje leeg te eten. Een echte win-win situatie dus!

Tip 5: Laat je kind proeven

Laat je kind altijd een hapje proeven. Zo went hij aan nieuwe smaken en gaat hij bepaalde etenswaren uiteindelijk misschien zelfs wel waarderen. Forceer dus niet dat je kind zijn bord leeg eet, maar wel dat hij in ieder geval een (piepklein) hapje proeft.

Tip 6: Beloon goed gedrag

Als je kind wel goed eet dan moet dat natuurlijk beloond worden! Geef dus complimentjes, of werk eventueel met een sticker-systeem. Maak eten leuk door goed gedrag te belonen, en niet te veel aandacht te schenken aan minder goed gedrag.

Tip 7: Wissel af met smaken en structuur

Misschien houdt je kind niet zo van slapgekookte groentes, maar wel van knapperige rauwe worteltjes en bloemkool. Probeer dus verschillende structuren en manieren van bereiden uit. Ook qua smaken kun je flink afwisselen. Zo houdt je kind misschien meer van zoete groentes zoals paprika dan van bittere groentes zoals spruitjes.

Tip 8: Geef het goede voorbeeld

Aan tafel hoor je natuurlijk het goede voorbeeld te geven. Eet dus ook zelf gezond en gevarieerd. Eet daarnaast met aandacht, en niet met zijn allen op de bank voor de televisie of met de telefoon in de hand.

Tip 9: Verstop groentes en fruit

Wil je kind echt geen vitamientjes eten? Je kunt groente en fruit altijd nog verstoppen in een zelfgemaakte saus, soep of smoothie. Misschien niet helemaal pedagogisch verantwoord, maar wel een slimme manier om je kind net wat extra vitamines binnen te laten krijgen.

Tip 10: Zorg voor een ontspannen sfeer

Een ontspannen sfeer aan tafel is belangrijk om je kind goed te laten eten. Houd het dus gezellig en leg niet te veel de nadruk op het moeten eten. Het laatste wat je tenslotte wilt is dat je kind een hekel krijgt aan eten. Laat het los als je kind een keer wat minder eet, dat komt vast de volgende dag of op een later moment wel weer goed.