Twijfel jij of je borstvoeding wilt gaan geven? Hoor je zoveel tegenstrijdige berichten over borstvoeding? Wat is er nu echt waar en wat is een fabeltje en wat zijn nu echt nuttige tips? Onderstaand acht feiten en fabels om meer duidelijkheid te verschaffen.

1. Borstvoeding is een goede start

Dit is een feit! Natuurlijk is het geen probleem als je baby flesvoeding krijgt, maar borstvoeding heeft natuurlijke afweerstoffen die niet in flesvoeding zitten. Zeker de eerste dagen zitten er veel beschermende stoffen in de moedermelk. Dat borstvoeding geven ook de band tussen moeder en kind hechter maakt is nooit bewezen.

2. Grote borsten geven meer moedermelk

Dit is echt een fabel! De hoeveelheid melk die je borsten produceren heeft niets met je cupmaat te maken, eerder met de behoefte van je baby. De reden dat sommige borsten groter zijn, heeft te maken met meer vetweefsel en niet omdat er meer melkklieren zijn. Het is wel zo dat vrouwen die een borstverkleining hebben gehad vaak lastiger of soms helemaal geen borstvoeding kunnen geven. Vrouwen met een borstvergroting kunnen dit vaak nog wel al kan het soms ook wat moeizaam gaan. Heb je de indruk dat de baby niet genoeg melk krijgt omdat hij of zij afvalt of niet bijkomt? Kijk dan eerst of je baby wel goed is aangelegd en of de baby niet te kort drinkt.

3. Je kunt geen borstvoeding geven als je zelf geen melk drinkt

Dit is een fabel. Als je borstvoeding geeft wordt je lichaam gestimuleerd om beter calcium op te nemen uit voeding. Als je gezond en gevarieerd eet, krijgt je lichaam genoeg calcium binnen. Drink in ieder geval wel genoeg water.

4. Krijg je hangborsten door borstvoeding?

Dit is een fabel! Borstvoeding geven is niet de oorzaak waardoor je hangborsten krijgt. Hormonale veranderingen in je lichaam tijdens de zwangerschap kunnen je borsten hoogstens wat slapper maken. Ook de vorm verandert niet omdat je borstvoeding geeft. Het kan wel zijn dat door de zwangerschap je borsten groter worden. Je ontwikkelt namelijk onder invloed van hormonen meer klierweefsel wat weer afneemt als je geen borstvoeding geeft na de bevalling of als je stopt met borstvoeding geven. Het kan zijn dat je borsten daarna slapper zijn, maar dit heeft niets met wel of geen borstvoeding geven te maken.

5. Je kunt eten en drinken wat je wilt

Fabel en feit! Natuurlijk kun je alles eten als je borstvoeding geeft, mits we over gezonde voeding praten. Het is belangrijk dat je gevarieerd en gezond eet. Soms zijn er voedingsmiddelen waar je kindje darmkrampen van krijgt, het is dan verstandiger om deze producten niet meer te eten of met mate. Als je gezond en gevarieerd eet maar de baby toch diarree of maagkrampen heeft, kun je het beste overschakelen op alleen borstvoeding. Dit blijft toch het beste medicijn.

6. Geen anticonceptie nodig als je borstvoeding geeft?

Feit en fabel! Als je volledige borstvoeding geeft volgens de LAM-methode is dit wel een natuurlijke anticonceptiemethode. Dat betekent volledige borstvoeding op verzoek van de baby, niet volgens schema, geen bijvoeding en nog geen menstruatie na de zwangerschap. Anders is het niet betrouwbaar. Wil je liever geen risico lopen, kies dan voor 100% zekerheid en begin toch met anticonceptie.

7. Borstvoeding geven doet pijn

Dit is een fabel! Borstvoeding geven hoort geen pijn te doen. Natuurlijk zijn de eerste week je borsten en tepels wat gevoeliger, zowel jij als de baby én je borsten moeten even wennen. Maar je hoort geen aanhoudende pijn of pijn tijdens het voeden te hebben.

8. Afvallen door borstvoeding

Dat is een feit. Vrouwen die borstvoeding geven zien de overtollige kilo’s vaak eerder verdwijnen. Natuurlijk verschilt het per vrouw en als je naast het borstvoeding geven veel calorieën naar binnen werkt, merk je er weinig van.