Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.

Borstvoeding geven, is even inkomen. Het kost wat tijd voordat het aanleggen van je baby, borstvoeden in het openbaar en de borstvoeding houdingen je goed afgaan. Als dit je uiteindelijk lukt, dan is het genieten geblazen van het intensieve contact met je baby. Borstvoeden versterkt jullie moeder-kind band. Ook is het voor jezelf fijn om na de vermoeiende periode van zwangerschap en bevalling elke dag te relaxen met je baby. Er zijn daarnaast nog veel meer voordelen van het geven van borstvoeding. Toch zijn er ook nadelen, zoals de eventuele pijnlijke tepels die je voelt en het feit dat je wordt beperkt in het drinken van alcohol en medicijngebruik tijdens borstvoeding. Het grootste nadeel van het geven van borstvoeding is echter voor de meeste vrouwen: kolven. Of je het nou wilt of niet, je ontkomt niet aan kolven als je borstvoeding geeft. Tenzij je dag en nacht bij je baby bent, moet je op een gegeven moment gaan kolven.
Kolven wil zeggen dat je op momenten dat je niet bij je baby bent, de melk af blijft tappen met een kolfapparaat. Dit is eigenlijk hetzelfde als een melkmachine voor koeien, alleen dan voor mensen. Als je niet bij je baby bent, moet je de melk eruit laten komen, anders neemt je productie af. Ook merk je als je niet op tijd kolft dat je borsten zich opblazen en dat de melk er vanzelf uitkomt. Kortom er zit niks anders op dan gaan zitten kolven. Dit doe je trouwens niet alleen, omdat je borsten anders overstromen, maar ook omdat je de melk die je afkolft, kunt bewaren en op een ander moment in een flesje aan je baby kunt geven. Het is zelfs mogelijk dat deze afgekolfde melk door een ander aan je baby wordt gegeven. Dat is natuurlijk fijn, zo hou jij ondanks je taak als moeder van een baby, toch ook nog wat tijd voor jezelf. Kolven is misschien niet prettig om te doen; het geeft je wel vrijheid.
De tijd is aangebroken. Je gaat binnenkort weer aan het werk of hebt een weekendje met vriendinnen afgesproken. Een ander zal straks jouw baby moedermelk in een fles moeten geven en jij moet gaan kolven, zodat je baby straks voldoende melk heeft als jij er niet bent en jouw borsten straks niet gaan overstromen. Kolven, hoe doe je dat? Kolven, zo doe je het in tien stappen.
1. Koop een kolfapparaat. Dat kan bij een babyspeciaalzaak, maar ook bij allerlei andere winkels via internet, bijvoorbeeld bij gewoonborstvoeding.nl. Welk kolfapparaat heb je nodig? Je kunt kiezen voor een handkolf; deze koop je als je maar af en toe een kolfapparaat nodig hebt en als kolven van jou niet zo snel hoeft te gaan. Je kunt ook kiezen voor een elektrische kolf. Deze wordt het meest verkocht. Voordeel van dit kolfapparaat is dat hij sneller kolft en je minder inspanning kost. Dan heb je ook nog de keuze uit een enkelzijdige en een dubbelzijdige elektrische borstkolf. Bij de enkelzijdige kolf je een borst per keer. Bij de dubbelzijdige kolf je beide borsten tegelijk. De dubbelzijdige kolf kolft hierdoor sneller dan de enkelzijdige. Ga je aan het werk en mag het kolven niet al te lang duren, kies dan voor de dubbelzijdige elektrische kolf.
2. Was je handen met zeep. Kook het kolfapparaat uit en zet het in elkaar zoals in de handleiding van het apparaat staat vermeld. Steek bij een elektrisch kolfapparaat de stekker in het stopcontact of stop batterijen in het apparaat.
3. Plaats de borstkolf of de twee borstkolven op je borsten.
4. Bij een handkolf ga je nu zelf kolven, bij een elektrische kolf druk je op de ‘aanknop’. Je merkt nu dat er aan je tepels wordt gezogen, door middel van een pomp. Dit gevoel kan aan het begin even wennen zijn; het kan pijnlijk zijn. Als je vaker hebt gekolfd merk je dat de pijn minder wordt.
5. De melk stroomt langzaam en later sneller in de flesjes die zich onder de borstkolven bevinden. Het kan even duren voordat de eerste melk komt, de toeschietreflex, ook wel melkproductie, moet eerst even op gang komen, net als wanneer de baby bij je drinkt.
6. Druk op de ‘plusknop’ als de zuigkracht hoger mag. Als je het gevoel hebt dat je de zuigkracht aan je borsten prima kunt verdragen, dan kun je hiervoor kiezen. De melk zal hierdoor sneller uit je borsten gaan stromen.
7. Druk op de ‘minknop’ als de zuigkracht weer lager moet. Forceer het kolven niet. Zorg er altijd voor dat je geen of in elk geval niet teveel pijn hoeft te lijden tijdens het kolven. Houd de zuigkracht laag, als je pijn hebt. Zo voorkom je blijvende pijn.
8. Druk op de ‘uitknop’ als je borsten leeg zijn.
9. Laat je borsten uitlekken boven de borstkolven en schroef voorzichtig de flesjes los van het apparaat. Giet de melk over in een andere fles, moedermelk bewaarzak of moedermelk bewaarbeker. De moedermelk bewaren doe je in de koelkast of vriezer.
10. Haal het kolfapparaat uit elkaar en kook de losse attributen uit, zoals staat vermeld in de handleiding van het apparaat.
Je kunt het beste met kolven beginnen een week of een paar dagen voordat je voor de eerste keer niet bij je baby bent. Op dit moment al kolven is nodig om ervoor te zorgen dat de eerste keer dat je vertrekt zonder je baby er alvast moedermelk is. Ook is het goed om al vooraf aan je uitje, je baby te laten wennen aan het drinken uit een fles. Dat is namelijk iets dat niet elke baby spontaan en graag doet, wanneer hij de borst van zijn moeder gewend is. Oefen alvast een paar keer met uit de fles drinken; laat ook je partner het proberen. Zo voorkom je dat je straks, als je weg bent van huis, hals over kop terug moet komen, omdat je baby niet wil drinken. Ook is thuis alvast kolven fijn, omdat je alvast het kolven onder de knie krijgt, voordat je het ergens anders gaat doen.
Er bestaat geen regel voor wanneer je precies moet kolven. Ga je weer hele dagen aan het werk, dan doe je het vaker, dan wanneer je maar een middag weg bent. Als je hele dagen gaat werken, dan kun je het beste de eerste tijd per dag drie keer gaan kolven op je werk, eerlijk verdeeld over de dag. Zo blijft je melkproductie goed op gang. Merk je dat je melkproductie erg goed gaat en dat je met twee keer kolven ook al veel melk eruit haalt, dan kun je kiezen voor twee keer per werkdag kolven. Het is ook belangrijk te letten op de spanning en druk die op je borsten komt te staan. Zolang de melk er niet uitspuit en je genoeg melk kolft voor je baby, kun je met een gerust hart twee keer per werkdag kolven. Als je kortere tijd weg bent van je baby of juist langere tijd, dan kolf je op de momenten dat je eigenlijk je baby voedt. Zo blijft de melkproductie precies zoals hij was; afgestemd op het eetschema van je baby. Zorg er altijd voor, wanneer je even gescheiden bent van je baby, dat je als het in het eetschema van je baby past, vooraf nog een borstvoeding geeft en ook meteen een voeding geeft als je terug bent.