Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Kolven is niet gemakkelijk; het kost je soms veel tijd, pijn en moeite. Deze handige tips kun je gebruiken om het kolven te vergemakkelijken.
Kolven is niet leuk
Je had je heel erg verheugd op het moment dat je jouw baby voor de eerste keer aan je borst mocht leggen, maar het viel je tegen. Je had moeite met het aanleggen van je baby, vond het lastig om de borstvoeding houdingen goed uit te voeren, kreeg last van pijnlijke tepels en voor het borstvoeden in het openbaar kon je ook wel wat tips en tricks gebruiken. Toen je eenmaal het borstvoeden onder de knie had en eindelijk kon genieten van de relaxmomenten samen met je baby en kon profiteren van de vele voordelen van borstvoeding, moest je weer aan het werk. Erg jammer dat je nu niet meer zoveel samen kan zijn met je baby. Daar komt bij dat je moet gaan kolven, iets dat niet echt leuk lijkt. Kolven, hoe doe je dat, dacht je bij jezelf. Met veel pijn en moeite ben je ermee aan de slag gegaan. Of moet jij die eerste stap nog maken en vraag je je af hoe dat kolfapparaat werkt en hoe je precies moet kolven? Het maakt niet uit of je al aan kolven bent begonnen of dat je er nog aan moet beginnen. Kolven tips kun je vast en zeker wel gebruiken.
Kolven tips om de melkproductie op gang te laten komen
Als je net begint met kolven dan is de eerste klus de melk op gang laten komen. Het is een groot verschil of je kijkt naar het lieve gezichtje van je baby of naar een kolfapparaat. Van je baby smelt je weg; je wilt niet liever dan je kleintje lekkere melk geven. Dit maakt dat de melk gemakkelijk op gang komt. Van kijken naar een kolfapparaat wordt niemand blij. Het is dan ook niet aantrekkelijk om daar je melk aan af te staan. Je bent als het ware minder gemotiveerd. Dit maakt dat het vaak lastig is om de melk tijdens het kolven op gang te laten komen. Hier zijn kolven tips om het gang brengen van de melkproductie te vergemakkelijken.
- Associeer het kolfapparaat met je baby. Dat doe je door het kijken naar foto’s van je baby. Je kunt ook een keer een filmpje maken van de borstvoeding en deze afspelen terwijl je gaat kolven.
- Laat je baby eerst even uit je borst drinken en ga vervolgens over op kolven. Dit is een goede tactiek om de melkproductie op gang te brengen, maar het is wel lastig om hier een goed moment voor te vinden, aangezien je baby natuurlijk je borsten het liefst leeg drinkt als hij er eenmaal aan begonnen is. Wat je kunt doen is je baby een borst leeg laten drinken en vervolgens een klein beetje uit de andere. Deze borst kun je vervolgens gaan kolven. Wat ook kan is na de nachtvoeding gaan kolven. Meestal zitten je borsten dan extreem vol, omdat je in de nacht minder vaak voedt dan overdag. Er zit dan waarschijnlijk genoeg melk in je borsten voor een voeding en een kolfbeurt.
- Zorg voor warmte om je heen; dan kunnen je borsten ‘opwarmen’ voor de melkproductie. Ga in een warme ruimte zitten of kruip onder een deken. Je kunt ook een kop warme thee tegen je borsten houden.
- Drink tijdens het kolven. Zet een flesje of een groot glas met water bij je neer. Komt de melk even niet, dan drink je een paar slokken. Zo komt de melkproductie weer op gang.
- Wissel de verschillende standen op je kolfapparaat af. Ontdek op deze manier met welke zuigkracht of volgordes van zuigkracht jouw borsten het beste melk geven. Onthoud deze ideale manier van kolven en voer hem de volgende keer weer zo uit. Er zijn zelfs kolfapparaten die de laatste kolfsessie op kunnen slaan.
- Ontspan tijdens het kolven. Ga in een rustige ruimte zitten en zorg ervoor dat je niet te gestrest bent. Zo komt je melk gemakkelijker op gang.
Kolven tips om de pijn te verminderen
Het vervelendste aan kolven is misschien wel dat het je pijn kan doen. Er zijn gelukkig manieren om de pijn tijdens het kolven te verminderen. Hier zijn kolven tips die jou en je borsten hopelijk van je lijden zullen verlossen.
- Gebruik de goede instellingen van je kolfapparaat. Het komt vaak voor dat je pijn krijgt bij het kolven, doordat je de verkeerde instellingen gebruikt. De zuigkracht die je gebruikt is bijvoorbeeld te hoog of je kolft te lang achter elkaar.
- Check of het borstschild goed zit. Je tepel moet precies in het midden zitten en het schild moet goed tegen je borst aanzitten.
- Check of het borstschild het goede formaat heeft. Het kan zijn dat deze te groot of te klein is voor je borst en dat kan pijn veroorzaken. Weet je niet precies wat voor jou de goede maat is? Vraag dit dan aan een deskundige, zoals iemand van het consultatiebureau of een lactatiekundige.
- Als je pijn houdt en de bovenstaande tips al hebt opgevolgd, ga dan eventueel naar een lactatiekundige of een andere borstvoeding specialist. Als deze persoon een keer met je meekijkt tijdens het kolven dan kan er misschien iets ontdekt worden wat bij jou de pijn veroorzaakt bij het kolven. Wellicht kan zelfs een vriendin, die veel ervaring heeft met borstvoeding en kolven dit voor je doen. Dat voelt misschien wat vertrouwder dan dat een vreemde met je meekijkt.
- Ook kun je overwegen om online pijnbestrijdingsproducten aan te schaffen.
Kolven tips om tijd te besparen
Aan dingen die je niet leuk vind, wil je zo min mogelijk tijd kwijt zijn. Kolven tips om tijd te besparen zijn dan ook vast en zeker welkom.
- Koop een elektrisch tweezijdig kolfapparaat. Dit apparaat kolft veel sneller dan een handkolf of een enkelzijdig kolfapparaat. Bij een elektrisch kolfapparaat bepaal je zelf de zuigkracht. Als je deze hoog kunt zetten, dan is de kans groot dat de melk sneller komt. Zoek je een goed en betaalbaar model kijk dan ook eens op Gewoonborstvoeding.nl.
- Kolf niet te lang per keer. De meeste melk komt vaak al aan het begin.
- Kolf niet te kort. Net als bij het voeden, verschilt het bij het kolven sterk per vrouw hoe lang je ervoor nodig hebt. De regel is meestal: hoe langer je bezig bent met het voeden van je baby, hoe langer je nodig hebt om te kolven. Heb jij altijd veel tijd nodig voor het voeden van je kind, een uur of langer, neem dan ook de tijd voor het kolven. Ben jij binnen no time klaar met voeden, binnen een half uur, dan zal het kolven ook sneller gaan. Komt er een tijdlang geen melk meer uit je borsten tijdens het kolven, stop er dan mee.
- Kolf als je weg bent van je baby niet vaker dan nodig. Hoewel kolven op de momenten dat je eigenlijk je baby voedt, natuurlijk het beste is voor je melkproductie, is dit niet de meest tijdbesparende manier. Weet je van jezelf dat er niet snel, met moeite, maar weinig melk uit je borsten komt? Houd dan de tijden van de voeding aan voor het kolven. Ben jij iemand die een overproductie aan melk heeft, waarbij de melk er moeiteloos uitstroomt in grote hoeveelheden? Ga dan minder vaak kolven dan dat je zou voeden. Jij hoeft je geen zorgen te maken dat je melkproductie vermindert; deze is immers immens. Ga in plaats van drie keer twee keer kolven of in plaats van vijf keer drie keer. Bekijk zelf wat voor jou een ideaal kolfschema is. Je kijkt daarbij naar je melkproductie en naar wat je borsten aankunnen. Staan ze op springen, dan kun je niet anders dan toch maar gaan kolven. Waarschijnlijk voel je zelf prima aan wat voor jou vaak genoeg is. Komt er toch een beetje melk uit je borsten op de momenten dat je niet kolft? Geen probleem, daar zijn zoogkompressen de ideale oplossing voor.
Kolven tips om het leuker te maken
Vervelende dingen moet je voor jezelf zo leuk mogelijk proberen te maken. Hier zijn kolven tips om het leuker te maken.
- Kies een goede kolf. Welke dit is, verschilt per persoon. Bekijk voordat je een kolf koopt goed naar alle opties en koop de kolf die het beste bij jou, je situatie en je borsten past.
- Ga tijdens het kolven iets leuks doen, zoals een boek lezen, foto’s of een serie kijken.
- Eet iets lekkers tijdens het kolven.
- Denk aan de vrijheid die kolven je geeft. Doordat jij nu kolft hoef je niet continue bij je baby te zijn. Dat geeft je tijd om even uit te rusten en bezig te zijn met andere leuke dingen in het leven. Zo geniet je straks weer extra van je kleintje en van de borstvoeding die je hem geeft.
- Beloon jezelf na het kolven, bijvoorbeeld door iets leuks te doen wat je alleen maar kan zonder je baby. Zo geniet je extra van je vrijheid en besef je dat je deze krijgt doordat jij hebt gekolfd. Misschien heb je straks wel zin in je volgende kolfbeurt!
- Lees de 10 voordelen van borstvoeding