Als er iets is dat naar en vervelend is als je net moeder bent geworden, is het wel een kleintje dat niet goed eet en drinkt. Van het ene op het andere moment overkomt het je: ineens wil jouw zoontje of dochtertje niet meer eten en drinken. Bied je eten of drinken aan, dan draait je baby ineens het hoofd weg of begint hard te huilen.

Als je als moeder verzucht ‘Mijn baby eet en drinkt niet’, kun je uiteraard wel wat hulp en tips gebruiken. Maar wat zijn eigenlijk de oorzaken van een baby die niet goed eet en drinkt? En wat kun je hier als moeder aan doen, om te zorgen dat jouw wondertje beter gaat eten en drinken? Wij verzamelden meerdere goede tips om je te helpen!

baby eet en drinkt niet - oorzaken over het waarom

Belangrijkste oorzaken een baby niet eet en drinkt

Wanneer een baby niet of niet goed eet en drinkt, kunnen daar diverse oorzaken voor zijn. Een van de meest voorkomende oorzaken is dat, na ongeveer een half jaar, baby’s overgaan van melkvoeding naar meer vaste voeding, zoals puree en kleine hapjes. En daar moeten ze aan wennen. Geef je baby ruim de tijd om langzaam aan nieuw eten en drinken te wennen. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat baby’s jonger dan één ongeveer 20 keer iets moeten proeven, voordat ze helemaal aan de smaak en textuur van het nieuwe voedsel gewend zijn. Heb dus het nodige geduld met je kind!

Een tweede oorzaak van eet- en drinkproblemen bij kleine kinderen heeft te maken met de snel veranderende energiebehoefte in de eerste paar levensjaren. Vooral in het eerste jaar groeien baby’s razendsnel en hebben ze veel voeding en drinken nodig. Als ze één jaar zijn, neemt de energiebehoefte van baby’s aanzienlijk af.

Baby’s proeven veel beter dan volwassenen. Dat is een derde reden dat baby’s ineens kunnen gaan weigeren om te eten of drinken. Als je dus ziet mijn baby eet en drinkt niet, dan kan dat goed te maken hebben met de krachtige smaakpapillen van jouw kleine wondertje. Realiseer je dat je kleintje veel beter en sterke proeft.

Mijn baby eet en drinkt niet

Lichamelijke ongemakken zijn een vierde mogelijke oorzaak van de kwestie. Mijn baby eet en drinkt niet. Baby’s kunnen overal last van hebben. Zo kunnen ze zich misselijk voelen, maar kan het ook zijn dat de eerste tandjes doorkomen of heeft je kleintje last van griep, verkoudheid of koorts. Dit kunnen allemaal verklaringen zijn waarom een baby’tje geen zin in eten of drinken heeft.

Wanneer kleine kinderen twee jaar worden, verandert er van alles in hun jonge leventje. Stond het eerste levensjaar in het teken van wennen aan de nieuwe wereld en proberen te overleven, een tweejarige gaat de wereld ontdekken. Kindjes van twee worden nieuwsgierig en hebben meer moeite zich te concentreren op het eten en drinken. Ze zijn snel afgeleid en dat kan tijdens de eetmomenten tot problemen leiden.

Een andere verklaring voor slecht drinkende en etende kids is de ‘beruchte’ peuterpuberteit. Peuters en kleuters zijn op momenten eigengereid en willen graag zelf beslissingen nemen. Ze zijn namelijk als groot? En dat kan betekenen dat eten en drinken weiger momenten worden, waarop je kindje even wil laten zien wie ‘de baas’ is.

Mijn baby eet en drinkt niet peuterpuberteit

Ten slotte is de sfeer die thuis rond het eten hangt een mogelijke oorzaak van slechte eters. Wanneer eten een voortdurende strijd is, leggen baby’s en peuters de link met iets negatiefs en kunnen ze blokkeren. Weigeren om te eten of weigeren uit de fles te drinken kan in deze context ook een machtsmiddel worden. De baby weigert dan iets tot zich te nemen en gaat de strijd met je aan. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Baby eet en drinkt niet: praktische tips & adviezen

Een van de beste manieren om problemen met eten en drinken bij kleine kids aan te pakken, is door ze zelf verantwoordelijk te maken voor het eten. Als je baby niet eet en drinkt, geef het dan eens eigen bestek, een beker, bord en/of kom. Laat je kindje spelen met de spullen en geef ook ruimte om het eten aan te raken. Op die manier leid je je baby slim af en kun je intussen je kind te eten geven.

De zogeheten Rapley-methode kan ook een oplossing bieden. Hierbij krijgt de baby voedsel dat uit de hand gegeten kan worden. Hiermee stimuleer je je kleintje om zelf te bepalen of het gaat eten. En je baby kan op deze manier ongedwongen experimenteren en zelf proberen wat lekker is.

Het klinkt heel basaal, maar simpel een rustgevend kinderliedje zingen bij het geven van hapjes of de fles, kan ook helpen als je te maken hebt met de kwestie ‘mijn baby eet en drinkt niet’. Het brengt je kind tot rust. En hoe ontspannender je baby is, hoe gemakkelijker eten en drinken gaat. Daarbij is een kinderliedje ook een herkenbaar signaal voor een baby dat het tijd is om te gaan eten. Ingewikkeld hoeft het niet te zijn. Begin gewoon eens met het bekende eetliedje ‘smakelijk eten’.

baby eet en drinkt niet probeer het eten in bakjes of kommetjes te serveren

Een beproefde tactiek als je baby niet eet en drinkt is ook om het eten dat je aanbiedt in aparte bakjes of kommetjes te serveren. Doe bijvoorbeeld de groente in een bakje, terwijl je de stukjes vlees in een ander bakje doet. Zet daarnaast een leeg bakje of kommetje neer en daag je kind uit om stukjes eten in dat bakje te stoppen. De kans is groot dat er tijdens het spelen af en toe een hapje in het mondje van je kindje verdwijnt. Yes, dat is nu precies je doel! En zo niet? Dan is er vaak voldoende afleiding om zelf een stukje eten te pakken en dat aan je kind te geven.

Verras je kind met bijzondere creaties, bijvoorbeeld door een figuurtje uit een appel te snijden of een boterham te beleggen met hagelslag in de vorm van een leuk gezichtje. Dit zijn zomaar twee willekeurige voorbeelden, maar er zijn er natuurlijk veel meer te bedenken. Bij het avondeten kun je bijvoorbeeld de groente in een bepaald patroon leggen, om zo je kleintje te verrassen. Er is natuurlijk veel mogelijk als je je baby wilt verrassen met een leuk versierd bord. Laat je eigen creativiteit de vrije loop of doe inspiratie op via het internet.

Wat tegenwoordig vaak nog steeds goed werkt bij veel kinderen is het klassieke trucje dat jouw ouders vast ook wel eens bij jou hebben geprobeerd. Namelijk het uitspreken van ‘Daar komt een helikopter (of iets anders, het maakt niet uit wat) aangevlogen, en die is bij [vul hier de babynaam in] het mondje in gevlogen’. Natuurlijk varieer je bij elke hap. Bij hap twee kies je bijvoorbeeld voor ‘En toen kwam er zelfs een olifantje aangevlogen…’, of iets dergelijks.

baby eet of drinkt niet samen klaarmaken van het eten

Een goed advies dat kan helpen als je baby niet goed eet en drinkt, is het samen klaarmaken van het eten. Uiteraard doe je dit op een laag niveau en houd je het simpel. Door dit te doen betrek je niet alleen je kind bij de maaltijd, maar geef je hem of haar ook een boost qua zelfvertrouwen. Kleine kindjes willen iets graag zelf doen en voelen zich dan groot.

Complimenteer je kind bij het maken van een lekkere maaltijd. Dat geeft het zelfvertrouwen van je kind een flinke boost. En de volgende stap is minstens zo belangrijk: stimuleer je kind om zelf te proeven wat hij of zij heeft gemaakt. Die laatste stap is nu een stuk gemakkelijker te zetten voor jouw kleintje. Verbaas je niet als er iets in zijn of haar mondje verdwijnt!

Ten slotte kun je nog kiezen voor de ultieme afleidingsmanoeuvre: het opzetten van een leuk YouTube-filmpje van bijvoorbeeld Walt Disney, Peppa Pig, Donald Duck of Buurman en Buurman. Een grappig filmpje opzetten, hoewel te vaak natuurlijk ook niet goed is, leidt jouw baby vaak voldoende af. Je kleintje gaat hierdoor haast onbewust tóch lekker eten en drinken. En dat is natuurlijk precies wat je uiteindelijke doel was.

Werkt iets niet? Heb geduld en probeer iets anders uit

Probeer de hierboven genoemde tips & adviezen gewoon eens uit. Werkt een van de adviezen voor jou, dan is dat natuurlijk een doeltreffende manier om de problemen met eten en drinken van je baby, dreumes, peuter of kleuter op te lossen. En werkt iets niet? Ga dan verder en zoek een tip uit die wellicht wel effect heeft. Er zit ongetwijfeld wel een advies in ons lijstje dat voor jouw kind een oplossing is, of in elk geval een verbetering. En zo niet of maak je je ernstige zorgen? Benader dan zeker het consultatiebureau, de verloskundige of de huisarts voor verdere hulp, maar feitelijk is dat gelukkig zelden nodig!