Kerst in de keuken: 3 zoete recepten voor kerst

Kerstmis is een tijd van samen zijn en natuurlijk ook gezellig samen eten. Bijna driekwart van de Nederlanders duikt met kerst minimaal een dag de keuken in om een heerlijk feestmaal op tafel te toveren. Mocht je daar tegenop zien, lees dan vooral onze tips voor een...

10 redenen om wasbare luiers te gebruiken

'Gatsie, poep uitspoelen.' 'Blegh, poep in je wasmachine.' Dat zijn de reacties die ik als eerste hoor als ik vertel dat wij in ons gezin wasbare luiers gebruiken. Nou, ik kan je vertellen; dit was 50 jaar geleden misschien zo. Toen ouders nog doeken met...

De leukste musea voor kinderen

Een dagje naar een pretpark of dierentuin is natuurlijk hartstikke leuk, maar soms zou je ook wel eens willen dat je kind iets leert van het uitje. Een ideale oplossing daarvoor is om je kids mee te nemen naar een museum, maar bij het horen van het woord museum is de...

Stoomboot van Sinterklaas knutselen

Sinterklaas is weer in het land en dat is te merken. De Sinterklaas aftelkalender hangt aan de muur, er worden verlanglijstjes gemaakt, schoenen gezet en ook de tijd van knutselen en het maken van mooie surprises is weer aangebroken. Wil je zelf een stoomboot van...

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

Voor kersverse mama’s kan het soms even schrikken zijn: je baby lijkt je borst maar niet los te willen laten. Voordat je je afvraagt of je wel genoeg melk hebt of dat er iets anders aan de hand is, willen wij je geruststellen. Waarschijnlijk is je kindje aan het clusteren tijdens de borstvoeding. En clusteren is een volkomen normaal en natuurlijk verschijnsel bij jonge baby’s.

Wat is clusteren

Wat is clusteren?

Clusteren houdt in dat je baby lange tijd aan de borst wil liggen. Normaal ben je je kleintje misschien een half uurtje aan het voeden, nu kan dit rustig een uur of langer duren. Als je je kindje van de borst haalt, wordt hij onrustig of begint hij te huilen. Hoewel je kindje de borst dus maar niet los lijkt te willen laten, drinkt hij vaak maar kleine slokjes. Honger lijkt het dus niet te zijn. Hoewel veel moeders onzeker worden als hun kindje alleen maar gevoed wil worden, is clusteren juist een heel normaal verschijnsel bij jonge baby’s.

Waarom wil je kindje graag clusteren?

Je kindje clustert om verschillende redenen. Zo wil je kindje misschien zijn zuigbehoefte stillen, maar is het clusteren voor een baby ook zeer rustgevend. Bovendien vindt hij geborgenheid in de veilige en warme armen van zijn mama. Hierdoor clusteren baby’s extra veel na een drukke dag, of na een stressvolle gebeurtenis. Door het clusteren komt je kindje tot rust en kan hij zich volledig ontspannen. Bovendien kan je kindje na het clusteren vaak extra lang en rustig slapen.

Wanneer komt clusteren voor?

Clusteren komt voor bij pasgeboren baby’s en kan de eerste paar maanden aan houden. Het clusteren is vaak op zijn hoogtepunt als je baby zes weken oud is. Echter kan je kindje ook daarna nog behoefte houden aan het clusteren. Bijvoorbeeld als hij ziek is, gestrest is of als hij lange tijd van de moeder gescheiden is geweest. Clusteren kan op elk moment van de dag gebeuren. Zo zijn er baby’s die extra veel clusteren ’s avonds, maar kan het ook goed zijn dat je kindje overdag behoefte heeft aan een clusteruurtje.

wanneer-is-het-klusteren-en-wanneer-zijn-het-regeldagen

Het verschil tussen clusteren en regeldagen

Je baby is aan het clusteren als hij lange tijd achter elkaar aan de borst wil liggen. Bij regeldagen wil je kindje minder lang, maar wel extra vaak gevoed worden. Het nut van clusteren is om je kind rust en geborgenheid te bieden, terwijl de regeldagen er zijn om de melkproductie te regelen. Je kindje krijgt namelijk een hogere voedingsvraag naarmate hij groeit, en de melkproductie moet daarop worden afgesteld. Clusteren en regeldagen hebben wel een belangrijke overeenkomst: je moet je er gewoon aan over geven!

Kunnen het ook krampjes zijn?

Als je kindje last heeft van krampjes, zal hij onrustig worden vlak na het voeden. Vaak trappelt hij met zijn beentjes of trekt hij zijn beentjes op, daarnaast kan hij hartverscheurend huilen. Krampjes zijn (helaas) een veelvoorkomend probleem bij pasgeboren baby’s. Je kunt de krampjes bij je baby deels voorkomen door bepaalde etenswaren uit je dieet te schrappen. Tot slot is het belangrijk dat je kindje altijd een boertje laat na het drinken.

Hoe kom je de clusteruurtjes het beste door?

Als je baby wil clusteren is het heel belangrijk om hier de tijd voor te nemen. Je kindje heeft je nu namelijk hard nodig. Maak het jezelf dus gemakkelijk en zorg dat jij ook even je rust pakt. Ga dus lekker zitten of liggen, lees een goed boek of kijk een leuke serie. Zorg vervolgens dat je voldoende hapjes, drankjes en een dekentje binnen handbereik hebt en geniet van dit bijzondere moment met je baby.

En hoewel we heus wel snappen dat een clusteruurtje echt niet altijd goed uitkomt, raden we je toch aan om je je er aan over te geven. Je baby is nu eenmaal het belangrijkste! Bovendien kan je kindje juist extra onrustig en ontevreden worden als je je niet ontspant, of niet de tijd neemt om lekker met hem te clusteren. Vraag daarom familieleden even voor jou te zorgen en het huishouden over te nemen. Borstvoeding geven kan namelijk alleen de mama!

Wat als het clusteren even niet uitkomt?

Clusteren komt niet altijd even goed uit. Misschien ben je net druk of ben je niet thuis als je kindje behoefte heeft aan het clusteren. In deze gevallen kan ook een ander vertrouwd persoon de baby wat moedermelk en huid-op-huidcontact aanbieden. Probeer daarnaast het clusteren eventueel wat te verschuiven, of je activiteiten rond het clusteren te plannen. Wil je kindje altijd eind van de middag even clusteren? Zorg dan bijvoorbeeld dat je ’s ochtends het eten al hebt voorbereid.

Wat als het geen clusteren is vraag advies

Wat als het geen clusteren is?

Heb je het idee dat je baby niet aan het clusteren is tijdens de borstvoeding, maar dat er iets anders aan de hand is? Of ondervind je andere problemen bij het geven van borstvoeding? Overweeg dan eens een lactatiedeskundige in te schakelen. Een lactatiedeskundige kan jouw advies geven en helpen om het voeden fijn te maken voor zowel jouzelf als je baby.