Hoewel steeds meer vrouwen kiezen voor het geven van kunstvoeding aan hun baby, wordt borstvoeding sterk aanbevolen. Het geeft vele voordelen.

Wat is borstvoeding?

Tijdens je zwangerschap worden er in je lichaam hormonen geproduceerd. Deze zorgen ervoor dat de melkklieren in je borsten worden gestimuleerd; de lactatie wordt op gang gebracht. Als je baby geboren is, neemt in de eerste week gemiddeld de melkproductie toe met 60 milliliter per dag. Na tien tot veertien dagen ontstaat er een continue productie van de melk, waarbij er ongeveer 120 tot 180 milliliter per voeding wordt gemaakt. Deze continuïteit ontstaat door de frequentie waarin er wordt gevoed en de hoeveelheid die je baby drinkt. De productie neemt toe als de baby de borst leegdrinkt. De productie neemt af als de baby de borst niet leegdrinkt.

Twijfel over borstvoeding

Vrouwen zijn vaak al tijdens hun zwangerschap bezig met de vraag of ze wel of niet borstvoeding willen gaan geven. Eigenlijk is het een luxe dat je als mens deze keuze hebt. Dieren, zoals een koe en een schaap kiezen niet; zij geven gewoon melk aan hun kleintjes, omdat dat nou eenmaal zo hoort. Waarom willen sommige vrouwen geen borstvoeding geven? Dat kan verschillende oorzaken hebben, zoals de volgende.

 

  • Niet blij worden van de negatieve verhalen over borstvoeding.
  • Alcohol willen drinken en/ of willen roken na de zwangerschap. Alcohol en roken tijdens borstvoeding worden afgeraden.
  • Alles weer willen eten na de zwangerschap. Eigen voeding is van invloed tijdens borstvoeding. Bepaald voedsel kun je beter niet eten.
  • Medicijnen willen gebruiken na zwangerschap. Bepaald medicijngebruik tijdens zwangerschap wordt afgeraden.
  • Slechte ervaringen hebben met borstvoeding bij een eerder kind, zoals pijnlijke tepels tijdens borstvoeding, moeite hebben met borstvoeding geven in het openbaar of andere veel voorkomende problemen bij borstvoeding die optraden.
  • Niet altijd bij de baby willen zijn.

     

Besef dat de negatieve verhalen die je hoort over borstvoeding feiten, maar ook fabels kunnen zijn. Voor pijnlijke tepels zijn oplossingen en ook zijn er tips en tricks voor het geven van borstvoeding in het openbaar. Het niet altijd bij de baby willen zijn, is eigenlijk geen excuus. Dat hoeft namelijk helemaal niet, want je kunt de melk ook met een kolfapparaat kolven en vervolgens in de vriezer of koelkast bewaren, zodat deze melk een andere keer door iemand anders in een fles aan de baby kan worden gegeven.

Wat zijn de voordelen van borstvoeding?

Het geven van borstvoeding wordt sterk aangeraden. Gezondheidsorganisaties, zoals het Voedingscentrum en de Wereldgezondheidsorganisatie bevelen moeders aan om uitsluitend borstvoeding te geven in de eerste zes maanden. Tijdens de eerste twee jaar is het advies om naast vast voedsel ook moedermelk te geven. Waarom wordt dit aanbevolen? Wat zijn de voordelen?

  • In moedermelk zit alles wat nodig is voor je baby: water, eiwitten, vetten, vitaminen, mineralen, ijzer, lactose en enzymen. Deze stoffen zitten in moedermelk in exact de juiste hoeveelheden. Dat wil zeggen dat ze zorgen voor een optimale ontwikkeling en groei van je kind.
  • Moedermelk heeft naast de juiste ingrediënten ook de juiste temperatuur. Je hoeft het niet klaar te maken.
  • Moedermelk heb je altijd bij je, in tegenstelling tot kunstmatige voeding. Je hoeft er dus nooit aan te denken dat je het mee moet nemen.
  • Moedermelk kost niks; het is gratis.
  • Borstvoeding geven, betekent niet alleen voeden. Het zorgt er ook voor dat je op vaste tijden op een dag even tijd, liefde, warmte en genegenheid aan je kind geeft. Dat komt door de liefdevolle houdingen tijdens borstvoeding. Deze warme momenten zorgen voor een betere hechting en voor de aanmaak van oxytocine. Dat is het knuffelhormoon.
  • Borstvoeding versterkt de ontwikkeling van de hersenen van het kind. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die moedermelk kregen, een scherper gezichtsvermogen en een verbeterde visuele ontwikkeling krijgen.
  • Moedermelk voorkomt dat er schadelijke bacteriën groeien in de ingewanden. Daarmee wordt ook voorkomen dat er diarree en darminfecties ontstaan.
  • Borstvoeding zorgt ervoor dat je kind een kleinere kans heeft op middenoorontsteking, luchtweginfecties, allergieën, jeugddiabetes, zwaarlijvigheid en kanker.
  • Borstvoeding zorgt ervoor dat je kind op latere leeftijd minder kans heeft op het ontwikkelen van diabetes, eczeem, allergieën, astma en hartaandoeningen.
  • Een baby die borstvoeding krijgt, heeft een kleinere kans op wiegendood.
  • Een te vroeg geboren baby die borstvoeding krijgt, heeft minder risico op de ontwikkeling van necrotiserende enterocolitis, ook wel NEC genaamd.
  • Borstvoeding geven, is niet alleen goed voor de baby, maar ook voor jezelf. Je krijgt hierdoor minder kans op de ontwikkeling van hoge bloeddruk, diabetes type 2 en reumatoïde artritis. Het is zelfs zo dat hoe langer je hebt gevoed, hoe minder groot de kans op deze ziekten. Er wordt ook verondersteld dat de kans op borstkanker verkleind wordt als je borstvoeding geeft. Dat is echter nog niet zeker.
  • Je menstruatie blijft na je zwangerschap en bevalling langer uit.
  • Je valt na je zwangerschap en bevalling iets sneller af.

Wel of geen borstvoeding?

Zoals je hierboven ziet, zijn er vele voordelen van borstvoeding boven het geven van kunstvoeding. Toch heeft het geven van borstvoeding ook nadelen, zoals alcohol, roken, onbeperkt eten en medicijnen niet mogen. Ook pijnlijke borsten en andere negatieve ervaringen met borstvoeding kunnen je er van weerhouden om borstvoeding te geven. Toch is het belangrijk om te beseffen dat je de nadelen pas kent als je het geprobeerd hebt. Dat jouw vriendin slechte ervaringen heeft met het geven van borstvoeding wil niet zeggen dat jij deze zelfde problemen ook krijgt. Misschien vind jij het wel heel fijn om te doen. Dit weet je pas als je het zelf hebt ervaren. Een negatieve ervaring met borstvoeding bij je eerste kind hoeft ook niet te zeggen dat dit ook bij je tweede kind zo zal zijn. Niet elke baby zuigt even hard en niet elke baby vraagt op dezelfde manier en op dezelfde momenten om moedermelk. Dat jouw eerste kind meer melk wilde dan jij kon geven, zegt niks over wat je tweede kindje gaat vragen en doen. Ieder kind is anders en ook na elke zwangerschap kan je borstvoeding anders werken. Geef het daarom – en natuurlijk ook omdat de voordelen zo groot zijn – altijd wel een kans. Mocht het dan echt niet lukken, dan kun je er altijd nog mee stoppen.