DIY, Spelen, Tips

DIY Sint: Maak snel en eenvoudig je eigen kinderschortje van een theedoek

We zitten alweer volop in de donkere dagen. Hoewel ik het gebrek aan licht en vitamine D wel merk aan mijn humeur, vind ik de aanloop naar Sinterklaas en Kerst altijd wel heel gezellig. Met een kerstmuziekje op de achtergrond word ik spontaan een betere huisvrouw (of tenminste dat denk ik) en sta ik enthousiast allerlei herfstachtige en winterse maaltijden te brouwen. Soep is sowieso mijn tip om wat extra groente bij je kind naar binnen te krijgen, hoewel het tijdens een ‘zelllllf doem!’-fase wel wat geknoei kan opleveren. Maar ik dwaal af van het DIY-en…

Meer uren overdag binnen doorbrengen maakt dat ik opeens ook weer tijd (en motivatie!) vind om zelf iets te maken. En sinds ik moeder ben meestal niet voor mezelf. Nu heb ik al weleens laten doorschemeren dat ik geen knutselkampioen of DIY-wonder ben, maar een eenvoudige, snelle zelfmaker vind ik wel leuk. Daarnaast is de decembermaand al duur genoeg, mijn zoon is ook jarig in december. Dus een beetje budgetvriendelijk vind ik ook een pré en vind ik bijvoorbeeld tweedehands speelgoed ook een goede optie.

Ik had toch een schortje gekocht?

Voor Sinterklaas (of zijn verjaardag) krijgt Jacob een fornuisje, gescoord via Marktplaats. Daarvoor had ik al heel lang wat accessoires in de kast liggen, waaronder zo’n kinderschortje. Of tenminste, dat dacht ik… Toen ik de tas na een jaar weer opende kwam er naast een mini-deegroller en een piepkleine ovenwant een speelgoedtheedoek uit het zakje. Niks geen schortje! Ik balen, want ik wilde een schortje! Gelukkig kwam een goede vriendin met de oplossing: Dan maak je er toch zelf een schortje van?! En zo geschiedde…

Benodigdheden voor een kinderschortje

  • Theedoek (groot of klein formaat), met leuke opdruk natuurlijk.
  • Naald, draad, (stof)schaar
  • Keperband (+/- 1,20m), koord of lint
  • Meetlint
  • Eventueel een patroon (zie hiervoor bijv. Pinterest)

Stap 1: Patroon en maat bepalen

Leg de theedoek in de lengte voor je op tafel en bepaal de breedte van het bovenstuk, daar waar de lus moet komen waar het hoofdje van je kind doorheen moet kunnen. En teken af waar de taillebanden moeten komen.

Mijn speelgoedtheedoekje is wat aan de kleine kant en kwam uit op (32 x 44 cm (maat theedoekje), 15,5 cm breedte bij de hals en 16 cm van bovenkant tot aanzet tailleband).  Ik heb het op het oog gedaan, maar ben je handiger met naald, draad en of naaimachine dan zijn er via Pinterest ook diverse echte patronen voor kinderschortjes te vinden. Dit is zeg maar de ‘short-cut’.

Stap 2: Hoeken omzomen

Vouw de hoeken om zoals op de foto en strijk deze zo nodig even, zodat de vouw er stevig in komt. Vervolgens kan je met de hand of de naaimachine de hoeken omzomen. Voordeel van het gebruiken van een bestaande theedoek is dat alle randen al een zoom hebben (scheelt werk!) en de maat al redelijk in de buurt komt van een kinderschort. Daarnaast voelt de stof van een theedoek ook al aan als een schort!

DIY kinderschortje

Stap 3: Banden afmeten

Knip de keperband of het lint in 3 stukken. Twee gelijke stukken voor de taille (twee keer  +/- 35 cm) en een langer stuk voor de hals (+/- 40 cm). Wil je zeker weten dat hij past, dan kan je tussendoor even passen bij je kind.

Stap 4: Banden bevestigen

Naai de banden aan de schort. Dit is ook met de hand prima te doen! Ik heb de omgevouwen hoeken aan de achterkant gewoon laten zitten. Heb je met de dikke stof van de theedoek geen last van. Maar deze kan je ook wegknippen en eventueel nog omzomen. Maar dat vond ik te veel werk…

Et voilà: klaar is je schortje! Klaar voor uren speel- en samen-kookplezier, ik zou zeggen: ‘Bon appétit!’

kinderschort zelfmaken

 

 

Vorige bericht Volgende bericht
 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Reacties op Facebook

Geen reacties

Plaats een reactie