Meer Voor Mama's deed in samenwerking met kinderboekenclub de Kinderboekerij onderzoek naar het voorleesgedrag van jonge ouders. Het onderzoek werd uitgevoerd in het kader van de Nationale Voorleesdagen. In 2019 worden deze Voorleesdagen gehouden van 23 januari tot en met 2 februari. Maar liefst 90 procent van de ouders met kinderen tussen nul en vier jaar oud vindt voorlezen heel belangrijk. Bijna 70 procent van de 2.500 respondenten leest hun kind dan ook elke dag voor. En 90 procent van de respondenten pakt vaker dan vier keer per week een voorleesboek. Dat zijn mooie cijfers, want voorlezen ís ook heel belangrijk voor een kind, en niet alleen voor de taalontwikkeling.

Over het onderzoek

Uit ons onderzoek naar het voorleesgedrag van jonge ouders blijkt dat moeders het vaakst voorlezen: bij 98 procent van de respondenten leest de moeder voor. Vaders lezen veel minder vaak voor: 73%, en opa's en oma's lezen in 42% van de gezinnen voor. Meer dan 25 procent van de respondenten geeft aan dat de vader niet voorleest, terwijl het heel belangrijk is dat ook papa voorleest. Niet alleen is het een knus moment samen en versterkt het de band tussen ouder en kind. Een (voor)lezende vader is van grote invloed op het latere leesgedrag van zijn zoon. Hetzelfde geldt overigens voor moeders en dochters. Goed voorbeeld doet goed volgen! Lees ook onze voorleestips om voorlezen nog leuker te maken. Vlak voor het slapengaan is van de meeste ouders het favoriete moment om een verhaaltje voor te lezen (68 procent). De verhalen blijven kort, want 62 procent van de ondervraagde ouders leest minder dan tien minuten per dag voor. Opvallend: ook al wordt er veel voorgelezen, er wordt weinig geïnvesteerd in nieuwe kinderboeken. 78 procent van de respondenten geeft minder dan tien euro per maand uit aan kinderboeken.

Voorlezen geeft grip op de wereld

Voorlezen is niet alleen belangrijk voor de taalontwikkeling van een kind, door kinderen te laten luisteren stimuleer je hun concentratie en hun fantasie. En als je na het voorlezen met je kind napraat over het verhaal, dan gaat hij of zij ook zelf aan de slag met taal. Voorlezen kan een kind ook steunen, een veilig gevoel geven en helpen een bepaald onderwerp te begrijpen. Via een voorleesboek dat past bij de leeftijd en belevingswereld van je kind kom je makkelijker met je kind in gesprek over bijvoorbeeld angst, een bezoek aan de tandarts, dood of een ziekenhuisopname. Maar ook voorlezen over alledaagse onderwerpen zorgt ervoor dat een kind meer grip op de wereld om zich heen krijgt. Samen een boek lezen geeft je kind ook rust en regelmaat, bijvoorbeeld als vast ritueel voor het slapengaan. Maar bovenal is voorlezen gewoon gezellig en een moment van exclusieve aandacht van jou voor je kind.

Over Kinderboekerij.nl

MeerVoorMamas.nl deed in samenwerking met kinderboekenclub Kinderboekerij onderzoek naar het voorleesgedrag van jonge ouders (gezinnen met kinderen in de leeftijd nul tot en met vier jaar). Kinderboekerij is opgericht in 2016 door twee ondernemende vaders die vinden dat iedereen in Nederland moet leren lezen en schrijven. Meer dan 2,5 miljoen mensen in Nederland zijn laaggeletterd. Dat aantal wil de Kinderboekerij terugdringen en tegelijkertijd willen ze kinderen leren en laten ervaren hoe leuk het is om te lezen.

De Nationale Voorleesdagen

Ieder jaar in januari worden de Nationale Voorleesdagen gehouden om het voorlezen aan jonge kinderen te stimuleren. Het startsein voor de Voorleesdagen wordt volgens traditie gegeven met het Nationale Voorleesontbijt. Dan lezen diverse bekende en minder bekende Nederlanders voor op scholen, bibliotheken, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven om zo het voorlezen aan kinderen die nog niet kunnen lezen te stimuleren. Tijdens de Nationale Voorleesdagen zijn er diverse activiteiten door het hele land. Kijk voor meer informatie op www.nationalevoorleesdagen.nl