Katten, honden, cavia's, konijnen, paarden, muizen en ratten kunnen bij sommige kinderen astma en/ of allergieën veroorzaken. Maar het vermijden van een huisdierallergie kan moeilijk zijn als de bron een geliefd harig familielid is. Lees verder en vind alle informatie die je moet weten over huisdierallergieën.

Wat is een huisdierallergie?

Een huisdierallergie is een immuunreactie op huidschilfers, speeksel, urine of ontlasting van dieren. Dierlijke vacht of haar zelf is niet echt een allergeen, maar het kan stuifmeel, stof, schimmels en andere allergenen vasthouden. Wanneer een kind met een allergie voor huisdieren de huidschilfers inademt of in contact komt met het speeksel of de uitwerpselen van huisdieren, gaat zijn of haar immuunsysteem reageren door histamine en meer dan 40 andere chemicaliën vrij te geven om het allergeen te bestrijden. Histamine ontsteekt de neus en luchtwegen en de chemicaliën kunnen de volgende bekende allergiesymptomen veroorzaken: loopneus, tranende ogen, niezen en symptomen van astma, zoals hoesten of piepende ademhaling. De meeste astma begint zelfs in de vroege kinderjaren en kan door dieren worden veroorzaakt. Als het allergeen in contact komt met de huid van je peuter, kan hij of zij uitslag of netelroos krijgen. Elk soort dier – inclusief honden, hamsters, cavia's en vooral katten – kan een reactie veroorzaken bij een allergisch kind.

Je geliefde harige familieleden

Omdat allergenen vastzitten aan het haar en de huid van huisdieren, worden de allergenen in de lucht geworpen wanneer je huisdier zijn of haar haren afwerpt. De allergenen kunnen enige tijd in de lucht blijven. Katten en honden zijn een belangrijke bron van allergenen in de thuisomgeving. De allergenen komen van de zweetklieren bij katten en speekselklieren bij honden. Omdat alle katten en honden zweet- en speekselklieren hebben, zijn er geen rassen die geen allergenen bevatten, hoewel de hoeveelheid afgegeven allergeen tussen rassen kan variëren. Het allergeen van katten is vooral moeilijk uit huizen te verwijderen – het kan zelfs nog maanden in je huis blijven nadat de kat is verwijderd. Ook kan het allergeen van katten worden gevonden op plaatsen waar katten nooit hebben geleefd. Het kan bijvoorbeeld worden overgedragen op kleding naar scholen.

Hoe weet je of jouw kind allergisch is voor je huisdier?

Het hele jaar door symptomen hebben zoals jeuk, waterige ogen, huiduitslag, een loopneus, niezen, hoesten of piepen binnenshuis zijn allemaal tekenen van een allergie voor huisstofmijt, schimmel of een huisdier. De symptomen kunnen zelfs optreden wanneer je kind niet in nauw contact staat met het dier, omdat het allergeen overal in huis kan worden gevonden. Het kost wat moeite om erachter te komen of het je huisdier is of iets anders dat het probleem veroorzaakt. Helaas kan je kind ook een reactie hebben wanneer hij of zij niet thuis is, omdat het allergeen mogelijk op kleding en andere items meegenomen wordt. Je hond of kat voor een testperiode uit huis halen, zal je niet veel vertellen, omdat er mogelijk voldoende huidschilfers van je huisdier in je huis zijn om de allergieën van je peuter te activeren, zelfs als je huisdier er niet meer is. Het kan dus een hele tijd duren voordat je merkt dat je kind beter af is zonder je huisdier. Als je vaststelt dat je huisdier de symptomen van je kind veroorzaakt, moet je waarschijnlijk een nieuwe thuis voor hem of haar vinden. Als je absolute zekerheid wilt, kun je je kind naar een allergoloog brengen om hulp te krijgen met het oplossen van de puzzel.

Hoe weet een allergoloog waar mijn peuter allergisch voor is?

Om allergietriggers te bepalen, kan een allergoloog een huidtest uitvoeren, waarbij hij of zij het oppervlak van de huid prikt met een kleine hoeveelheid vloeibaar allergeen. Na 15 tot 20 minuten zoekt de allergoloog naar bulten of striemen, zoals kleine muggenbeten, die wijzen op een allergie. Huidpriktesten zijn erg gevoelig en kunnen worden uitgevoerd door een speciaal getrainde en gecertificeerde allergoloog om je te helpen beslissen of je het huisdier uit je huis moet verwijderen en grondig moet reinigen. Maar zelfs dan kan het nog maanden duren voordat de allergenen in je huis voldoende dalen om een __verschil te maken.

Kan ik voorkomen dat mijn kind een allergie voor ons huisdier ontwikkelt?

Waarschijnlijk niet, vooral als jij of je partner allergieën hebben. Je kind zou dan genetisch vatbaar zijn om zelf een soort allergie te ontwikkelen, hoewel misschien niet dezelfde allergie als de jouwe. Als je een huisdier wilt hebben, maar vermoedt dat je kind gevoelig is voor allergieën, overweeg dan om te wachten tot je kind minstens 6 jaar oud is. Allergiesymptomen zijn vaak minder ernstig bij een ouder kind. Een huisdierallergie kan ervoor zorgen dat je kind een piepende ademhaling heeft wanneer hij bijvoorbeeld 4 of 5 jaar oud is, terwijl het je kind slechts een lichte hoest kan geven wanneer hij of zij 8 is. Houd er rekening mee dat als je een huisdier in huis haalt, je kind mogelijk niet meteen allergische symptomen vertoont. Het kan enkele maanden duren voordat een allergisch kind symptomen ontwikkelt als reactie op een huisdier.

Zijn bepaalde huisdieren minder allergeen dan andere?

Sommige allergologen en dierenartsen zeggen van wel en anderen zijn het daar niet mee eens. Er lijkt geen hard bewijs te zijn dat sommige hondenrassen minder of meer allergeen zijn dan andere. Veel mensen geloven ten onrechte dat kortharige honden zoals poedels minder allergeen zijn dan langharige rassen. Maar het is de huidschilfers van het dier, niet het haar of de vacht, die de reactie veroorzaakt. Er is algemene overeenstemming dat katten ongeveer even allergeen zijn, ongeacht hun ras. Hun allergenen zijn minder eenvoudig te verwijderen dan het allergeen van honden – huidschilfers van katten zijn kleiner en plakkeriger dan die van honden, wat betekent dat het over grote afstanden in de lucht kan reizen en langer aan een oppervlak kan blijven hangen. En omdat katten altijd hun vacht likken, heeft een kind meer kans om in contact te komen met kattenspeeksel, een ander allergeen. Zelfs hamsters, gerbils en andere knaagdieren worden niet aanbevolen als huisdier voor allergische kinderen, die een allergie voor hun urine en uitwerpselen kunnen ontwikkelen. In de kooi kunnen deze dieren niet echt voorkomen dat ze in hun eigen urine of ontlasting stappen, wat een reactie kan veroorzaken wanneer ze in contact komen met de huid van een kind. Reptielen zijn ook geen goede keuze voor een kind, omdat ze Salmonella kunnen dragen. Dit type bacteriën kan ernstige diarree en uitdroging veroorzaken en kan zelfs bij jonge kinderen fataal zijn als het niet wordt behandeld. Als je kiest voor een reptiel, volg dan deze veiligheidstips:

  • Was je handen na het aanraken van het dier
  • Kus het huisdier nooit
  • Bereid je eigen voedsel weg van het reptiel
  • Houd het dier in een kooi, weg van de keuken of eetkamer
  • Een volwassene moet de kooi dagelijks schoonmaken

Wat is de beste manier om een huisdierallergie te behandelen?

Het hangt af van het type reactie dat je kind heeft. Voor een milde ademhalingsreactie kan een nasale spoeling met zoutoplossing voldoende zijn. Voor constante of hinderlijke symptomen, kun je beter met de arts van je kind praten over het voorschrijven van een geschikt allergiemiddel om de symptomen te verhelpen. Als de symptomen aanhouden, kan de arts je doorverwijzen naar een allergoloog. Allergie-injecties die gericht zijn op specifieke allergenen kunnen een goede optie zijn als je kind symptomen heeft, zelfs nadat je je huisdier hebt verwijderd en medicijnen hebt geprobeerd. Er zijn nieuwe allergie-extracten die bijvoorbeeld het specifieke kattenallergeen FeID1 bevatten. Sommige onderzoeken tonen aan dat het gebruik van allergie-injecties bij kinderen niet alleen onmiddelijk verlichting biedt voor het probleem, maar ook in de toekomst ernstige allergiesymptomen voorkomt. Als je denkt dat je kind baat zou hebben bij allergie-injecties, breng je hem of haar naar een gecertificeerde allergoloog die zijn of haar toestand kan evalueren en beslissen of de injecties nuttig zouden zijn en op welke leeftijd je kind ze zou kunnen ontvangen.

Kunnen we iets doen om de blootstelling aan allergenen van huisdieren te minimaliseren?

Hoewel het veel gemakkelijker is om huidschilfers van huisdieren te vermijden dan om stuifmeel of huisstofmijt te voorkomen, kunnen sommige allergenen bij dieren, zoals huidschilfers van katten, heel moeilijk te verwijderen zijn. Je kunt de volgende stappen ondernemen:

  • Houd je huisdier te allen tijde uit de slaapkamers en beperk je huisdier tot een paar kamers in het huis, bij voorkeur onbeklede ruimtes zoals de keuken
  • Omdat allergenen in de lucht kunnen worden gecirculeerd door het verwarmings- en airconditioningsysteem van een huis, kan filtratie de door het hele huis circulerende allergenen in de lucht verminderen. Installeer een zeer efficiënt mediafilter met een MERV-classificatie van 12 in de airconditioning. Vervang het filter elke drie maanden (met de verandering van de seizoenen) om het hele jaar door de lucht in je huis schoner te houden
  • Plaats de kattenbak weg van de woonkamer
  • Doe regelmatig een grondige reiniging. Meubels, tapijten, gordijnen en zelfs muren kunnen huidschilfers van huisdieren vasthouden. Overweeg om uw tapijten te verwijderen (ze kunnen allergenen tot zes maanden vasthouden) en ze te vervangen door gladde vloeren zoals linoleum of hardhout, tenminste in de slaapkamer van je kind. Een studie heeft aangetoond dat eenvoudig droog afstoffen met een stofdoek een effectieve manier is om allergenen van een glad, hard oppervlak te verwijderen