De media staan er bol van, zeker nu in Nederland ook gevallen bekend zijn: het coronavirus. De vraag die misschien bij je opkomt – bij mij speelt ie zeker wel: is het nodig om voorzorgsmaatregelen te nemen om het coronavirus bij jonge kinderen tegen te gaan? Waar kun je op letten als je je kinderen naar school, creche of opvang gaan?

Hoe krijg je het virus en wat zijn de symptomen?

Het coronavirus wordt overgedragen door mensen die besmet zijn met het virus en die niezen of hoesten. Via kleine druppeltjes komt het virus zo in de lucht en kan worden overgedragen. Andere mensen kunnen deze druppeltjes inademen of via de handen in mond, neus of ogen krijgen. Op die manier kunnen mensen besmet raken met het virus. De druppeltjes blijven niet in de lucht zweven, ze dalen snel neer. Er is nog geen bewijs dat het virus langere tijd in de lucht kan blijven en zich op die manier kan verspreiden.

De symptomen lijken op die van verkoudheid en/of griep: hoesten en niezen, maar ook koorts en kortademigheid kunnen bij de symptomen horen. Net zoals griep is het coronavirus gevaarlijker voor oudere mensen en chronisch zieke mensen dan voor jongere mensen en kinderen.

Door enkele simpele preventiemaatregelen die je kunt nemen om verspreiding van het virus te voorkomen.

Wat kun je doen om het virus te voorkomen?

Er zijn drie belangrijke maatregelen voor het voorkomen van het coronavirus. Dit zijn dezelfde maatregelen die gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

  • Was je handen regelmatig;
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog;
  • Gebruik papieren zakdoekjes.

Noot: Hoewel er kennelijk een run is op handgel is dit niet of nauwelijks effectief. Handen wassen met zeep is echt het belangrijkst.

De juiste manier om je handen te wassen

Je handen op de correcte manier wassen is misschien wel de belangrijkste maatregel om virussen te voorkomen. Neem thuis de tijd om dit samen met je kinderen te oefenen zodat ze op school hun handen wassen op de juiste manier. Stap 1: Maak je handen volledig nat onder stromend water
Stap 2: Zeep je natte handen goed in
Stap 3: Was minimaal 20 seconden lang je handen. Zorg ervoor dat je niks vergeet, was ook tussen je vingers, onder je nagels en de bovenkant van je handen
Stap 4: Spoel alle zeep van je handen onder stromend water
Stap 5: Droog je handen met schoon papier en gooi het nadien weg. Vervang thuis de handdoek regelmatig. Gebruik geen handdroger, deze verspreiden bacteriën die in de lucht zitten en dus ook op de handen.

Wanneer moet je kind haar of zijn handen wassen? Als ze per ongeluk toch in haar handen heeft geniest of gehoest, als handen vuil zijn, na een toiletbezoek, na het snuiten van de neus, na het buitenspelen, na school als ze thuis komt, voor het eten. Kijk voor meer informatie over wanneer en hoe het beste handen te wassen op Rivm.nl/hygiene/handenwassen.

Voorzichtig zijn met jonge kinderen?

Er zijn geen aanwijzingen dat het coronavirus gevaarlijk(er) zou zijn voor jonge kinderen. Maar ze kunnen het virus natuurlijk wel snel doorgeven aan elkaar, zeker op school, creche en opvang. Daarom zijn bovenstaande hygiënemaatregelen belangrijk om aan vast te houden. Op veel scholen hebben ze hier al aandacht aan besteed in de klassen, besteed er ook thuis aandacht aan in je gezin.

Moet je je jonge kinderen thuis houden van school?

Zolang je kind geen symptomen vertoont is het niet nodig om hen thuis te houden van school. In andere omstandigheden zou je je kind ook niet thuis houden nog voordat hij verkouden is. Doe gewoon zoals je tijdens het griepseizoen zou doen. Wees alert, vermijd te veel contact en let op hygiëne. Heeft je kind symptomen van koorts en hoesten, neem dan telefonisch contact op met je huisarts voor advies.

Het allerbelangrijkst: raak niet in paniek. Het enige dat je kunt doen is de drie hygiënemaatregelen volgen. Laat je niet verleiden om te veel te lezen over het virus.

Bron van dit artikel is de site van het RIVM. Heb je meer vragen over het coronavirus? Raadpleeg dan altijd de site van het RIVM voor correcte en meest recente informatie: www.rivm.nl