Platformen zoals Facebook en Instagram zijn een wereldwijd begrip geworden. Sociale media beheerst het dagelijkse leven, zowel bij volwassenen als bij opgroeiende jongeren. Zoals dat bij iedereen het geval is, gebruiken tieners het medium Instagram bijvoorbeeld om speciale momentopnames vast te leggen. Zien en gezien worden met behulp van leuke foto's, video, hashtags, likes en emoticons. Deze blog 'Je kind wil op Instagram: dit moet je weten” helpt ouders om bepaalde tieners een begeleidingstraject te geven en hun te wijzen op de eventuele valkuilen.

De vijf meest gestelde vragen die ouders zich stellen over Instagram

Waarom vinden jongeren Instagram zo belangrijk?

Het antwoord op deze vraag is helder. Jongeren van tegenwoordig houden van sociale media omdat ze bepaalde persoonlijke berichten kunnen delen aan familie, vrienden of kennissen via hun smartphones. En dit kan allemaal op een simpele, ongecompliceerde manier. Pubers houden van in de belangstelling staan. Instagram is een ideale uitlaatklep hiervoor. Daarnaast houden ze er van om hun foto's en video's beter te maken, bij te snijden, teksten te schrijven die de nodige shares en volgers opleveren. Die combinatie van gemixte media en de erkenning hiervoor streelt het imago van puberende jongeren.

Op welke leeftijd mag je als jongere op Instagram?

De minimumleeftijd bij Instagram en andere sociale media ligt op dertien jaar. Instagram peilt niet naar de leeftijd bij het maken van een nieuw account. Het overgrote deel van de tieners gebruikt Instagram met de goedkeuring van de ouders. Als het social media platform er achter komt dat je kind jonger is dan dertien jaar, worden deze accounts automatisch verwijderd.

Welke risico's zijn verbonden bij Instagram voor jongeren?

Over het algemeen is Instagram een vrij onschuldig social media platform. Nochtans maken veel ouders zich zorgen over Instagram. Het is de taak van de ouders om jongeren te waarschuwen en te leren omgaan met volgende risico's:

  • het onfatsoenlijk gedrag van de leeftijdsgenoten
  • foto's of video's die het imago van je kind kunnen ondergraven
  • schade toebrengen aan de goede naam van je kind
  • de aantrekkingskracht bij het verkeerde soort mensen die het niet goed menen
  • de bezorgdheid dat vreemde personen rechtstreeks contact kunnen opnemen met je kind

Hou rekening met valse accounts

Je kan niet iedereen over dezelfde kam scheren, maar sommige mensen maken nepaccounts aan om anderen te jennen, te beledigen of met verontrustende berichten iemand lastig te vallen. Een goede raad: je kind kan best authentieke foto's of videofilmpjes versturen. Of het nu grappig of serieus is, het maakt een onderdeel uit van het publieke imago van je kind.

Het privé profiel van mijn kind op social media

Voor heel veel jongeren is de aantrekkingskracht van Instagram dat ze zoveel mogelijk volgers kunnen verzamelen. Met een account dat openbaar is, kan iedereen je volgen op Instagram. Met het aanmaken van een privé account, kan je zelf bepalen en goedkeuren wie je persoonlijk wil volgen. Veel ouders staan toe dat hun kinderen een privé account hebben. Dat geeft echter niet de garantie dat je oogappel, niet wordt opgemerkt op het platform. Zelfs als je helemaal geen Instagram profiel hebt, kan je met een foto altijd opduiken op één van de talrijke platforms. Waarschuw je kind dat gewaagde foto's of aanstotende videofilms niet mogen worden doorgestuurd. Personen met minder fraaie bedoelingen, kunnen hier immers misbruik van maken en onherstelbare schade toebrengen.

Hou als ouders verschillende social media kanalen in de gaten

Het aantal social media kanalen groeit gestaag en wint aan populariteit. Denk maar aan Snapchat of de nieuwste hype Tik-Tok. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Sommige platforms zijn veiliger en beschermen de privacy beter. Als ouder is het praktisch onmogelijk om alles in de gaten te houden. Daarnaast kan je als ouder niet altijd de juiste context begrijpen waarom jongeren een video of foto plaatsen. Om die reden is het wel heel belangrijk dat je blijft communiceren met je kind om samen te kijken welk kanaal het beste is voor je kind. Hou vooral de privacy en veiligheid goed voor ogen. Praat met je kinderen over hun favoriete tools met oprechte belangstelling. Het zorgt er voor dat je kinderen naar je toekomen wanneer ze ooit hulpverlening nodig hebben om één of andere reden. Uit een recent uitgevoerd onderzoek blijkt overigens dat Instagram wordt aanzien als de slechtste app voor geestelijk welzijn en gezondheid bij jongeren. Veelvuldig gebruik van Instagram leidt tot meer angstgevoelens, pesterijen en neerslachtigheid. Daarnaast staat de app bekend om het zelfbeeld van puberende meisjes en jongens drastisch naar beneden te halen.

Welke voorzorgsmaatregelen kan je het beste nemen als ouder?

Overleg eerst met je kind waarom hij of zij een Instagram-account wil maken. Enkele richtlijnen die je op voorhand kan afspreken:

Laat slechts één platform toe

Maak duidelijke afspraken op voorhand en sta slechts één platform zoals Instagram toe. Zo kan je best de gevaren van verschillende social media platforms vermijden. Als ouder biedt het je de mogelijkheid om beter te kunnen controleren wat je kind doet.

Maak samen met je kind een account aan

Help je kind met het maken van een account en vooral met de gebruikersnaam. Zo kan je best niet de echt naam laten inloggen. Stel het paswoord alleen in zonder dat je kind weet welke optie je hiervoor gebruikt. Zo blijf je alles onder controle houden. Zo voorkom je ook dat je kind te maken krijgt met cyberpesten.

Het instellen van het account op privé

Niet iedereen op sociale media moet toegang krijgen op het Instagram-account van je kind.

Zorg ervoor dat iemand alarmerende activiteiten van je kind kan melden

Maak dat iemand uit je familie- of kennissenkring je kind kan volgen op Instagram. Dit kan een oom of tante zijn, de oppas of noem maar op. Op deze manier kunnen ontoelaatbare activiteiten naar ouders worden gemeld.