Het zoeken naar een geschikt kinderdagverblijf bezorgt veel ouders heel wat kopzorgen om een goede kwaliteitsvolle kinderopvang in de regio te vinden. Hoe kan je nu beslissen welke kinderopvang voor je kind op maat is gesneden? In dit artikel 'Zeven zaken die kind leert op een dagverblijf' lees je welke parameters je moet toepassen om een geschikte kinderopvang te vinden. Een praktische infogids die helpt bij de zoektocht. Volgende criteria zijn belangrijk:

1. Het aanleren om vrienden te maken in de kinderopvang

Een lach van een ander kind beantwoorden met een glimlach, een snoepje delen, verontschuldigingen als je iets mispeuterd hebt of het naar je toetrekken van huishoudelijke taken zoals een tafel afruimen. Allemaal sociale handigheden die je kind in de kinderopvang leert. Op dat vlak is het aanleren van sociale contacten superbelangrijk. Ook het aandacht besteden om vrienden te maken is een aspect dat niet uit het oog mag worden verloren.

2. Kennismaken met nieuwe activiteiten

Zorg dat een kinderdagverblijf activiteiten organiseert die je bij je thuis niet kan organiseren. Denk maar aan een bezoek brengen aan een boerderij voor kinderen, het bijwonen van een kinderspektakel of leren knutselen. Allerhande vaardigheden die de cognitieve ontwikkeling van een kind alleen maar ten goede komt. Het zijn deze bezigheden, op maat gemaakt voor kinderen, die eveneens de taal- en spraakvaardigheden van een kind bevorderen.

3. Spelletjes verbeteren door mogelijkheden voor leren op te nemen

Naast de buitenactiviteiten zoals een speeltuin, kunnen ook spelletjes op een ludieke manier worden gebracht met in het achterhoofd nieuwe dingen aan te leren bij de kinderen. Je nakomeling leren tellen via een spel of een nieuwe omgeving verkennen. Denk maar aan bloemen in de tuin of vlinders in de natuur. Beweging en activiteit gaan vaak hand in hand met het vasthouden en leren van nieuwe informatie. Doelbewust spelen is een uitstekende manier om nieuwe kennis te ontwikkelen.

4. Zoek een kinderverblijfplaats op basis van een doordacht leerplan

Een goede kinderopvang biedt een programma op basis van een doordacht leerplan en met creatieve activiteiten voor jonge kinderen. De bezigheden moeten gebaseerd zijn om de eerste stappen naar de basisschool te zetten. Voor ouders die de didactische opvoeding van hun kind in de kinderopvang op de voet willen volgen, moet je je bepaalde vragen stellen zoals:

  • Wat leert je kind dagelijks in de kinderopvang?
  • Linken leggen tussen wat je kind bij de oppas heeft geleerd en welke vaardigheden thuis werden bijgespijkerd
  • Regelmatig een update vragen bij het kinderdagverblijf over de vooruitgang die je kind boekt

cognitieve-ontwikkeling-baby

5. Het aspect leren bewegen

Het wordt vaak over het hoofd gezien, maar het leren bewegen bij kinderen op heel jonge leeftijd draagt een steentje bij tot de motorische ontwikkeling van een kind. Met een scala aan oefeningen wordt stap per stap van kindsbeen af aan bepaalde dagelijkse beweging ingeoefend. Leren kruipen, in een bepaalde positie gaan zitten of uit een beker op eigen houtje drinken.

6. De cognitieve ontwikkeling blijven aanscherpen

De opvoedkundige vakterm cognitieve ontwikkeling betekent in mensentaal: al wat te maken heeft op vlak van geheugen en leren bij een baby, peuter, dreumes of kleuter. Het is niet verwonderlijk dat een kinderdagverblijf hier heel veel aandacht aan besteed en dit op verschillende manieren wil aanporren. Dit kan door een kinderliedje bij te brengen of door kinderverhaaltjes voor te lezen. Zo wordt niet alleen de fantasie van een kind geprikkeld, maar het kind neemt nieuwe woorden op en leert tegelijkertijd een opbouw van een zin te maken.

7. Zorg dat je kind praktische dingen leert

De kinderopvang is de ideale plek om bepaalde dingen bij je kind aan te leren waar ouders eveneens van mee kunnen profiteren. Een jas aantrekken en dichtknopen, het openen van een lunchbox of het oversteken van de straat. Voor de kleinsten kan een zindelijkheidstraining worden georganiseerd.