Als men denkt aan speelgoed, dan denkt men vooral aan spelen en plezier hebben. En natuurlijk is dit een zeer belangrijk aspect als het gaat om speelgoed. Niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen die speelgoed aanschaffen. Maar naast entertainment kan speelgoed gelukkig nog veel meer bieden. Het kan namelijk een belangrijke vorm van educatie voor je kind zijn. Er is bijvoorbeeld verschillend speelgoed dat een positieve bijdrage aan de hersenen kan geven. Bovendien is er ook veel speelgoed waardoor het creatieve vermogen van kinderen kan worden bevorderd. Maar wat is nu echt educatief speelgoed voor een 10-jarige, vraag jij je misschien af. Want hoe weet je nu wat er bij een 10-jarige past als het gaat om educatief speelgoed? In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden van educatief speelgoed en waarom het verstandig is om dit aan te schaffen.

Puzzels

Puzzels zijn al zeer oud, maar altijd nog zeer populair bij zowel jongeren als ouderen. Het feit dat het zo oud is, maar alsnog zeer populair, zegt natuurlijk wel iets over de kracht van puzzels. Tegenwoordig heb je veel verschillende puzzels waar je van kan genieten. Daarbij kun je denken aan de authentieke puzzels, maar tegenwoordig heb je ook digitale puzzels en zelfs 3d-puzzels. Je kunt er dus heel veel kanten mee op. Niet alleen is puzzelen heel erg leuk om te doen, maar het heeft ook nog eens vele educatieve voordelen. Hieronder bespreken we de belangrijkste educatieve voordelen van puzzelen en waarom dit geschikt is voor 10-jarigen.

puzzelen-met-haar-vader

Goed voor je geheugen

Een belangrijk voordeel van puzzelen is dat het heel er goed is voor je geheugen. Je stimuleert er namelijk je beide hersenhelften mee. Aan de ene kant de linker hersenhelft. Dit is de analytische kant van je brein en daarmee bekijk je waar de puzzelstukjes passen. De rechterkant is de creatieve kant die het grotere plaatje ziet. De hersenen van kinderen zijn nog in ontwikkeling, dus daar vallen dan ook veel voordelen te halen. Omwille van die reden is puzzelen dan ook aan te raden, aangezien het goed is voor de ontwikkeling van het geheugen. En een goed geheugen heeft weer veel voordelen in de latere carrière van een mens. Je kunt er beter door leren, en het is natuurlijk zeer handig als je gemakkelijker verschillende zaken kunt onthouden.

Je wordt er vindingrijk van

Het is niet alleen goed voor je geheugen, maar dus ook voor je creatieve kant. Creativiteit is zeer belangrijk, want het zorgt ervoor dat jij in de toekomst bijvoorbeeld prachtige verhalen kunt schrijven. Bovendien zorgt creativiteit ook voor een gelukzalig proces. Mensen vinden het heerlijk om creatief bezig te zijn. Puzzelen is goed voor de creativiteit, omdat je zeer probleemoplossend moet leren denken.

Goed voor de concentratie

Een ander goed punt van puzzelen is dat ze heel goed zijn voor de concentratie. Veel kinderen hebben tegenwoordig last van concentratieproblemen. Dat heeft te maken met het feit dat we tegenwoordig in een digitale wereld wonen met allerlei verschillende verleidingen. Het kan dus pittig zijn om je op één ding te focussen en dat is natuurlijk zeer jammer. Een goede concentratie is namelijk zeer belangrijk voor een kind. Het zorgt ervoor dat je beter kunt leren en dat heeft weer positieve gevolgen voor de algehele toekomst.

Een schaakbord

Als we het dan toch hebben over zeer oude spellen die tegenwoordig nog steeds populair zijn: dan kan een schaakbord als speelgoed natuurlijk niet ontbreken. Schaken heeft zeer veel positieve voordelen en zeker voor jonge kinderen. Hieronder bespreken we de voordelen van schaken.

schaken-met-een-kind

Leuk om te doen

Allereerst is schaken hartstikke leuk om te doen. En hoe jonger je begint, hoe groter de kans is dat je er ook snel goed in wordt. Aangezien je hersenen zich snel ontwikkelen wanneer je jong bent, kun je snel grip krijgen op het schaakspel. Het is immers bekend bij velen dat de echte grootmeesters al op zeer jonge leeftijd begonnen met schaken. Maar het is ook gewoon heel leuk om te doen. Het is altijd weer een nieuwe uitdaging. Aangezien er zoveel verschillende mogelijkheden zijn als het gaat om het schaakspel. Geen enkele partij is hetzelfde, waardoor het voor kinderen hartstikke leuk is om te spelen.

Verbindend

Bovendien zorgt schaak ervoor dat je kind lekker sociaal en verbindend bezig kan zijn. Een punt van puzzelen is namelijk dat je dit meestal in je eentje doet. Natuurlijk kun je gezamenlijk puzzelen, maar je puzzelt dan niet tegen elkaar, maar gaat juist met elkaar samen aan het werk. Ook dat is natuurlijk leuk, maar een beetje competitie in het leven is natuurlijk geen enkel probleem. Schaken kan dan ook verbindend werken en dat is een zeer fijn gegeven om rekening mee te houden bij de aanschaf van speelgoed. Bovendien is het ook nog eens duurzaam, want schaakspellen kunnen echt heel lang mee. Het kan zijn dat je kind dan over 20 of 30 jaar nog steeds goede herinneringen heeft aan het schaakbord. Dit terwijl een schaakbord helemaal niet duur hoeft te zijn!

Goed voor het brein

Daarnaast is het goed voor het brein, evenals bij puzzelen het geval is. Het zorgt er namelijk voor dat je brein wordt gestimuleerd en dat is goed voor de algemene ontwikkeling. Zeker als het gaat om kinderen. Kinderen kunnen sneller bepaalde informatie oppakken, omdat ze nog aan het ontwikkelen zijn.

Memory

Het voordeel van Memory is dat het een spel is dat gespeeld kan worden door kinderen van zeer veel verschillende leeftijden. De reden hiervoor is dat je memory hebt in verschillende moeilijkheidsgraden. Daarom kunnen ook peuters ervan genieten, maar bijvoorbeeld ook kinderen van een jaar of 10. Het spelen van memory heeft veel voordelen.

Verhoogt de concentratie

Een belangrijk voordeel van het spel Memory is dat het de concentratie kan verhogen. We leven tegenwoordig in een tijdperk waarin vrijwel alles digitaal gaat. Kinderen worden op zeer jonge leeftijd al geconfronteerd met het digitale tijdperk waarin wij leven. Aan de ene kant is dat natuurlijk zeer voordelig, omdat het veel zaken in het leven aan het vergemakkelijken is. Maar er zijn ook enkele nadelen te constateren en het is belangrijk dat we daar niet blind voor zijn als samenleving. Het kan namelijk zorgen voor een verminderende concentratie. Kinderen lezen bijvoorbeeld ook minder boeken. Boeken lezen is hartstikke goed, maar zeer veel kinderen worden daar op jonge leeftijd helaas niet meer mee geconfronteerd. Memory zorgt er in ieder geval voor dat de concentratie van een kind wordt verhoogd. De reden hiervoor is dat je de verschillende plaatjes of woorden moet onthouden. En dat vergt denkvermogen en daar moet je kind dan gebruik van maken. Een verhoogde concentratie heeft automatisch ook impact op de leervermogens van je kind. Hoe beter een kind zich kan concentreren, hoe beter je kind stof kan opslaan in zijn of haar geheugen.

Goed voor het geheugen

Nu we het toch over het geheugen hebben. Qua speelgoed is memory één van de beste educatieve spellen die er bestaan als het gaat om het trainen van het geheugen. Dat is natuurlijk ook één van de redenen waarom het spel memory heet. Dit is namelijk Engels voor geheugen. Het hele spel is erop gericht om het geheugen te trainen en te kijken wie het beste geheugen heeft. Het is dus een heel competitief spelletje, maar het zorgt ook voor een goede ontwikkeling van het geheugen. En dat is belangrijk, want daarmee kun je zeer veel voordelen mee hebben in de rest van het leven.

Digitaal educatief speelgoed

Hierboven hebben we verschillende vormen van educatief speelgoed opgenoemd. Er zijn echter veel kinderen die het ouderwets vinden om met speelgoed te spelen dat niet digitaal is. Misschien wil je kind daar bijvoorbeeld niet mee spelen. In dat geval kun je er gelukkig ook voor kiezen digitaal educatief speelgoed te kopen. Heel veel spellen zijn namelijk gedigitaliseerd. Niet alleen de bovengenoemde spelletjes, maar ook veel nieuwe spelletjes die bijvoorbeeld erg goed zijn om de hersenen van je 10-jarige kind te trainen. Op die manier kun jij je kind wellicht motiveren om meer van dergelijke spelletjes te spelen.

Het is tenslotte hartstikke leuk om te spelen, maar als je educatief kunt spelen dan is dat nog veel leuker en uitdagender. Als ouder is het dan belangrijk om daar altijd op te hameren. Want hoe meer je kind leert in zijn jeugd, hoe beter dit het fundament kan zijn voor een goede toekomst als volwassene op deze wereld. En hoe rooskleuriger de toekomst, hoe gelukkiger je kind natuurlijk wordt.