Trouwen tijdens je zwangerschap

Trouwen is natuurlijk bijzonder, voor iedereen. En trouwen tijdens je zwangerschap is misschien nog wel extra bijzonder. Een groeiende buik maakt die dag nog net een tikkeltje specialer, en geeft de dag nog meer liefde. Je moet dan natuurlijk wel met een aantal zaken...

Berend Botje: Het mysterie van het ei

Vanaf 19 januari 2022 is de avontuurlijke film Berend Botje thuis te bewonderen op DVD of via Video on Demand. Deze familiefilm wil je echt zien, want de avonturen van de Botjes zijn zó bijzonder, dat niemand gelooft dat ze echt zijn gebeurd. Maar Berend Botje weet...

Vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het?

Erythema infectiosum, ofwel de vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het? Het gaat hier om een besmettelijke vlekjesziekte, die vooral bij kinderen voorkomt. Het kind krijgt over het hele lichaam rode vlekjes en vaak voelen ze zich ook niet zo lekker. Veel kinderen...

Leuke luisterboeken voor kinderen

Behalve dat het heel leuk is, is het ook belangrijk om aan kinderen voor te lezen. Voorlezen (en zelf leren lezen) draagt bij aan de taalontwikkeling van je kind en het is een moment van verbinding met je kind. Geen zin of tijd om voor te lezen? Of op zoek naar een...

Wat is hoogsensitiviteit en wat betekent het voor mijn kind?

Hoogsensitiviteit is tegenwoordig geen onbekende term meer. De meeste mensen weten wel ongeveer wat het betekent, steeds meer volwassenen herkennen zich erin en herkennen het soms ook bij hun kinderen. In de jaren '90 introduceerde Elaine Aron, klinisch...

Het is misschien wel één van de spannendste momenten met een pasgeboren baby: voor de eerste keer samen in de auto en je baby veilig vervoeren in de auto naar huis. Dit is tegelijkertijd vaak het eerste moment waarop je even wordt ‘losgelaten’ van de zorg. Je kind meeneemt uit het ziekenhuis. Of na een thuisbevalling eindelijk weer op pad mag met je kindje. Maar hoe zorg je dat je baby veilig zit? Waar moet je aan denken bij het afsluiten van een autoverzekering? Is dit anders met de komst van jouw nieuwe gezinslid? Kortom: je baby veilig vervoeren in de auto, waar moet je dan allemaal aan denken?

Autoverzekering aanpassen of niet?

De komst van een nieuw gezinslid brengt heel veel verantwoordelijkheid met zich mee. Bij het veilig vervoeren van een baby in de auto, wil je er natuurlijk alles aan doen om dit zo veilig mogelijk te laten verlopen. Is het echter ook nodig om je autoverzekering aan te passen of niet? Dit is een zeer veelgehoorde vraag bij verzekeringsmaatschappijen.

In principe is het aanpassen van de autoverzekering bij de komst van een nieuwe baby niet nodig. Je verzekert immers de auto, niet de inzittenden. Wel is het slim om over de kosten na te denken. Een baby zal veel extra kosten met zich mee brengen en dan is het fijn als je op enkele vaste lasten kunt besparen. De autoverzekering is iets waar de meeste mensen meer op kunnen besparen dan ze ooit voor mogelijkheid hadden gehouden. Zo wordt vaak gezien dat er bij de aankoop van een nieuwe of tweedehands auto een verzekering wordt afgesloten, maar dat de dekking door de jaren heen nooit meer wordt veranderd. En dat is zonde, want je auto verliest wel aan waarde.

Wanneer je auto ouder is dan zes jaar is een allrisk verzekering niet meer noodzakelijk. Voorkom dat je over verzekerd de weg op gaat. Stap tijdig over op een casco verzekering of een WA verzekering. Laat je informeren door je verzekeraar of maak gebruik van een vergelijker en zie direct wat je bespaart.

beer-in-autogordel

Je baby veilig vervoeren in de auto: Schaf een goed autostoeltje aan

In Nederland is het verplicht om kinderen kleiner dan 1.35 meter in een goedgekeurd autostoeltje te vervoeren. Je baby zal dan ook nog heel wat jaren in een autostoel worden vervoerd. Dit betekent echter niet dat je door de jaren heen maar één autostoel gebruikt. We kunnen de verschillende autostoelen in diverse groepen onderverdelen. Groep 0 voor baby’s, groep 1 voor dreumesen en peuters, enzovoorts.

Er bestaan op dit moment twee goedgekeurde Europese keurmerken. De nieuwste i-Size goedkeuring (ECE-R129) of de oudere ECE-R44. Autostoeltjes met het oudere keurmerk mogen vanaf 2019 niet meer worden verkocht. Dit betekent gelukkig niet dat je autostoeltjes van voor die tijd niet meer mag gebruiken. Wanneer je al een wat ouder autostoeltje hebt en deze in prima conditie is, mag deze gewoon nog gebruikt worden binnen Europa. Enkel autostoeltjes uit groep 0 en groep 0+ (tot 13 kilo) mogen volgens het oude Europese keurmerk gebruikt worden. Voor oudere kindjes ben je verplicht om de nieuwste i-Size goedkeuring te gebruiken.

autostoeltje-je-baby-veilig-vervoeren-in-de-auto

Koop liever geen tweedehands stoeltjes

Autostoeltjes kunnen best prijzig zijn. Zeker met meerdere kinderen. Daarom is het niet vreemd dat ouders soms proberen te besparen door autostoeltjes tweedehands te kopen. Wij raden dit echter af. Wanneer een autostoeltje bij een aanrijding of botsing betrokken is geweest, dan moet hij officieel opnieuw worden gekeurd. Dit wordt echter zelden gedaan. Deze autostoeltjes worden echter wel weer doorverkocht, terwijl de veiligheid niet verzekerd is.

Als je niet weet in welke staat het stoeltje verkeert, koop dan nooit een tweedehands stoeltje. Wanneer je de persoon goed kent en je zeker weet dat hij of zij de waarheid spreekt, dan kan je het natuurlijk overwegen. Koop echter nooit zomaar bij een particuliere aanbieder. Veiligheid gaat boven alles. Zeker in de auto.

Dit artikel over je baby veilig vervoeren in de auto is geschreven in samenwerking met een van onze partners.