7 leuke uitjes in de kerstvakantie

Zin om van de bank te komen na de kerstdagen? Natuurlijk kun je het thuis gezellig maken, maar ik kan me voorstellen dat je na het binnen zitten met de kerstdagen er wel op uit wil met de kinderen. Even naar buiten als het droog is, of een leuke activiteit doen samen....

6 x Zoete hapjes voor Sinterklaasavond

Het heerlijk avondje is bijna gekomen! En pakjesavond is geen heerlijk avondje zonder zoete lekkernijen. Natuurlijk staan de pepernoten, kruidnootjes en snoepjes op tafel, maar nog leuker is het om ook wat andere zoetigheden te serveren. Deze zes zoete hapjes voor...

Knus herfstdrankje zelf maken: appel-kaneel karameldrank

Als de klok een uur terug gaat, de dagen korter en kouder worden en de bladeren vallen is het de perfecte tijd om binnen een knus herfstdrankje te drinken. Iets warms drinken is heerlijk na een frisse wandeling door het bos of een middag buiten spelen. En wat is er...

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

Sinterklaas aftelkalender – gratis downloaden en printen

Zodra Sinterklaas in het land is, is het natuurlijk nog 'even' wachten tot het pakjesavond is. Om het een beetje draaglijk te maken voor zowel kind als ouder is een Sinterklaas aftelkalender een héél goed idee. Want het concept 'tijd' en vooral het concept 'wachten'...

Het is misschien wel één van de spannendste momenten met een pasgeboren baby: voor de eerste keer samen in de auto en je baby veilig vervoeren in de auto naar huis. Dit is tegelijkertijd vaak het eerste moment waarop je even wordt ‘losgelaten’ van de zorg. Je kind meeneemt uit het ziekenhuis. Of na een thuisbevalling eindelijk weer op pad mag met je kindje. Maar hoe zorg je dat je baby veilig zit? Waar moet je aan denken bij het afsluiten van een autoverzekering? Is dit anders met de komst van jouw nieuwe gezinslid? Kortom: je baby veilig vervoeren in de auto, waar moet je dan allemaal aan denken?

Autoverzekering aanpassen of niet?

De komst van een nieuw gezinslid brengt heel veel verantwoordelijkheid met zich mee. Bij het veilig vervoeren van een baby in de auto, wil je er natuurlijk alles aan doen om dit zo veilig mogelijk te laten verlopen. Is het echter ook nodig om je autoverzekering aan te passen of niet? Dit is een zeer veelgehoorde vraag bij verzekeringsmaatschappijen.

In principe is het aanpassen van de autoverzekering bij de komst van een nieuwe baby niet nodig. Je verzekert immers de auto, niet de inzittenden. Wel is het slim om over de kosten na te denken. Een baby zal veel extra kosten met zich mee brengen en dan is het fijn als je op enkele vaste lasten kunt besparen. De autoverzekering is iets waar de meeste mensen meer op kunnen besparen dan ze ooit voor mogelijkheid hadden gehouden. Zo wordt vaak gezien dat er bij de aankoop van een nieuwe of tweedehands auto een verzekering wordt afgesloten, maar dat de dekking door de jaren heen nooit meer wordt veranderd. En dat is zonde, want je auto verliest wel aan waarde.

Wanneer je auto ouder is dan zes jaar is een allrisk verzekering niet meer noodzakelijk. Voorkom dat je over verzekerd de weg op gaat. Stap tijdig over op een casco verzekering of een WA verzekering. Laat je informeren door je verzekeraar of maak gebruik van een vergelijker en zie direct wat je bespaart.

beer-in-autogordel

Je baby veilig vervoeren in de auto: Schaf een goed autostoeltje aan

In Nederland is het verplicht om kinderen kleiner dan 1.35 meter in een goedgekeurd autostoeltje te vervoeren. Je baby zal dan ook nog heel wat jaren in een autostoel worden vervoerd. Dit betekent echter niet dat je door de jaren heen maar één autostoel gebruikt. We kunnen de verschillende autostoelen in diverse groepen onderverdelen. Groep 0 voor baby’s, groep 1 voor een dreumes en peuter, enzovoorts.

Er bestaan op dit moment twee goedgekeurde Europese keurmerken. De nieuwste i-Size goedkeuring (ECE-R129) of de oudere ECE-R44. Autostoeltjes met het oudere keurmerk mogen vanaf 2019 niet meer worden verkocht. Dit betekent gelukkig niet dat je autostoeltjes van voor die tijd niet meer mag gebruiken. Wanneer je al een wat ouder autostoeltje hebt en deze in prima conditie is, mag deze gewoon nog gebruikt worden binnen Europa. Enkel autostoeltjes uit groep 0 en groep 0+ (tot 13 kilo) mogen volgens het oude Europese keurmerk gebruikt worden. Voor oudere kindjes ben je verplicht om de nieuwste i-Size goedkeuring te gebruiken.

autostoeltje-je-baby-veilig-vervoeren-in-de-auto

Koop liever geen tweedehands stoeltjes

Autostoeltjes kunnen best prijzig zijn. Zeker met meerdere kinderen. Daarom is het niet vreemd dat ouders soms proberen te besparen door autostoeltjes tweedehands te kopen. Wij raden dit echter af. Wanneer een autostoeltje bij een aanrijding of botsing betrokken is geweest, dan moet hij officieel opnieuw worden gekeurd. Dit wordt echter zelden gedaan. Deze autostoeltjes worden echter wel weer doorverkocht, terwijl de veiligheid niet verzekerd is.

Als je niet weet in welke staat het stoeltje verkeert, koop dan nooit een tweedehands stoeltje. Wanneer je de persoon goed kent en je zeker weet dat hij of zij de waarheid spreekt, dan kan je het natuurlijk overwegen. Koop echter nooit zomaar bij een particuliere aanbieder. Veiligheid gaat boven alles. Zeker in de auto.

Dit artikel over je baby veilig vervoeren in de auto is geschreven in samenwerking met een van onze partners.