Kind alleen thuis: Op welke leeftijd kan ik mijn kind alleen thuis laten?

Vanaf welke leeftijd kun je je kind alleen thuis laten? Wanneer is je kind verantwoordelijk genoeg om alleen te laten als het gaat om een snelle boodschap, wanneer bij een avondje uit of als je kind een studiedag heeft waar je geen rekening mee hebt gehouden?...

Dreumes leeftijd: wanneer is een kind een dreumes?

Dreumes leeftijd: een dreumes is een kind tussen de 12 en 24 maanden oud. Het is een bijzondere leeftijd waarop kinderen ontzettend snel ontwikkelen en veel ontdekken. Het is dan ook een hele uitdaging om er eentje in huis te hebben, maar het is ook ontzettend leuk om...

Cadeautips voor een 13-jarige jongen: Dit zijn de beste cadeau-ideeën om vriendschapsbanden te versterken

De tienerjaren zijn een spannende tijd vol veranderingen en ontdekkingen. Voor een 13-jarige jongen is vriendschap van onschatbare waarde. Het is het tijdperk waarin ze sterke banden smeden en onvergetelijke herinneringen creëren met hun vrienden. Het kiezen van het...

Nieuwe badkamerluxe voor mama’s: Stijlvol en Praktisch

Mama's verdienen een badkamer die niet alleen stijlvol is, maar ook praktisch en ontspannend. De badkamer is immers een plek waar moeders dagelijks tijd doorbrengen, of het nu gaat om hun eigen persoonlijke verzorging of het baden van hun kleintjes. Het is een ruimte...

6 voorbereidingen voor de herfst

De herfstmaanden staan weer voor de deur. Tijd om de zomerkleding op te ruimen en de herfst- en wintergarderobe een nieuw leven te geven. Ben jij klaar voor de herfstmaanden? Wij hebben alle nodige voorbereidingen die handig zijn om te regelen voor je gezin op een...

Ik was zo’n moeder die altijd riep dat mijn kinderen pas een telefoon kregen nadat ze de basisschool hadden doorlopen. Was, want ik ben gezwicht.

Mijn kind was namelijk ál bijna 10 toen hij aan de smartphone ging. Uiteraard veel te laat (volgens hem), want minimaal de halve klas had er al één en ja, hij moet wel een beetje bij blijven.

Ik heb een abonnement afgesloten en een oude iPhone uit de kast getrokken en mijn kind diep gelukkig gemaakt. Eigenlijk is dat abonnement helemaal niet nodig, want 'all you need is Wifi'. Bellen doe je al lang niet meer met een telefoon, je maakt er foto’s en filmpjes mee, speelt er spelletjes op maar wat je vooral en veel doet is appen!

Whatsapp

Eerst werk je als bijna 10-jarige je WhatsApp-profiel zorgvuldig uit, je kunt immers niet vroeg genoeg beginnen met personal branding. Na eerst 33 foto’s in verschillende outfits en poses te hebben geprobeerd is het dan toch die afbeelding van een ‘supervette’ Skylander geworden. Verder is er een studie gedaan naar de meest geschikte status. Ik heb er veel voorbij zien komen, maar deze staat er al weer een tijdje:

Nadat ik over de eerste schok heen was en van een buurjongen vernam dat het de titel van een liedje is heb ik nog even weemoedig terug gedacht aan de K3-tijd die al weer een tijdje achter ons ligt.

Als je profiel gevuld is, kun je los! Appen doe je met je opa, oma, nicht, vader, moeder en vooral iedereen uit je klas en het liefst in app-groepen. Elke klasgenoot heeft inmiddels zijn eigen app-groep, want waar ben je zonder je eigen app-groep? Dat ieder van die 25 groepen exact dezelfde deelnemers bevat is helemaal niet belangrijk. Ik app dus ik ben!

Controle

Als bezorgde ouder maak ik me wel zorgen over al dat appen. Waar hebben ze het over? Wordt er niet gepest? Je hoort en leest zoveel verhalen over cyberpesten en kinderen die via WhatsApp het leven zuur wordt gemaakt. Dus als een dief in de nacht check ik af en toe stiekem en steekproefsgewijs waar deze bijna-pubers het zoal over hebben. Tot op heden lijkt het allemaal erg onschuldig (o.a. de rekenles, tekenfilms en vakanties) en kan ik elke keer met een gerust hart de telefoon wegleggen.

Voordelen van een kind met een smartphone

Snel zag ik ook de voordelen van zoonliefs telefoon. Zo kan ik helemaal blij worden van de vele

Inmiddels zijn we er helemaal aan gewend. Toen zoonlief de telefoon net had, zat hij er zowat aan vast geplakt. Tegenwoordig is de batterij vaker leeg dan vol en ligt hij veelal werkloos op de kast. Er moet immers ook nog steeds gespeeld worden, gelukkig maar!

O help…

Maar nu vindt mijn jongste zoon, die ál 7 is, dat hij ook wel aan de telefoon kan want zijn broer heeft er ook één. Hij weet dat hij moet wachten tot hij ouder is, maar aast intussen wel alvast op de mijne. “Als jij een nieuwe hebt, mag ik die wel hè mam?”