Oud & nieuw vieren: als je ouder bent geworden kunnen de plannen voor oud & nieuw er heel anders uitzien dan je vroeger gewend was. Wilde feestje met veel drank kunnen tot het verleden behoren. Zeker op het moment dat je kinderen hebt gekregen kan de invulling van de oudejaarsavond er anders uitzien. Een super gezellige avond met familie of vrienden, oliebollen, proosten met champagne en vuurwerk afsteken is natuurlijk nog steeds mogelijk. Maar wat doe je met je kind(eren) om klokslag mindernacht? Oud en nieuw vieren: je kind wakker maken of niet: het is voor veel ouders elk jaar weer een groot dilemma. Het is namelijk een tijdstip waarop veel (jonge) kinderen vaak al lang slapen. Laat je jouw kinderen lekker doorslapen of maak je ze wakker zodat ze ook deze bijzondere feestdag mee kunnen beleven? Het is een dilemma waar de meningen over zijn verdeeld. Weet jij ook nog niet goed wat je moet doen tijdens oud en nieuw? Dit artikel met de voors en tegens en verschillende inzichten maken misschien de keuze voor jouw makkelijker.

Waarom zou ik mijn kind wakker maken tijdens oud & nieuw?

Je kind wakker maken tijdens oud & nieuw kan verschillende redenen hebben. Een van redenen is dat het een spannende en feestelijke avond is, die maar 1 keer per jaar voorkomt. Deze speciale avond wil je graag samen met je partner en kind(eren) vieren. Misschien heb je herinneringen aan vroeger, hoe jij altijd op mocht blijven of wil je graag samen met je zoon of dochter proosten. Je kindje wakker maken rond middernacht en samen de jaarwisseling vieren is een bijzonder moment. Niet alleen jij, maar ook je kleintje, heeft op die manier een mooie herinnering aan de oudejaarsavond. Een blij en opgetogen snoetje wat door het raam naar het vuurwerk buiten kijkt, dat wil jij jezelf en jouw zoon of dochter niet misgunnen.

Een andere reden om je kindje wakker te maken tijdens middernacht is dat hij of zij niet zelf wakker schrikt van het vuurwerk. Hoewel je misschien al hebt uitgelegd dat er vuurwerk wordt afgestoken, kan het om 12 uur nachts voor een kind nog best angstig zijn als er ineens allerlei knallen zijn te horen. Als je kindje hebt wakker gemaakt kun je samen naar het vuurwerk kijken en hem of haar geruststellen als ze toch in paniek raken. Je kindje wakker maken om 12 uur kan zo de schrik en dramatische huilbuien voorkomen.

Redenen om je kindje te laten doorslapen

In december zijn er veel bijzondere dagen. Sinterklaas, kerst en oud & nieuw zijn voor kinderen vaak een bron van feest, maar de feestmaand kan soms voor de kinderen ook heel vermoeiend zijn. Zeker jonge kinderen krijgen veel nieuwe indrukken die ze moeten verwerken. Hierdoor kunnen ze in deze periode al meer moe of hangerig zijn dan normaal. Ook is de kans dat je kindje op oudejaarsavond later gaat slapen dan normaal aanwezig, doordat je hem zelf later naar bed brengt of doordat hij later in slaap valt door al het lawaai buiten. Je zoon of dochter wakker maken om 12 uur kan dan zijn natuurlijke slaapritme verstoren en als gevolg heb je een huiliger, chagrijnig en moe kindje op nieuwjaarsdag. Het kan dan handiger zijn om je kindje te laten doorslapen tijdens oudejaarsnacht.

Daarnaast is het vuurwerk leuk om te zien, maar jonge kinderen kunnen hier ook van schrikken of zelfs bang voor zijn. Is je zoon of dochter al in diepe slaap? Misschien heb je dan kans dat hij of zij door slaapt en niets van alle knallen om zich heen mee krijgt. Op die manier kan je er ook voor zorgen dat hij op latere leeftijd geen angst ontwikkelt voor vuurwerk. Doorslapen is dan helemaal zo gek nog niet.

Ook kan het zijn dat – als je je kindje wel hebt wakker gemaakt – dat hij of zij na 12 uur nog vol adrenaline zit en actief is van alle indrukken die hij of zijn heeft mee gekregen. Je kindje nadien weer naar bed brengen kan soms best een lastig opgave zijn. Wil je voorkomen dat je midden in de nacht een boos kind naar bed moet brengen of nog met je kind moet gaan onderhandelen over hoelang hij nog mag opblijven, dan is je kind laten doorslapen tijdens oudejaarsnacht een goed idee.

Als laatste moet je je afvragen voor wie het doet, voor jezelf of voor jouw zoon of dochter? Een heel jong kind weet misschien nog niet goed wat oud en nieuw is. De lichtjes en het vuurwerk kunnen ze spannend en mooi vinden, maar de vraag is of ze het onthouden. Pas vanaf hun vierde of latere leeftijd gaan ze pas herinneringen opslaan. Wellicht kan je ook er voor kiezen om ze tijden hun jonge jaren te laten doorslapen en pas op later leeftijd rond 12 uur wakker te maken.

Advies van een professor

Twijfel je nog steeds wat je moet doen? De adviezen van pedagogen en professors richten zich vaak op het (verstoorde) slaapritme van een kind. Zo geven zij als advies dat het beter is om baby’s en peuters te laten doorslapen. Niet alleen beseffen ze nog niet goed wat er gebeurd tijdens oudejaarsnacht, ook zijn ze gebaat bij regelmaat. Door je kindje midden in de nacht wakker te maken kan je er juist voor zorgen dat het slaapritme wordt ontregeld. Daarnaast hebben baby’s en peuters nog geen besef van tijd en snappen ze waarschijnlijk niet wat er allemaal gebeurd. Zo vertelt Ton Coenen, professor in de biologische psychologie en auteur van Het slapende brein dat het wakker maken van je kind nadelige gevolgen heeft. Baby’s en peuters zijn gebaat bij een vast ritme. De biologische klok zorgt ervoor dat het lichaam wordt klaar gemaakt voor de slaap. Maak je een kind wakker of laat je hem opblijven kan de spanning en stress ervoor zorgen dat dit proces verstoord wordt. Hierdoor wordt je kindje er vaak niet gezelliger op. Zijn advies is dus vooral om je zoon of dochter lekker te laten liggen om middernacht.

Oudere kinderen wakker maken

Is je kind al weer wat ouder, bijvoorbeeld tussen de 4 en 8 jaar, dan is langer wakker blijven of wakker maken tijdens de jaarwisseling vaak een heel feest. Toch kan het op deze leeftijd ook nog een uitdaging zijn. Vaak willen ze al bij de ‘grote’ mensen horen en willen ze ook ten koste van alles deze nacht wakker blijven. Langer laten opblijven kan leuk zijn, maar vaak is een hele strijd voor je kindje om wakker te blijven. Je kindje is het niet gewend om zo lang wakker te zijn en kan al snel prikkelbaar of moe worden. Als gevolg heb je een prikkelbaar, huilend of zeurend kind tijdens oudejaarsnacht. Dat is niet leuk voor je zoon of dochter of voor jezelf.

Een alternatief om ze toch te laten meegenieten van het vuurwerk en deze bijzondere avond is dan om af te spreken dat je ze rond middernacht wakker maakt. Op die manier kunnen ze op de normale tijd naar bed en maak je ze wakker rond half 12. Het advies van pedagogen is om ze wel ruim op tijd wakker te maken. Haal je ze uit hun diepe slaap, dan kunnen ze alsnog chagrijnig en moe zijn. Het resultaat hiervan is dat je alsnog niet gezellig samen kan genieten van dat bijzondere moment om 12 uur.

Ook moet je duidelijke afspraken samen met je kindje maken. Maak je ze wakker of laat je ze slapen? En hoe laat gaan ze weer terug naar bed? Door er van te voren afspraken over te maken voorkom je later een boos kind. Zijn ze in diepe slaap rond half 12 en vind je het zonde om ze wakker te maken? Het advies is om dan om toch je kindje wakker als hij of zij lekker ligt slapen, want dat heb je afgesproken. Anders heb je kans dat ze op nieuwjaarsdag nog steeds moe en chagrijnig zijn omdat je ze niet wakker hebt gemaakt. Duidelijke afspraken zorgen ervoor dat je kindje weet wat hij of zij kan verwachten.

Samen oud & nieuw vieren of je kind laten doorslapen?

Er zijn veel verschillende meningen, richtlijnen en adviezen. Zoals bij veel dingen omtrent het ouderschap gaat het niet er niet om of iets fout of goed is. Je moet vooral kiezen waar jij en je kindje goed bij voelen. Je kan oudejaarsavond vieren met je kind op verschillende manieren invullen. Je kunt ook zodra het donker wordt al sterrenregen afsteken en kindercampagne drinken. Vooral voor jonge kinderen maakt de tijd nog niet veel uit en bouw je toch zo mooie herinneringen aan oudejaarsavond op. Wil je je kind wel wakker maken om middernacht? Leg dan goed uit wat er gaat gebeuren en wat je kindje allemaal kan verwachten. Zo kan je hem of haar al voorbereiden op wat er gebeurd om middernacht. Wat je uiteindelijk ook besluit tijdens oud& nieuw: je kind laten doorslapen of niet, maar er in ieder geval samen een feestje van.