Je wil natuurlijk altijd het beste voor je kindje. Dat geldt zeker op het gebied van gezondheid en voeding. Maar hoe weet je nou zeker of je kindje wel voldoende voedingsstoffen, vitamines en mineralen binnenkrijgt? Over voeding vindt je op onze website veel heldere informatie en artikelen. Voor kinderen is het belangrijk om de juiste vitamines in de juiste dosering binnen te krijgen. In ons vitamine ABC verzamelden wij daarom alles wat je over dit onderwerp beslist moet weten.

Gezond en gevarieerd eten, de vitaminebasis

Alle vitamines en mineralen die het lichaam nodig heeft, zitten in principe in onze voeding. Als je kind voldoende, gezond en gevarieerd eet, krijgt het van de meeste vitamines voldoende binnen. Toch wordt in er bepaalde leeftijdscategoriën aanbevolen om je baby, peuter of puber, bepaalde belangrijke vitamines te geven. Dat geldt met name voor de vitamine D en K. Die bespreken we elk nog even apart.

Vitamine, wat is dat eigenlijk?

Voordat we dieper op dit onderwerp ingaan, is het natuurlijk handig om te weten wat een vitamine nu precies is. Het is een stof die het lichaam in kleine hoeveelheden nodig heeft, maar niet of bijna niet door het lichaam zelf aangemaakt kan worden en derhalve in voldoende mate via voedsel of supplement ingenomen moet worden.

Vitamine D

Vitamine D zorgt voor sterke botten en tanden, doordat het de opname van calcium (kalk) uit de darmen stimuleert. Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht door de huid aangemaakt en is de grootste bron van vitamine D. Het zit verder in producten zoals margarine en vette vis (zalm, makreel, paling, haring). Aan vitamine D worden de laatste jaren positieve effecten op de gezondheid toegeschreven. Het wordt in verband gebracht met een sterker immuunsysteem, een verbeterde spierfunctie en een verminderd risico op (darm-)kanker en andere ziektes. Bovendien beschermt vitamine D jonge kinderen tegen de Engelse ziekte (rachitis), een vergroeiing van het skelet.

Altijd de juiste aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)

Geef je kind nooit meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D. Wanneer je kind lang achter elkaar heel veel vitamine D slikt, kan dat schadelijk voor zijn of haar gezondheid zijn. Mogelijk ontstaan er nierstenen of vormt zich kalkafzetting rondom weefsels en organen. Maar ook het slikken van andere vitamines, zoals A en foliumzuur, kunnen bij een te grote dosis schadelijk zijn. Helaas bevatten veel kindervitamines een dosis die hoger is dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid (ADH) voor kinderen. Lees de bijsluiter of het etiket daarom altijd goed en raadpleeg bij twijfel de apotheker of de drogist.

Vitamine D voor baby’s en kids tot vier jaar

Je baby heeft vanaf de achtste dag en tot de vierjarige leeftijd extra vitamine D nodig. Daarbij maakt het niet uit of je baby borstvoeding of een flesje krijgt. Het maakt ook niet uit wat voor huidkleur je kindje heeft. Dat is pas van invloed vanaf vier jaar. Er wordt door het Voedingscentrum geadviseerd om je baby tien microgram Vitamine D per dag in druppelvorm te geven Deze vitamine D druppels zijn bij de drogist of apotheek verkrijgbaar. Lees de gebruiksaanwijzing of het etiket goed, zodat je zeker weet wat de juiste hoeveel druppels is die je moet toedienen.
kind-in-de-zon-vangt-vitamine-d

Extra vitamine D

Zodra je kind vier jaar is geworden, hoef je geen vitamine D meer te geven, behalve wanneer je kind weinig buiten komt. Maar hoe krijgt je kind voldoende vitamine D binnen? Wanneer je kind dagelijks een kwartiertje tot een half uur buiten komt tussen 11:00 uur en 15:00 uur, wordt er door het lichaam voldoende Vitamine D aangemaakt. Daarvoor moeten het hoofd en de handen van je kind wel onbedekt zijn. In de winter gaat dit dus vaak niet op. Geef je kind, wanneer dat weinig buiten komt of wanneer het een getinte of donkere huidskleur heeft, in deze gevallen toch 10 microgram Vitamine D per dag. Dat hoeft niet persé in druppelvorm, maar mag ook in de vorm van een tabletje.

Vitamine K

Vitamine K, ookwel fylochinon, is noodzakelijk voor een goede bloedstolling, bijvoorbeeld als er een wondje is. Vitamine K is mogelijk ook nodig voor de aanmaak van botten. Vitamine K zit met name in groene bladgroenten, maar ook in melkproducten, eieren, vlees en granen.

Vitamine K voor je pasgeboren baby

Het is mogelijk dat je babietje tijdens je zwangerschap te weinig vitamine K heeft binnengekregen. Dat komt omdat vitamine K je ongeboren kindje niet via de placenta kon bereiken en er geen voorraadje vitamine K kon worden opgeslagen. Een pasgeborene heeft bovendien nog onvoldoende darmbacteriën voor het aanmaken van voldoende vitamine K. Door dit tekort heeft je kindje kans op ernstige interne bloedingen. Daarom wordt er na de geboorte altijd vitamine K in druppelvorm toegediend. Geef je borstvoeding? Geef je kindje gedurende de eerste twaalf weken dan dagelijks 150 microgram vitamine K druppels. Geef de druppels elke dag op een vast tijdstip, bijvoorbeeld bij de laatste avondvoeding. Wanneer je meer dan 500 mililiter flesvoeding per dag geeft, hoef je geen vitamine K te geven, die zit al de de flesvoeding:

Heeft mijn kind nog andere vitamines nodig?

Het antwoord luidt volmondig NEE. Als jij er samen met je kind voor zorgt dat het gezond en gevarieerd eet, krijgt je kind meer dan voldoende mineralen en vitamines binnen. In groente en fruit zitten bovendien bioactieve stoffen en vezels die goed zijn voor de gezondheid van je kind. Een voedingssupplement kan een gezond eetpatroon nooit vervangen.

Oei ik groei

Wat nu nog ver van je bed lijkt, komt soms al met rasse schreden naderbij. Je kind wordt een puber en groeit in korte tijd behoorlijk. Je puberkind eet dan vaak meer, onregelmatiger en helaas minder gevarieerd dan je gewend bent. Vaak heb je er ook geen toezicht meer of en kun je op het eetpatroon niet altijd invloed uitoefenen. Alleen wanneer je echt het gevoel hebt dat je kind onvoldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt, kun je overwegen om voor je kind een mulitvitaminepreparaat te kopen. Dat is bij de apotheek of drogist verkrijgbaar.