Vriendschappen komen voor in alle soorten en maten. Volwassenen hebben behoefte aan vriendschappen, maar kinderen natuurlijk ook. Sterker nog: veel jeugdvrienden worden later ook je beste volwassen vrienden. Dit is een opvallend verschijnsel die je regelmatig terugziet en er zijn dan ook meerdere redenen voor aan te wijzen. Allereerst ken je vrienden uit je jeugd natuurlijk hartstikke goed. Niet alleen kennen ze je van je volwassen leeftijd, maar ze kennen je van door de jaren heen. Ze waren er als het ware bij toen je opgroeide en daardoor ken je ze door en door. Daarom zijn die vriendschappen ook zo sterk, want ze hebben veel doorstaan. Een peutervriendschap kan bijvoorbeeld uitgroeien tot een eeuwenlange vriendschap die doorgaat tot in de lengte der tijden. Soms ook niet natuurlijk. Maar wat zijn de kenmerken van een peutervriendschap? Lees meer in dit artikel over peutervriendschappen. Hoe ontstaan ze? Wat zijn de voordelen?

Voordelen van vriendschappen

Vriendschappen bieden voor je peuter heel veel bijzondere voordelen. Lees hieronder enkele voordelen voor het hebben van een vriendschap.

  • Geeft zelfvertrouwen

Een goede vriendschap geeft extra zelfvertrouwen aan een mens. Dit is niet enkel het geval bij volwassen vriendschappen, maar ook al bij peuters. Het geeft je brein namelijk een gevoel dat je gewaardeerd wordt. Mensen zonder vrienden zijn vaak erg onzeker. Ze vragen zich af hoe het komt dat ze geen vrienden hebben, of er is iets anders aan de hand. Heb je krachtige vriendschappen, dan straal je daar veel zelfvertrouwen mee uit. En veel zelfvertrouwen hebben is voor kinderen natuurlijk erg belangrijk. Zelfvertrouwen zorgt er niet alleen voor dat je veel meer levensgeluk hebt. Ook is het goed voor de carrière op school. Mensen met zelfvertrouwen kunnen immers beter presentaties geven en ook gemakkelijker contact maken. Voor een gouden toekomst is zelfvertrouwen kortom een belangrijk fundament waar veel aandacht aan besteed kan worden. En hoe meer je daarmee bezig bent, hoe beter dit is voor de carrière en de sociale gemoedstoestand van je kind.

  • Sociale vaardigheden

Peutervriendschappen zijn niet alleen goed voor het zelfvertrouwen, maar ook voor de sociale vaardigheden van je kind. Dit is natuurlijk ook logisch, want je kind leert communiceren met andere kinderen. Hierdoor zal je kind verbaal sterker worden en dat is zeer belangrijk om meerdere redenen. Een verbaal sterk kind kan zich beter afzetten en verweren tegen anderen. Hij of zij zal dan ook minder gepest worden, omdat je kind er hard tegenin kan gaan. Dit is natuurlijk een belangrijk voordeel dat niet mag worden onderschat. Maar ook zal een peutervriendschap ervoor zorgen dat je kind socialer wordt. De mens is een sociaal dier en het is dan ook zeer belangrijk om een sociaal kind te hebben. Hij of zij zal dan in de toekomst gelukkiger zijn, aangezien hij of zij geen outsider wordt.

Peutervriendschap stimuleren

Hierboven zijn enkele voordelen van een peutervriendschap genoemd, maar hoe kun je als ouder nu je kind stimuleren om meer peutervriendschappen te krijgen? In veel gevallen gaat dit automatisch, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Soms is het namelijk zo dat het niet automatisch gaat en je kind daar wel een beetje extra hulp bij kan gebruiken. Hieronder een aantal tips om peutervriendschappen te stimuleren.

  • Naar de crèche sturen

Heeft je kind in zijn of haar omgeving geen kinderen om mee te spelen? In die gevallen is het belangrijk om je kind naar de crèche te sturen. Niet alleen is dit een hele goede manier om je kind op te vangen, maar het is ook nog eens zo dat het goed is voor de sociale vaardigheden. Het voordeel van een crèche is overigens ook dat daar altijd dezelfde kinderen naartoe gaan. Je kind kan dus veel sneller een band ontwikkelen met andere kinderen, want hij of zij ziet ze regelmatig. Op die manier kunnen vriendschappen sneller ontstaan. Vaak gaat het op die manier al automatisch.

  • Speelafspraken maken

Voor je kind is het altijd belangrijk om speelafspraken te hebben. Dit is een goede manier om de vriendschap ook te stimuleren en te onderhouden. Heeft je kind een goede vriend of vriendin? In dat geval is het van belang om ze met elkaar te laten spelen, ook buiten school om bijvoorbeeld. Het is belangrijk om regelmatig speelafspraken in te plannen en dit natuurlijk ook op een gebalanceerde manier af te wisselen. Dus niet enkel bij jou thuis afspreken, maar ook bij de ouders van het kind waarmee ze spelen. Dit is ook voor je kind een goede manier om nieuwe omgevingen te leren kennen. Tijdens die speelafspraak kunnen je kind en zijn vriendje dan verschillende activiteiten inplannen. Het is belangrijk dat je kind niet alleen thuis speelt, maar ook af en toe naar buiten gaat. Een mooie hut bouwen bijvoorbeeld is natuurlijk hartstikke leuk. Of verstoppertje spelen of op een andere manier lekker ravotten.

  • Op bezoek gaan bij mensen met kinderen van dezelfde leeftijd

Je kunt er ook voor kiezen om op bezoek te gaan bij ouders met kinderen van dezelfde leeftijd. Niet alleen is dat leuk voor je kind, maar ook voor jezelf. Dit is immers een fantastische manier om gesprekken uit te wisselen met die andere ouder over de kinderen. Een ouder met kinderen van dezelfde leeftijd maakt in de ontwikkeling natuurlijk dezelfde dingen mee als jij. Je kunt bijvoorbeeld praten over wat hij of zij lekker vindt. Wat volgens jou de beste manier van opvoeden is en nog veel meer Daarnaast is het natuurlijk ook erg leuk voor de kinderen. Wanneer je daar regelmatig komt, zullen de kinderen vanzelf een band met elkaar krijgen. En het is natuurlijk zeer voordelig als jij als ouder goed kunt opschieten met de ouders van het vriendje of vriendinnetje van je kind.

Verschil in leeftijden

Kinderen spelen altijd op een andere manier en dit heeft ook veel te maken met de leeftijd. We focussen ons in dit artikel specifiek op de peuterleeftijd. Wat zijn de kenmerken van peuters als het gaat om vriendschap? Hoe gedragen ze zich tegenover elkaar?

  • Naast elkaar spelen

In de peuterleeftijd is het zo dat kinderen in principe nog niet echt met elkaar spelen, maar eerder naast elkaar. Dit heeft ook met de sociale ontwikkeling van een kind te maken. Kinderen in de peuterleeftijd zijn immers nog niet in staat om diepe gesprekken met andere kinderen te voeren. Dit komt natuurlijk omdat ze verbaal nog niet heel sterk zijn. Ze zijn nog aan het leren praten en het duurt ook nog wel een tijdje voordat ze dat helemaal kunnen. Het kan ook zijn dat ze vaak speelgoed van elkaar afpakken. Dat doen kinderen in de jonge leeftijd erg vaak. Ze gaan verschillende stukken speelgoed claimen. Het kan er ook in resulteren dat ze snel ruzie met elkaar hebben, maar vaak is een ruzie dan ook weer snel opgelost. Bij mensen gaat dat natuurlijk volledig anders.

  • Zelfde activiteit uitvoeren

Zodra je peuter 4 jaar wordt, leert hij of zij al iets beter communiceren. Rond deze leeftijd kan het dan ook zijn dat je peuter gesprekken gaat voeren met andere peuters. Op jongere leeftijd kiezen kinderen vaak onbewust hun vriendjes of vriendinnetjes uit. Zodra ze echter wat ouder worden, kiezen ze hun vrienden vaak bewuster. Bijvoorbeeld op basis van het feit dat ze allebei graag dezelfde activiteiten uitvoeren. Dit is een belangrijk onderdeel van een goede vriendschap. Ook op latere leeftijd zal je namelijk al snel merken dat je sneller vriendschappen kunt sluiten met mensen die dezelfde interesses als jij hebben.

Vriendschappen zijn belangrijk!

Vriendschappen zijn er kortom in alle soorten en maten. In dit artikel is hopelijk duidelijk geworden hoe belangrijk vriendschappen zijn. Ook al op jonge leeftijd. Er is natuurlijk wel een groot verschil vast te stellen tussen vriendschappen op jonge leeftijd en oudere vriendschappen. Vriendschappen op jonge leeftijd zijn bijvoorbeeld veel sneller vervangbaar. Jonge kinderen wisselen heel snel van vrienden, maar dat komt ook omdat ze vaak heel veel vrienden hebben. Wanneer je wat ouder bent zal die wisseling minder snel voorkomen. Maar het is wel een feit dat veel mensen vrienden hebben die ze al kennen vanaf jonge leeftijd. Dit kan bijvoorbeeld de pubertijd zijn. Een zeer indrukwekkende periode immers. Er zijn echter ook mensen wiens vriendschappen zelfs teruggaan naar de peuterjaren. Daarom is het als ouder zeer belangrijk om er al vroeg mee bezig te gaan. Het ene kind maakt sneller vrienden dan het andere kind, maar stimuleer het altijd goed als ouder. In dit artikel is hopelijk meer inzicht gegeven in hoe vriendschappen bij jonge kinderen werken.