Voorlezen is een zeer aangename activiteit. Zowel voor de ouder als voor de peuter die voorgelezen wordt. Beiden halen er erg veel plezier uit. Naast het feit dat voorlezen erg leuk is om te doen, is het ook nog eens zo dat het goed is voor de persoonlijke ontwikkeling. Vooral voor de ontwikkeling van je kind is het belangrijk dat deze regelmatig wordt voorgelezen. In dit artikel zullen een aantal voordelen van voorlezen worden benoemd. Vervolgens zullen er voorleestips worden gegeven, zodat je zeker weet dat je op de goede manier voorleest.

Betere woordenschat

De woordenschat van je kind wordt aanzienlijk ontwikkeld wanneer je hem of haar regelmatig voorleest. De reden hiervoor is dat kinderen te maken krijgen met woorden die ze daarvoor nog nooit hadden gehoord. Kinderen leren op basis van luisteren en daardoor verwerken zij dit snel in hun cognitieve vermogens. Het hebben van een goede woordenschat is zeer voordelig. Allereerst zorgt dit ervoor dat je kind zeer goed wordt in talen. Niet alleen in de Nederlandse taal, maar ook in andere talen. Je kind ontwikkelt namelijk een fundament. Maar een goede woordenschat zorgt er bovendien ook voor dat je kind zich beter kan wapenen. Hij of zij zal zich nu, en in de toekomst, veel beter kunnen uiten. Hier heeft je kind veel aan later. Zo zal hij of zij meer mondig zijn, waardoor je kind meer voor elkaar kan krijgen. Maar het zorgt er ook voor dat je kind bijvoorbeeld goed wordt in presenteren en dergelijke. Een verhoogde woordenschat heeft dus veel voordelen. Bovendien kan er dan ook een positief domino-effect teweeg worden gebracht. Dankzij de hoge woordenschat, zal je kind moeilijkere boeken tot zich kunnen nemen. Hierdoor zal de woordenschat als logisch gevolg nog meer verbeterd worden in de toekomst.

Draagt bij aan lees-enthousiasme

Een probleem waar veel ouders tegenaan lopen, is het feit dat ze hun kinderen moeilijk aan het lezen krijgen. Een reden waardoor kinderen soms geen enthousiasme voor lezen hebben, is omdat ze in het verleden nooit zijn voorgelezen. Ze weten niet hoe mooi een boek kan zijn en welke krachten je daar uit kan putten. Regelmatig je kind voorlezen is ook om die reden dus zeker aan te raden. Je kind leert dan smaak te ontwikkelen voor bepaalde boeken. Ook weet hij of zij snel welke boeken de voorkeur hebben en welke genres juist niet. Enthousiasme is dus zeer belangrijk. Kinderen die in hun jeugd heel veel lezen, zullen over het algemeen over een bijzonder hoge woordenschat beschikken.

Goed voor de nachtrust

Kinderen die worden voorgelezen, vallen sneller in slaap. Het is namelijk een feit dat wanneer je leest voor het slapen, je sneller in slaap gaat vallen. Bij voorlezen geldt in principe precies hetzelfde. Ook dit zorgt ervoor dat je kind sneller en dieper slaapt. Dit is enerzijds voordelig voor jou als moeder. Je hoeft er dan minder vaak uit en daardoor kun je genieten van een heerlijke nachtrust. Maar het is ook goed voor je kind zelf. Een kind dat goed slaapt zal over het algemeen veel vrolijker zijn. Je kind is dan de hele dag goed geluimd en kan bovendien ook meer kennis tot zich nemen. Het zal er dus in resulteren dat je kind ook goed gaat presteren op school. Zo zie je maar wat voor uitwerkingen een simpele activiteit als voorlezen kan hebben op kinderen!

Meer fantasie

Fantasie bij een kind stimuleren is heel belangrijk. Dit zorgt ervoor dat je kind kunstzinnig wordt en artistiek vermogen heeft. Dit kan in de toekomst veel voordelen met zich meebrengen. Het kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je kind ook zelf heel goed leert schrijven. Niet alleen is dat relevant voor het creatieve aspect, maar ook voor schoolopdrachten. Goed kunnen schrijven zorgt ervoor dat verslagen en dergelijke van een aanzienlijke hoge kwaliteit kunnen zijn. Je kind zal daardoor hogere cijfers kunnen halen. Veel fantasie hebben is niet alleen heel erg leuk, maar bovendien dus ook nog eens praktisch.

Diepe relatie ouder kind

Een goede band met je kind hebben is essentieel voor de toekomst. Het zorgt ervoor dat je veel beter met je kind kunt communiceren. Ook zorgt het ervoor dat je je heel erg gelukkig voelt. Voorlezen kan bijdragen aan een diepere relatie. Het is namelijk echt een activiteit waar ouder en kind beiden aan bijdragen. De ouder speelt de meer actieve rol en het kind de meer passieve rol. Maar het kind kan ook vragen stellen, waardoor deze rollen kunnen worden omgedraaid. Regelmatig voorlezen zorgt kortom voor een uitstekende relatie tussen ouder en kind. Ook in de toekomst kan deze goede band vele voordelen met zich meebrengen. Je kunt dan samen leuke activiteiten met je kind ondernemen.

Voorleestips

Bovenstaande voordelen van voorlezen zijn niet mals! Het is echter wel belangrijk dat je op een goede manier voorleest. Anders kan het zijn dat het voorlezen minder effect heeft. Lees hieronder een aantal tips.

Tip 1: duidelijke voorlezen

Het is altijd belangrijk om duidelijk voor te lezen. Zorg ervoor dat je goed kunt articuleren. Je kind moet namelijk wel verstaan wat je zegt. Bovendien is het belangrijk dat je niet monotoon voorleest. Voorlezen vereist nog wel enige oefening. Het is belangrijk om het verhaal ook aantrekkelijk te maken door de klemtoon op verschillende plaatsen te leggen. Je hoeft natuurlijk geen ware voorleesmeester te zijn. Meestal geldt dat je door veel te oefenen ook beter wordt. Lees dus regelmatig voor en je zult er al snel achter komen dat je skills worden opgekrikt. Probeer ook verschillende stijlen uit. Vraag feedback aan je kind over wat hij of zij de beste voorleesstijl vindt. Op die manier ontwikkel jij je als ouder ook nog eens.

Tip 2: het belang van regelmaat

Bij voorlezen is het erg belangrijk om er een regelmatige activiteit van te maken. Maak dus een vaste planning en lees bijvoorbeeld elke dag op hetzelfde moment voor. Het kan natuurlijk voorkomen dat er even een dag is dat je geen tijd hebt om voor te lezen. Zorg er echter wel voor je dat dit op een goede manier bijhoudt. Als je niet regelmatig voorleest, zal dit er hoogstwaarschijnlijk in resulteren dat het voorlezen minder effectief zal zijn. Je kunt het natuurlijk ook afwisselen met je partner. Zeker wanneer jullie beiden een druk leven hebben.

Tip 3: zorg voor goede boeken

Vaak heb je als ouder zelf een persoonlijke voorkeur bij voorleesboeken. Je kind moet deze boeken natuurlijk ook leuk vinden. Vraag daarom altijd welke interesse je kind heeft. Jullie moeten er samen van kunnen genieten. Het voordeel is dat kinderen op jonge leeftijd vaak nog niet heel kritisch zijn. Er zijn ook zeer veel goede jeugdboeken tegenwoordig. Het zou dus geen hogere wiskunde moeten zijn om een boek uit te zoeken die bij jullie voorkeuren past.

Eindconclusie

In dit artikel zijn de voordelen van voorlezen in kaart gebracht. Ook is duidelijk naar voren gekomen waar je rekening mee moet houden bij het voorlezen. Natuurlijk zijn dit slechts richtlijnen en kun je de activiteit invullen zoals jij wilt. Maar dit artikel heeft hopelijk een stapje in de goede richting gezet. Het belangrijkste is natuurlijk dat voorlezen veel plezier met zich mee moet brengen.