Elke man weet dat hun penis soms voelt alsof het een eigen geest heeft. Penissen krimpen en groeien op ongelegen of ingewikkelde momenten. Ze worden zacht en hard en soms worden ze zelfs een beetje zweterig. Ze komen voor in allerlei variëteiten. Volwassen mannen hebben hier mee leren leven, maar als je voor het eerst moeder wordt van een zoon kan de schijnbare autonomie van je zoon zijn piemel angstaanjagend zijn. Als je de apparatuur niet persoonlijk bezit, zijn er een aantal dingen die je gewoon niet leert en die je kunnen verrassen. Dus, voor alle moeders van jongens, hier zijn de belangrijkste dingen die je moet weten over de jongeheer van je zoon.

Reusachtige geslachtsdelen

Gezwollen geslachtsdelen komen om een paar redenen vaak voor bij pasgeborenen. Pasgeborenen worden geboren met extra vocht in hun lichaam. Die vloeistof verzamelt zich meestal in specifieke gebieden, met name het gezicht (waardoor gezwollen ogen ontstaan) en geslachtsdelen (waardoor gezwollen schaamlippen bij meisjes of een gezwollen scrotum bij jongens ontstaan). De extra dosis maternale hormonen die baby’s vlak voor de geboorte krijgen, kunnen ook bijdragen aan de zwelling van hun geslachtsdelen. Baby’s scheiden de extra vloeistof (meestal water) uit tijdens de eerste paar dagen van het leven, waardoor ze gewoonlijk 10% van hun geboortegewicht verliezen. Je zoon kan ook extra vocht in een zak rond een of beide testikels hebben. Dit is een veel voorkomende aandoening die een hydrocele wordt genoemd. De aandoening verdwijnt meestal in de eerste paar maanden van het leven, zoniet aan het einde van het eerste levensjaar.

Baby erecties

Schrik niet als je zoon of peuter plots een erectie krijgt. Misschien denk je dat erecties enkel in de vroege puberteit komen, maar dan heb je het mis. Ook baby’s van slechts enkele minuten oud kunnen een erectie krijgen. Als je je zoon zijn luier ververst en het springt plots omhoog, kun je maar beter de grijns op het gezicht van je zoon beantwoorden met een lieve kus en denken ‘Godzijdank dat je nog niet kunt praten’.

De verdwijntruc

Net als een schildpad, kan de penis van je zoon zich terugtrekken in het lichaam. Hij zal op een bepaald moment uiteindelijk wel weer verschijnen, of je kunt gewoon je vingers aan beide kanten ervan plaatsen en naar beneden duwen om hem opnieuw uit zijn schulp te brengen!

De begraven penis

De begraven penis is niet hetzelfde als het verdwijnen van de penis van je zoon. Een begraven penis is eerder een genetale afwijking dat optreedt als gevolg van de gedeeltelijke of volledige verhulling van de penis onder het scrotum of overtollige huid of vet in het genitale gebied. Normaal is de begraven penis normaal in grootte en functie. Maar in extreme gevallen zijn de schacht en kop helemaal niet zichtbaar. De aandoening komt meestal voor bij kinderen met overgewicht. In eerste instantie zal je kind moeten afvallen, wat het probleem al kan oplossen. Indien dit niet het geval is zal er gekozen worden voor een operatie. Als je denkt dat je baby een begraven penis heeft, maak dan een afspraak bij je kinderarts die je zoon zal onderzoeken.

Bereid je voor op het gespreksonderwerp in huis

Ouderschap is een mijnenveld van WTF-momenten, maar dit wordt een geheel nieuw niveau. Niets in de hulpkit voor moeders kan je voorbereiden op een praatgrage zoon over zijn penis. Je wilt natuurlijk dat je zoon later op een positieve manier naar zijn lichaam kijkt en zich goed voelt in zijn seksualiteit. Maar dat is nog een heel eind te gaan. Van zodra je zoon kan praten, krijg je te maken met de denkbeeldige vriend in zijn broek. Je kunt je dus maar beter voorbereiden op enkele genante momenten. Maak het vooral gemakkelijk voor jezelf en omarm het gespreksonderwerp van je zoon met beide armen, want er zullen duizend en één variaties op dit thema volgen tot jezoon het huis verlaat.

Hij zal er de hele tijd mee spelen

Geloof ons, je zult er zo genoeg van krijgen om te zeggen tegen je zoon: “Weet je zeker dat je geen plas hoeft te doen? Want je ziet eruit alsof je echt wel naar het toilet moet. Je zult wensen dat je zoon stopt met het aanraken van zijn piemel, omdat het je telkens in paniek brengt en laat denken dat hij moet plassen. Wanneer je zoon zijn piemel niet als sleepboot gebruikt, zal hij er waarschijnlijk heel veel mee staan zwaaien naar jou, je partner of zijn broers en zussen. Wat moet je doen met een penis-geobsedeerde zoon? Nou, je kunt je zoon op een rustige manier uitleggen dat zijn piemel persoonlijk is en dat niet iedereen het hoeft te zien of dat hij er niet zo hard mag aan trekken, omdat zijn piemel nu eenmaal niet van rubber is. Peuters hebben een juiste penisetiquette nodig. Het is de enige manier om hen een beetje ding-dong waardigheid te laten krijgen. Het zal wat tijd en gedult vragen, maar uiteindelijk zal hij de boodschap snappen. De meeste jongens geven het op om hun penis in het openbaar te tonen als ze de leeftijd bereiken om naar school te gaan. Dit is het moment waarop het tot hen doordringt dat ze geen andere kinderen met de handen in hun broek zien ronddwalen. Raadpleeg je arts als je zoon op vijf- of zesjarige leeftijd nog steeds zijn penis in het openbaar toont.

Ballonvaren

Als je zoon weigert om naar het toilet te gaan, omdat het pijn doet als hij moet plassen, is het aangeraden om op de penis van je zoon te letten voordat de urine er uitkomt. Als je merkt dat zijn penis uitpuilt voordat er urine uitkomt, kan dit mogelijk ‘ballonvaren’ zijn. Het ballonvaren is een aanwijzing dat er zich een normale scheiding van de voorhuid van de eikel heeft plaatsgevonden. Deze voorbijgaande aandoening verdwijnt naarmate de voorhuid van de penis van je zoon zijn natuurlijke groei en ontwikkeling verder zet en de opening aan de kop van de penis verder vergroot. Ballonvaren is niet schadelijk en ook geen reden tot bezorgdheid. Maar het is duidelijk dat als je kind pijn lijkt te hebben, je een afspraak maakt met je huisarts!

Het is geen pus, maar smegma

Als je kleine witte of gele klontertjes onder de voorhuid opmerkt of ze komen uit de opening van de voorhuid, raak dan niet in paniek! Hoewel deze afscheiding vaak voor pus wordt aangezien, is smegma een natuurlijke en volledig onschadelijke stof die optreedt voordat de voorhuid intrekbaar wordt.

Een fascinerende urinestraal

Je zult heel wat tijd besteden aan het observeren van welke kant de urine van je zoon uitgaat. Je zult verbaasd zijn over hoe krachtig een urinestraal kan zijn en als de wilskracht en de piemel van je zoon naar de hemel wijst terwijl je zijn luier ververst, zul je veel meer wasgoed hebben.

Soms is handen af de beste aanpak

Gelukkig is het beste advies dat we een moeder kunnen meegeven in deze piemelles voor moeders – tenzij je kind pijn lijkt te hebben of de penis er bijzonder rood of ontstoken uitziet – om je zoon gewoon te helpen met het wassen van zijn piemel en het verder met rust te laten. Hij zal er genoeg mee spelen om de vele andere dingen in zijn eigen tijd uit te vissen.

Verzorgingstips voor penis en voorhuid

  • De voorhuid van je zoon mag nooit met geweld worden teruggetrokken voor reiniging. Het is niet nodig om de voorhuid bij jonge jongens schoon te maken.
  • Zodra de voorhuid minder strak is, moet je zoon leren zijn intieme delen te wassen als onderdeel van zijn persoonlijke verzorging. Zorg ervoor dat hij alle zeep afspoelt en de voorhuid terugtrekt om daarna de kop van de penis te bedekken.
  • Was de penis op dezelfde manier als elk ander lichaamsdeel van je zoon en zorg ervoor dat je alle zeep afspoelt.
  • Zorg ervoor dat je natte of vuile luiers snel vervangt.
  • Probeer je zoon voor een korte tijd zonder luier te laten (frisse lucht is nuttig), vooral als hij luieruitslag heeft.
  • Laat je zoon genieten van een warm bad om de rode/ pijnlijke huid te kalmeren. Droog hem daarna grondig af.
  • Breng geen antiseptische crèmes of lotions aan op de penis of voorhuid (tenzij dit wordt voorgeschreven door je kinderarts).