Er komt een fase waarin je kinderen de Teletubbies ontgroeid zijn en verder willen kijken dan wat het Netflix Kids profiel hen te bieden heeft. Ze krijgen steeds meer interesse in computerspelletjes, maar dat is wellicht nog onbekend terrein voor je. Welke spelletjes kun je ze met een gerust hart laten spelen, en welke liever niet? Als je via Google gaat zoeken op “educatieve spelletjes”, dan zie je ook al snel door de bomen het bos niet meer.

Ik kan je van harte aanraden om het spel Minecraft eens te proberen, naast dat het erg leuk is om te spelen, heeft het ook op educatief vlak veel te bieden. Mijn zoontjes van zes en acht jaar oud spelen dit spel al bijna twee jaar naar volle tevredenheid. Af en toe mag mama zelfs meebouwen, maar alleen als ik goed naar hun instructies luister!

klein-meisje-speelt-minecrafr

Eenvoudig beginnen

Minecraft biedt eindeloze mogelijkheden, maar toch is het ook voor kinderen op jonge leeftijd al heel goed te spelen. Zowel kinderen als volwassenen zullen snel hun hart verliezen aan dit spelletje. Je kunt het nog het beste vergelijken met een bodemloze doos vol met Lego blokjes. Wat je kinderen ook zullen bedenken, het is mogelijk om het te bouwen in Minecraft (zo lang het maar vierkant is, ronde bouwblokken bestaan namelijk niet in Minecraft). Je kunt grondstoffen verzamelen door bomen te kappen of blokjes aarde of steen met je houweel te bewerken. Deze grondstoffen kunnen, door gebruik te maken van ovens en recepten, weer omgezet worden in andere gereedschappen of bouwstenen. Denk hierbij aan bijlen, zwaarden of houwelen van een sterker materiaal. Jonge kinderen kunnen beginnen met het bouwen van eenvoudige houten hutjes, maar voor gevorderden zijn de mogelijkheden eindeloos. Zelfs het Empire State Building nabouwen behoort tot de opties.

Op ontdekkingstocht

Waar er in veel computerspelletjes sprake is van een vastomlijnd takenpakket om naar de volgende levels te kunnen komen, is het spelverloop bij Minecraft veel losser. Spelers kunnen lekker op ontdekkingstocht gaan en spelenderwijs achterhalen wat de mogelijkheden zijn binnen het spel. Er zijn wel enkele basisprincipes waar men rekening mee moet houden, zoals op het tijd zoeken naar voedsel en niet te lang onder water blijven (ook in Minecraft heeft je avatar geen kieuwen om zuurstof uit water te kunnen halen). Spelers mogen fouten maken zonder dat dit gelijk tot een “game over” leidt, ze leren van deze fouten en zullen het daarna beter doen. Dit principe is een-op-een van toepassing op de echte wereld en zo zal je kind dus ervaren dat fouten maken niet altijd alleen maar iets negatiefs hoeft te zijn.

Een stimulans voor de creativiteit

Kinderen kunnen hun creativiteit goed gebruiken in Minecraft, ze zullen eerder tegen de grenzen van hun creativiteit aanlopen dan dat Minecraft ze te weinig opties biedt. Mijn kinderen bedenken vaak, al voordat ze achter de computer kruipen, een heel uitgebreid bouwplan voor de bouwwerken die ze willen gaan maken in Minecraft. Soms is het een villa voor zichzelf met een groot zwembad, soms een huis met een grote keuken voor papa (die houdt van koken namelijk) of een vrolijk aangelegde tuin voor mama. Als het een erg moeilijk bouwwerk is, dan halen ze zelfs potlood en papier erbij om van tevoren er een schets van te maken.

Samen sta je sterker

In Minecraft kun je, naast een solospel, ook samen spelen in een game. Je kunt samen op ontdekkingstocht gaan of samen een groot bouwwerk maken. Dit vergt wel wat overleg en coördinatie tussen mijn zoontjes. Maar je ziet dat ze gaandeweg steeds beter worden in het overleggen en het verdelen van de taken zonder dat ze elkaar in de weg zitten. Het leren samenwerken is een ontzettend belangrijk proces en ik ervaar dat ze nu ook buiten Minecraft om beter met elkaar hebben leren samenwerken. Als ik af en toe met de jongens mee speel, dan word ik meestal tot de “uitvoerende kracht” gebombardeerd, zij zijn de architecten en ik ben de bouwvakker die de opdrachten moet uitvoeren! Owee als het schuurtje niet volgens de juiste instructies gemaakt is…

Probleemoplossend vermogen

Tijdens een spelletje Minecraft kunnen kinderen tegen enkele “problemen” aanlopen, zo kan je avatar bijvoorbeeld honger hebben en moet je op zoek gaan naar voedsel. Los je dit dan op door een appel te plukken uit een boom die je toevallig tegenkomt, of begin je je eigen boomgaard zodat je altijd voldoende appels tot je beschikking hebt? Voor alle problemen die je tegenkomt in Minecraft zijn er veelal meerdere oplossingen te bedenken, je kind leert steeds slimmer en efficiënter te spelen. Hierdoor leren ze niet alleen binnen het spel, maar ook daarbuiten, problemen van verschillende kanten te bekijken en geen genoegen te nemen met de eerste oplossing die ze te binnen schiet.

Niet alleen leuk voor kinderen

Zoals ik al eerder kort heb benoemd is dit spelletje niet alleen erg leuk voor kinderen, het is ook superleuk om als ouder mee te spelen. Ik speel maar erg weinig computerspelletjes, maar Minecraft had ik zo in de vingers. Ook als digibeet is dit dus een vrij toegankelijk spel om te spelen. Het samenspel met je kind leert jullie weer op een nieuwe en andere manier te verbinden en samen te genieten.

Afwegingen maken en leren plannen

Als kinderen bekender worden met het spelletje, dan zullen ze beginnen met inschatten hoeveel moeite het kost om bepaalde grondstoffen te verkrijgen. Ze zullen de moeite die het kost gaan afwegen tegen de opbrengsten ervan. Je kunt bijvoorbeeld hout hakken met je hand, maar dit duurt veel langer dan met een bijl. Maar om een bijl te kunnen maken heb je eerst grondstoffen nodig. Ook daarin kan er weer een keuze gemaakt worden, ga je grondstoffen verzamelen voor een houten bijl of eentje van steen of zelfs diamant? Niet alle grondstoffen zijn even duurzaam namelijk. Vaak zijn de sterkste grondstoffen ook het lastigst te verkrijgen. Hierin zal je kind telkens een afweging gaan maken met betrekking tot de “kosten” en de “baten”. Ook een skill die buiten het computerspel later zeker van pas zal gaan komen.

Ruimtelijk inzicht

Als jouw kinderen ook fanatieke bouwers zijn dan zullen ze in Minecraft het ene mooie gebouw na het andere weten te fabriceren. Ook dit is een leerproces, mijn jongste zoontje bijvoorbeeld maakte vaak gebouwen die volgens hem “niet klopten”. Als ik dan met hem mee keek, kwam het vaak omdat de fundering van het gebouw asymmetrisch was. Sinds ik hem uitgelegd heb dat een goede fundering de basis is van een mooi gebouw hoor ik hem hardop de blokjes tellen van de eerste laag bouwstenen. Hij zorgt er, door het hardop te tellen, voor dat het een mooi vierkant gebouw wordt. Nu “kloppen” zijn gebouwen altijd! Mijn oudste zoon daarentegen hoefde ik niets uit te leggen, die schut tegenwoordig hele piramides uit zijn mouw. Naarmate ze gevorderder worden in het spel worden de creaties steeds uitdagender, maar zie je ook dat het ze steeds minder moeite kost om de gebouwen te maken.

Geschikt voor alle leeftijden

Wellicht heb je wel eens gehoord dat er in Minecraft ook zombies en dergelijke rondlopen, dit klopt! Maar gelukkig biedt Minecraft je hierin de keuze of je deze wel of niet aan wilt zetten. Je kun in de instellingen kiezen voor diverse niveaus die passen bij de speler:

  • Vredig: er zijn geen zombies of andere enge wezens in het spel
  • Makkelijk: er zijn wel zombies, maar deze zijn makkelijk te verslaan
  • Normaal of hoger: de zombies worden steeds lastiger te verslaan

Bij ons thuis wordt er meestal op de instelling “Vredig” gespeeld, de jongens vinden het eigenlijk maar irritant als er zombies binnendringen in hun huizen. Er is dus voor elk wat wils en het spel kan hierdoor ook door jongere kinderen veilig gespeeld worden.

Kortom, Minecraft is om vele redenen goed voor kinderen om allerlei verschillende vaardigheden te ontwikkelen die ze niet alleen helpt binnen de wereld van computerspelletjes, maar ook zeker daarbuiten. Speel ook eens lekker met ze mee, wie weet ben jij ook voordat je het doorhebt “hooked” aan dit veelzijdige spel!