Zijn de eetmomenten bij jou in huis ook altijd een strijd? Het kan een werkelijke opgave zijn om jouw kind, peuter of dreumes gezond te laten eten. Huilbuilen, eten op de vloer en je geeft uiteindelijk al gauw mee, dan maar een boterham! Wil je toch dat jouw kind beter gaat eten ? Lees dan de volgende 5 tips waarmee je een positieve kijk op het eten kunt geven. Door een positieve benadering kan het eten een stuk leuker en eenvoudiger worden voor zowel ouder als kind.

1. Helpen met koken

Wist je dat kinderen een stuk beter eten wanneer zij zelf meegeholpen hebben met koken? Is jouw kind een slechte groente eter? Zorg dan dat je jouw minichef mee laat helpen in de keuken. Snijd bijvoorbeeld zelf de groente en laat jouw kind de groente vervolgens in de pan doen. Door samen te koken, krijgt jouw kind meer zin in het eten en wilt het natuurlijk het zelfgemaakte eten graag proeven. Zo eet jouw kind opeens wel een bord vol broccoli op. Neem jouw kinderen ook eens mee naar de supermarkt, zodat zij zelf kunnen zien waar het eten vandaan komt.

2. Dat lust Dora ook

Heeft jouw kind nog geen hap gegeten, maar is het al overtuigd dat het eten niet lekker is? Wat is dan een betere motivatie dan hun eigen helden? Is jouw kind fan van Dora of bijvoorbeeld Pokemons? Geef dan een positieve kijk mee dat zij dit juist heel lekker vinden. Zij kunnen zo veel avonturen beleven en zo sterk zijn omdat zij altijd hun groente opeten. Jouw kind kijkt op tegen deze figuren en dit kan dé manier zijn om jouw kind toch een vol bord op te laten eten.

3. Een vliegtuig!

Voor jonge kinderen en peuters blijft dit toch de beste manier om goed te eten. Een lepel met eten is natuurlijk helemaal niet interessant. Maar wanneer dit een vliegtuigje is of stoere auto dan gaat de mond vanzelf open. Het is een goede manier om jouw kind af te leiden van het feit dat ze het eten niet lekker vinden en toch op een leuke manier kunnen eten.

4. Kookspeelgoed

Kinderen leren zoveel over smaken en vormen van eten. Het is niet vreemd dat soms het eten niet lekker is of dat het vreemd aanvoelt. Je doet er goed aan om jouw kind bekend te maken met het eten. Zo is het eten op het bord niet vreemd meer. Een speelkeukentje is daar een goede oplossing voor. Een speelkeukentje met kookspeelgoed en speelgoedgroente is een perfecte manier om een positieve kijk op eten mee te geven. Zo kunnen ze zelf “eten koken” en bekend raken met de verschillende soorten groente.

5. Spelen met eten

Je kunt als ouder er nog wat onpasselijk van worden wanneer jouw dreumes of peuter het bord en tafel helemaal vol smeert met eten. Je hebt al gauw de neiging om dit gedrag af te keuren en jouw kind netjes te laten eten. Maar het spelen met eten is juist een belangrijk onderdeel van het leren eten. Kinderen ontdekken nieuwe structuren, smaken en vormen. Door dit eerst vast te pakken en aan te voelen, raken ze bekender met de substantie. Geef jouw kind dus de tijd om te eten, al kost dat soms net wat meer energie en opruimtijd.

Wil je jouw kind een positieve kijk meegeven op het eten? Op deze manier worden de eetmomenten een stuk eenvoudiger. Dankzij bovenstaande 5 tips wordt het eetmoment een gezellig familiemoment in plaats van een strijdplek. Kies voor een positieve benadering en neem de tijd voor het eten.