Minstens één maaltijd per dag aan de tafel zitten met heel het gezin is niet alleen gezellig maar ook gezond. Met het bord op schoot, op de bank voor TV, kan een keertje knusjes zijn bij een speciale gelegenheid maar er een regel van maken is sterk af te raden. Een kleuter moet nog zoveel dingen leren en ook zich netjes weten te gedragen aan tafel hoort daarbij. Als moeder doe je je uiterste best om een gezonde maaltijd te bereiden zodat je met het hele gezin kunt aanschuiven. Het droombeeld van elke moeder is dan ook dat iedereen, zonder gedoe, van haar kookkunsten geniet. Maar met kleuters aan tafel is het vaak een ander verhaal en is samen eten soms eerder een tragedie dan een blijspel.

Aan tafel met je kleuter hoeft geen ramp te zijn als je een aantal punten in acht neemt waarvoor geen hoge studies vereist zijn. Veel komt neer op logisch nadenken, geduld tonen en vooral rustig blijven. Aan tafel met je kleuter? Zo wordt het een succes!/p>

Tafeltje dek je

Ook al is je kleuter in jouw ogen nog voor heel wat dingen te klein, toch kun je hen betrekken in de avondmaal activiteiten. Om placemats op tafel te leggen, plastic drinkbekertjes klaar te zetten en onderleggertjes op de juiste plaats neer te leggen zijn kleine handjes groot genoeg. Wanneer je hen betrekt in het gebeuren en stimuleert op een positieve manier krijgen ze een gevoel van evenwaardigheid in het gezin. Gebruik dit nooit als straf omdat ze bijvoorbeeld hun speelgoed niet opgeruimd hebben want dan sla je de bal mis en maak je van leuke taakjes een taakstraf.

Restaurant 'Chez maman'

Elk restaurant heeft een menu en een kind laten kiezen wat er op tafel komt geeft hen een rustig gevoel. Uiteraard kun je geen menukaart maken met verschillende gerechten per dag maar een weekmenu kan hiervoor een mooie oplossing zijn. Kies wekelijks een dag uit, bijvoorbeeld op zondag avond, waarbij je samen de menukaart opstelt voor de volgende week. Zo heeft je kleuter het gevoel dat er ook rekening gehouden wordt met zijn of haar wensen. Las ook elke week één of twee vaste dagen in voor een 'succes maaltijd' zoals spaghetti- of frietjesdag. Op die manier hoef je niet elke dag opnieuw te bedenken wat je gaat klaarmaken en weet je altijd op voorhand welke ingrediënten je in huis moet halen.

De ik-lust-dit-niet generatie

Niet elk mens heeft hetzelfde aantal smaakpapillen en er zijn altijd wel dingen die je niet lust. Een kleuter heeft ook tijd nodig om bepaalde dingen te leren eten en hoe minder jij er een punt van maakt, hoe vlotter dit zal verlopen. Lust jouw hummeltje geen spruitjes, witlof of tomaat? Dan negeer je het gemopper doe je alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Ook bij het opstellen van het weekmenu want zo leert je kind dat anderen het wél lekker vinden. Ga vooral niet pushen of dreigen met straf wanneer de spruitjes eenzaam achter blijven op het bord. Er komt heus wel een moment waarop de nieuwsgierigheid het haalt van de smaakpapillen.

Lege bordjes, blije gezichten

Kleuters die aangespoord worden om hun bord leeg te eten kunnen op latere leeftijd een eetstoornis ontwikkelen. Hoe goed de bedoeling ook is die er achter schuilt, toch is dit geen goede boodschap voor je kleintje. Als volwassene heb je ook niet altijd evenveel trek en dat is bij een kleuter niet anders. Vooral bij probleem-etertjes kan dit een extra reden zijn om nog meer afkeer te ontwikkelen voor voeding. Uiteraard moet je er wel voor zorgen dat het genoeg aan voedingsstoffen binnen krijgt maar dit doe je echt niet door te dwingen. Genoeg is genoeg, maar let er wel op dat je consequent bent. Wanneer jouw kind z'n bord niet leeg eet, stop het dan achteraf niet vol met koek of andere versnaperingen. Meer of minder eten kan ook samenhangen met hun groei en dat is volstrekt normaal.

Vaste tijdstippen

Kinderen die op vaste tijdstippen aan tafel kunnen weten wat er wanneer van hen verwacht wordt. Dit is mee één van de redenen waarom eten voor tv niet aan te raden is. Rond een bepaald uur wordt de tafel gedekt, zet mama of papa het eten klaar en kan iedereen aan tafel. Hiermee leg je de focus niet enkel op het eten zelf maar ook op het gezellig samen zijn. Bij voorkeur kies je een moment uit waarvan je weet dat het op weinig gemor uitdraait. De TV uitschakelen terwijl hun lievelingstekenfilm bezig is, is niet de beste keuze en zal je een protesterende kleuter aan tafel hebben. Als een kind weet dat het eten geserveerd wordt na Bumba of Mees Kees, schep je duidelijkheid en dat is wat je kleuter nodig heeft.

Verboden terrein voor speelgoed

Er is een tijd van spelen en er is een tijd van eten. Deze twee tezamen op hetzelfde moment is echt geen goede combinatie. Legopoppetjes, Barbie's en ander speelgoed leidt jouw kleuter af van het fijne moment om samen te eten. Praten en keuvelen over dagdagelijkse gebeurtenissen kan wél, dit bevordert de sfeer en verhoogt het gevoel van samen-zijn. Wellicht heb je als volwassene nog mooie herinneringen aan hoe gezellig het vroeger was als iedereen rond de tafel zat te genieten van de lekkere maaltijd die moeder maakte. Jij bent de uitgesproken persoon die er voor kan zorgen dat je kleintje net dezelfde mooie herinneringen van een warm nest meekrijgt.

Vliegende schotels

Heb je toch een kleuter die er een sport van maakt om met dingen te gaan gooien omdat hij zijn zin niet krijgt? Wellicht heeft dit niet enkel te maken met wat er op de tafel komt. In dit geval doe je er goed aan om je opvoedingspatroon eens te herbekijken. De oplossing ligt wellicht meer voor de hand dan je denkt.