Heeft jouw kind moeite met luisteren? Niet alleen naar de wil van jou, maar ook naar dat van vriendjes en vriendinnetjes of zelfs naar de juf of meester? Het kan als ouder enorm lastig zijn wanneer jouw kind niet luistert. Een eigen wil hebben is namelijk een ding, maar Oost-Indisch doof zijn een tweede. Wat kun je als ouder doen om ervoor te zorgen dat jouw kind wel gaat luisteren? In dit artikel lees je precies wat je zelf kunt doen om jouw kind beter te leren luisteren.

Goed voorbeeld doet goed volgen

Kinderen kopiëren het gedrag van anderen. De mensen waar zij het meest mee optrekken hebben dus een grote invloed op het gedrag. Zeker op jonge leeftijd ben je als ouder het grootste voorbeeld voor jouw kind. Wil je dat jouw kind beter leert luisteren? Zorg er dan allereerst voor dat jij dit ook als voorbeeld uitstraalt. Heb jij ook een sterke eigen wil en vaar jij ook liever tegen de koers in? Dan is het niet vreemd dat jouw kind dit van jou overneemt. Zorg ervoor dat jouw gesprekken met jouw partner in huis constructief zijn en dat je goed naar elkaar luistert. Een goed voorbeeld doet namelijk goed volgen.

Overwicht als ouder

Respect voor ouderen is iets dat als moraal wordt gezien. Moraal is iets dat moet worden bijgebracht op jonge leeftijd. Het is daarom belangrijk om jouw kind van jongs af aan al bij te brengen wat wel en niet respectvol is. Wanneer je in de supermarkt bijvoorbeeld niet luistert naar wat wel en niet in het mandje mag, dan is dit juist het tegenovergestelde. Je moet als ouder daarom ook sterk in jouw schoenen staan. Kinderen pikken gauw dingen op en wanneer zij één keer met iets weg kunnen komen, dan smaakt dat natuurlijk naar meer. Zorg dat je als ouder overwicht hebt. Nee is ook echt nee en daar hoeft niet nog een keer om gevraagd te worden. Jij als ouder hebt het voor het zeggen wanneer het erop aankomt en niet de kinderen. Zorg ervoor dat dit duidelijk is bij jou in huis. Niet luisteren is niet eens een optie.

Al spelenderwijs

Kinderen leren veel vaardigheden en sociale verbanden middels spelen. Het is dus een goede manier om op jonge leeftijd veel te spelen met anderen zowel leeftijdsgenootjes als met de ouders. Je kunt al spelenderwijs veel moraallessen bijbrengen. Het is ook goed om met vriendjes en vriendinnetjes te spelen. Samen leren ze om gezellig met elkaar te spelen en dat houdt ook in dat je naar elkaar moet luisteren. Zo houd je het spel leuk en wordt samen spelen een stuk leuker. Zorg er dus voor dat jouw zoon of dochter genoeg sociale interactie krijgt om morele lessen, zoals naar elkaar luisteren, te leren.

Een verhaaltje voor het slapengaan

Een verhaaltje voor het slapengaan is veel meer dan slechts een leuk verhaaltje om in slaap te kunnen komen. Kinderverhalen staan boordevol levenslessen. Merk je dat jouw kind slecht of niet luistert? Zoek of verzin dan een sprookjesverhaal over wat er kan gebeuren wanneer je niet luistert. Verhaaltjes voor het slapengaan zijn zoveel meer dan dat. Het zijn echte levenslessen waar jouw kind de diepere betekenis uit kan leren. Ditzelfde geldt voor educatieve televisieprogramma's voor kinderen. Hier valt meer uit te leren dan je denkt. Wanneer jouw kind moeite heeft met luisteren, kun je dit probleem veel beter aankaarten middels een verhaal dan slechts met commentaar op het gedrag.

Goed gedrag belonen

De meest effectieve manier om het gedrag van jouw kind te veranderen, doe je door goed gedrag te belonen. Een positieve aanpak bij gedrag werkt een stuk effectiever. Heb je bijvoorbeeld moeite om met jouw zoon of dochter naar de supermarkt te gaan omdat zij niet luisteren naar wat wel en niet mag? Dan kun je behoorlijk opzien tegen boodschappen doen met je kindje. Door vooraf duidelijke afspraken te maken , de regels uit te leggen en een beloning af te spreken wanneer zij luisteren, kan het een stuk beter gaan. Een goede optie is dat zij zelf één zak snoep naar keuze mogen uitkiezen aan het einde van het boodschappen doen, mits zij natuurlijk goed geluisterd hebben. Jouw kinderen hebben op deze manier een kader en weten beter waar zij aan toe zijn. Ze weten waarom ze moeten luisteren en dat het nog iets oplevert ook!

Stickers verdienen

Het stickersysteem, vrijwel ieder huishouden met kinderen heeft er een op de koelkast hangen. Het stickersysteem is een tabel waarbij ieder kind stickers kan verdienen bij goed gedrag of juist kan verliezen bij slecht gedrag. Dit is een handige manier voor ouders om de kinderen onder controle te houden. Luisteren ze niet? Dan wordt er een sticker ingeleverd. Natuurlijk sparen zij niet voor niets. Wanneer ze bijvoorbeeld tien dagen achter elkaar een sticker hebben verdiend, dan mogen ze een cadeautje uitzoeken of hoeven ze de klusjes niet te doen. Dit is een systeem dat de nadruk legt op positief gedrag, maar ook consequenties levert bij slecht gedrag.

Consequenties en consequent blijven

Heb jij alle positieve benaderingen al geprobeerd en luisteren jouw kinderen nog steeds niet? Dan kun je consequenties voor het gedrag bepalen. Peuters en jonge kinderen hebben structuur en consequenties nodig om te leren wat wel kan en wanneer je te ver gaat. Toch heeft het voor deze leeftijdscategorie geen zin om bijvoorbeeld tv-tijd uit te bannen. Een betere optie als consequentie van niet luisteren is een time-out. Iedere keer wanneer er niet wordt geluisterd wordt er bijvoorbeeld 5 minuten time-out tijd gerekend. Op deze manier leren jonge kinderen dat slecht gedrag ook slechte gevolgen heeft. Wellicht heeft je peuter last van driftbuien? Lees hier hoe je daar mee om moet gaan. 

Is jouw kind al wat ouder? Dan kun je bijvoorbeeld als consequentie een dag geen tv kijken of een dag geen internet. Door te weten wat de gevolgen zijn van het gedrag, is het een stuk aangenamer om gewoon wel te luisteren. Wat het allerbelangrijkste is wanneer je consequenties voor slecht gedrag instelt, is dat je consequent blijft. Wanneer je vandaag niet luistert, gelden dezelfde consequenties als wanneer je morgen niet luistert. Door consequent te blijven weten jouw kinderen waar ze aan toe zijn en tot hoever zij kunnen gaan.

Het is een fase

Jij bent huis niet de enige ouder die weleens met de handen in het haar zit. Niet luisteren kan erg vermoeiend en erg lastig zijn voor ouders. Je voelt je onmachtig en kunt zelfs openbare plekken mijden met jouw kinderen. Toch is het belangrijk om voor ogen te houden dat dit slechts een fase is. Net zoals de korte nachten toen jouw kind net geboren was, is ook dit slechts een fase. Lukt het jou echt niet om jouw kind te laten luisteren? Dan kun je ook nog altijd professionele hulp inschakelen bij gedragsproblematiek.

Help, mijn kind wil maar niet luisteren! Het leven als ouder zijn gaat echt niet vanzelf. Wanneer jouw kind moeite heeft met luisteren, dan kan dat voor veel problemen zorgen. Je doet er goed aan om een manier te vinden die voor jou werkt. Is dat goed gedrag belonen of toch consequenties voor gedrag gebruiken? Zorg ervoor dat je jouw kind moraal bijbrengt waarom luisteren goed en gewenst is en blijf consequent in jouw aanpak. Vergeet niet, het is een fase! Je komt er overheen en voor je het weet luistert ook jouw kind wanneer dat nodig is!