Kinderen vinden het heerlijk om op ontdekkingstocht te gaan. Kijken hoe alles werkt, welke knopjes ze allemaal kunnen indrukken of bijvoorbeeld zelfs door te kijken of je dat puntige voorwerp in het stopcontact kunt drukken. Soms kunnen dit hele gevaarlijke handelingen zijn. Ook ontdekken ze dat ze zich aan een vlam kunnen branden en dat vallen soms best pijn kan doen. Zou die kraal in mijn oor passen of kan dat balletje ook in mijn neus? Wat doe je als je kind een voorwerp in neus of oor heeft?

Ongelukjes in en rondom het huis

Bij kinderen van 0 tot 5 jaar gebeuren de meeste ongevallen in en om het huis. Juist omdat ze op ontdekkingstocht gaan, gaat er nog weleens wat mis. Meestal kan het letsel wel behandeld worden door de huisarts en anders op de spoedeisende hulp. Soms gebeuren er in een onbewaakt ogenblik dingen die je ook zelf kunt behandelen. Een kind kan bijvoorbeeld vallen en een wondje oplopen zonder ernstig letsel. Maar een kind kan ook iets in zijn oor of neus stoppen en ook hier is een handelwijze voor.

Een onbewaakt ogenblik

Even twee tellen niet opgelet en ja hoor, het kraaltje is weg. Heeft het kind het ingeslikt? Of is het ergens anders? Kinderen vanaf een jaar of twee hebben de neiging om echt alles in hun neus, oor of mond te steken, soms met ellendige gevolgen. Het hoeven niet altijd kraaltjes te zijn, het kan net zo goed een knoop, een pinda, een propje papier, een muntje, die leuke Barbierschoentjes of zo’n klein batterijtje zijn. Eigenlijk alles wat past loopt het risico om op een plek te verdwijnen waar het niet hoort.

Symptomen van een voorwerp in de neus

Soms zie je het nog net gebeuren dat het kind iets in zijn oor of neus steekt, maar soms ook niet. Veel kinderen geven ook niet aan dat ze dit gedaan hebben. Hoe kom je er dan achter en wat als het al veel te diep zit? Als een kind iets in zijn neus heeft verstopt, kan het zijn dat ze ineens een loopneus krijgen of de neus klinkt ineens heel verstopt aan een kant. Het kan zelfs gebeuren dat het snot wat uit de neus komt ineens een stuk geler of groeniger ziet en enigszins vies ruikt. Kinderen gaan vaak zelf ook aan de neus peuteren om het voorwerp eruit te krijgen. Dus al je ziet dat je kind overmatig veel aan zijn neus of oor zit, kan het geen kwaad om dit eens even extra te checken.

Je kunt er niet meer bij

Het kan ook zijn dat je het wel ziet gebeuren, maar dat het voorwerp al te diep zit. Of juist doordat de kinderen er zelf aan zijn gaan peuteren is het voorwerp steeds dieper gaan zitten. Afhankelijk van waar het voorwerp zit, zijn er een aantal methoden om te proberen of je zelf het voorwerp uit de neus of uit het oor krijgt. Raadpleeg bij twijfel altijd de huisarts of de spoedeisende hulp.

Voorwerp in de neus

Het zou kunnen dat met even flink snuiten het voorwerp er uit gesnoten kan worden. Het is dan wel belangrijk dat je kind precies weet hoe het zijn neus moet snuiten. Veel kinderen halen juist eerst hun neus op voordat ze beginnen met snuiten en dan ben je nog verder van huis. Het voorwerp zal dan nog hoger komen te zitten. Dus neem eerst samen het snuiten door voordat je het kind zijn neus laat snuiten.

Snuiten

Als je kind er klaar voor is, druk dan zelf het niet verstopte neusgat dicht. Laat het kind zo hard mogelijk snuiten met het andere neusgat. Door de druk kan het voorwerp eruit komen. Zijn beide neusgaten verstopt? Geloof ons, ook dit komt regelmatig voor. Laat ze dan hard snuiten door beide neusgaten. Komt het er na een paar keer snuiten niet uit, dan moet er een andere oplossing komen. Vraag het kind om niet meer door de neus te ademen, maar door de mond. Hiermee voorkom je dat het voorwerp toch nog hoger schiet. Bel dan de huisarts of de huisartsenpost. Leg de situatie rustig uit en waarschijnlijk kun je langskomen of hebben ze nog andere tips. Denk niet dat het voorwerp er zelf wel een keer uitkomt. Het voorwerp in de neus kan gaan ontsteken of een risico worden voor de luchtwegen.

Wat moet je niet doen?

Ga niet met een pincet, breinaalden of andere voorwerpen aan de slag om te proberen of je het voorwerp er op die manier uit krijgt. Meestal duw je het alleen maar verder of je beschadigt iets. Raak ook nooit in paniek. Zelfs als beide neusgaten dicht zitten, kan een kind nog steeds gewoon door de mond ademhalen, dus het kind zal niet stikken.

Voorwerp in het oor

Als een kind iets in zijn oor heeft gestopt en het steekt niet voor een groot deel nog uit het oor, dan kun je het over het algemeen beter aan de huisarts overlaten. Bel in ieder geval de huisarts of de huisartsenpost gelijk op. Is het voorwerp goed zichtbaar en biedt het een goed houvast, dan zou u het heel voorzichtig met een pincet kunnen proberen om het eruit te halen. Gaat het niet eenvoudig of doet het pijn, stop dan onmiddellijk. Voorkom ook dat het voorwerp afbreekt.

Insect in het oor

Het gebeurt ook nog weleens dat er een insect het oor in gaat. Hier zijn wel een aantal trucjes voor om het insect er op eigen kracht uit te laten komen. Laat je kindje bijvoorbeeld op zijn zij gaan liggen met het oor met het insect erin naar boven. Schijn met een fel lampje in de gehoorgang van het oor. Meestal trekt dit licht het insect aan en komt hij na 3 á 4 minuten naar boven het oor uitgelopen. Ook het druppelen met lauw water wil nog weleens helpen als er een insect in het oor zit.

Te diep in de gehoorgang

Als een voorwerp te diep in de gehoorgang zit, kan eventueel het trommelvlies beschadigd worden. Gelukkig zit het vlies wel achterin, dus bij een voorwerp in het oor zal dat niet zo snel gebeuren. Toch is het verstandig om deskundige hulp in te schakelen. Als er bij het reinigen van de oren iets in het oor achter is gebleven dan is dat bij een volwassene vaak snel duidelijk. Bij kinderen helaas niet. Kinderen gaan meestal wel klagen als er een voorwerp in het oor zit. Er kunnen namelijk pijnklachten ontstaan of afscheiding, zonder dat er verder andere symptomen zijn. Het kind kan er ook slechter door horen.

Wat moet je niet doen?

Zelf met stokjes of haakjes gaan peuteren is niet aan te raden. Het duwt het voorwerp meestal verder het oor in en de kans op beschadigingen wordt hierdoor alleen maar groter. De huisarts heeft speciale instrumenten waarmee dat eventueel wel kan of hij zal het oor voorzichtig uitspuiten met water. Soms gebeurt het verwijderen van het voorwerp met wat verdovingsdruppeltjes.

Tips voor een schoon en leeg oor

Zorg dat kleine kinderen niet zonder toezicht bij kleine speeltjes of andere dingen kunnen die ze in de oren of neus kunnen stoppen. Maak de gehoorgang ook liever niet schoon met wattenstaafjes of iets anders. Eigenlijk hebben de oren normaal gesproken zelf een goed werkend reinigingsmechanisme. Het enige wat u af en toe zelf schoon moet maken is de binnenkant van de oorschelp.