Logopedie bij kinderen; wanneer ga je naar de logopedist met je kind?

Logopedie bij kinderen: wanneer is dat nodig? Bij een taalachterstand is het verstandig om snel in te grijpen. Maar verder kan het lastig zijn om te bepalen of en wanneer het nodig is om met je kind naar een logopedist te gaan. Vroeger kwam er op elke basisschool...

De moederkoek (placenta), wat is het & de functie ervan

De moederkoek is een belangrijk orgaan. Het speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling van de baby tijdens de zwangerschap. Het verbindt het zich ontwikkelende kindje met de baarmoederwand en zorgt voor de uitwisseling van voedingsstoffen, zuurstof en afvalproducten....

Matrasbeschermer: Zo bescherm je het matras van je kind tegen bedplassen

Bij veel jonge kinderen komt het een ongelukje in bed wel eens voor. Helaas heeft het matras van je kind er soms behoorlijk wat door te lijden. Ook zit je er waarschijnlijk niet op te wachten om het matras elke keer professioneel schoon te laten maken of zelfs te...

De overgang naar de zomertijd

Ieder jaar in het laatste weekend van maart vindt de overgang naar de zomertijd plaats. Dit betekent dat midden in de nacht de klok een uur vooruit wordt gezet; om 02:00 uur gaat de klok dan naar 03:00 uur. Dit betekent in theorie dat je een uur 'mist' op zondag, máár...

Zwangerschapsjeuk: oorzaken en oplossingen

Jeuk tijdens de zwangerschap wordt vaak veroorzaakt door de verhoogde bloedtoevoer naar de huid. Naarmate je zwangerschap vordert, zijn er ook andere dingen die een oorzaak kunnen zijn voor zwangerschapsjeuk. Voor sommige oorzaken is het verstanding om een arts te...

Bijna elke ouder herkent het wel: je wilt even je handen vrij hebben om te kunnen koken, je kleuter verveelt zich stierlijk of je kleintje is ziek of moe. Precies op deze momenten is het erg verleidelijk om je kleuter even voor de tv te zetten. Maar hoe lang mag een kleuter tv kijken? En is je kind voor de tv zetten iets waar je je schuldig over moet voelen of kan het niet zoveel kwaad? Wij zochten het voor je uit!

Richtlijnen omtrent het tv kijken

Over hoe lang een kleuter tv mag kijken zijn de meningen verdeeld. Wel is iedereen het er over eens dat hoe minder tijd je kind achter het scherm doorbrengt, hoe beter. Hoewel er geen officiële richtlijnen bestaan omtrent schermtijd voor kleine kinderen en kleuters, kun je ongeveer de volgende tijden aanhouden:

  • Kinderen van 0 tot 2 jaar: niet of maximaal 5 minuten per dag
  • Kinderen van 2 tot 4 jaar: maximaal 30 minuten per dag
  • Kinderen van 2 tot 12 jaar: maximaal 2 uur per dag (verdeeld over blokken)

Tips om het tv kijken verantwoord te houden

Niet alleen de schermtijd speelt een grote rol, het is ook belangrijk om te beseffen wat voor programma’s je kindje kijkt. Daarnaast helpen de volgende regels om het tv kijken verantwoord te houden.

  • Kijk eens samen naar de tv. Zo weet je niet alleen beter naar wat voor programma’s je kind kijkt (en of je deze geschikt vindt), je maakt het tv kijken ook educatiever en interactiever. Benoem bijvoorbeeld de dingen die je ziet of geef een aanvullende uitleg.
  • Kijk kritisch. Zet niet zomaar de tv aan, maar kies bij voorkeur voor programma’s waar je kind wat van kan leren. Ook leuk: zoek eens naar dansjes en muziekvideo’s voor kinderen. Voor de tv springen, dansen en gek doen is altijd gezonder én leuker dan alleen maar naar de tv kijken.
  • Zorg voor regelmaat. Houd vaste tijden aan waarop er naar de tv gekeken mag worden (bijvoorbeeld voor etenstijd als het spitsuur is in huis). Zo beperk je niet alleen de schermtijd, je voorkomt ook gezeur over wel/niet tv kijken op andere momenten van de dag.
  • Wees een goed voorbeeld. Uiteraard moet je zelf ook niet uren voor de tv hangen, computeren of met de telefoon en tablet spelen. Juist door zelf ook je schermtijd te beperken, leer je je kinderen om andere activiteiten te ondernemen.
  • Verdeel de schermtijden in blokken. Laat je kind bij voorkeur in korte blokken naar de tv kijken om daarna weer lekker te gaan spelen. Buiten spelen of met mama of papa een spelletje doen is immers veel leuker en educatiever dan als een zombie voor de tv hangen!

Wat zijn de voor- en nadelen van tv kijken?

Je peuter voor de tv zetten heeft natuurlijk één belangrijk voordeel: jij hebt even rust. Daarnaast zijn sommige programma’s best leerzaam en leuk voor je peuter. Bovendien horen schermpjes bij de moderne tijd, en is het niet verkeerd om je kind van jongs af aan hier mee om te leren gaan.

Toch heeft tv kijken ook een aantal (belangrijke) nadelen. Zo is het raadzaam om van jongs af aan de schermtijd te beperken, zodat je kind geen slechte gewoontes ontwikkelt. Een puber die de hele dag voor de tv hangt, computert of speelt met de tablet of telefoon is namelijk een horrorscenario voor de meeste ouders. Tot slot hebben kinderen die veel tv kijken een grotere kans op overgewicht. Ze krijgen namelijk niet alleen minder beweging, er wordt voor de tv vaak gedachteloos gesnoept.

Geen tv kijken: wat gaan we wel doen?

Op de vraag “hoe lang mag een kleuter tv kijken” lijkt maar één antwoord correct: het liefst zo min mogelijk. Maar als we geen tv gaan kijken, wat gaan we dan wel doen? Dat zijn bij voorkeur actieve en creatieve spelletjes. Zo is samen sporten altijd een goed idee, en helpen deze tips je om de creativiteit bij je kindje te stimuleren.

En mocht je kind nu toch een keer langer voor de tv zitten dan je eigenlijk zou willen: voel je dan niet meteen schuldig. Probeer dit gewoon als een uitzondering te houden voor als je kind bijvoorbeeld ziek is, het slecht weer is of als jij heel erg druk bent. Niemand is tenslotte perfect en ook jij hebt af en toe (heel even) je handen vrij en rust nodig!