Je bent je op dit moment aan het oriënteren op het gebied van een kinderdagverblijf. Wellicht stuur je jouw eerste kindje naar de opvang, of je zoekt een nieuwe opvang omdat de vorige niet zo goed is bevallen bij jullie. Wat de situatie ook is, met de volgende elf tips weet je zeker dat je een geschikt kinderdagverblijf gaat vinden.

1. Kies voor een goed bereikbare locatie

Je wilt niets liever dan een kinderdagverblijf dat je goed kunt bereiken. Of de locatie nu bij je in de straat is of onderweg naar het werk, het scheelt je een hoop tijd als je voor een locatie kiest die bij je op de route ligt.

2. Breng een bezoek aan een paar kinderdagverblijven

Om de vraag te kunnen beantwoorden wat nu precies het beste kinderdagverblijf is, kun je het beste een paar locaties met elkaar gaan vergelijken. De verschillen kunnen immers best wel groot zijn, zelfs als het kinderdagverblijf van een bepaalde organisatie is. Het internet is een prima uitgangspunt als je je aan het oriënteren bent, maar je komt pas echt achter de sfeer als je een bezoek brengt aan de locatie.

3. Bekijk de ruimtes in het kinderdagverblijf

Als je ervoor kiest om een bezoek te brengen aan een kinderdagverblijf, doet het je zeker goed om iedere ruime eens goed te gaan bekijken. Je laat immers jouw zoontje of dochter achter in de ruimte, dus het is zeker belangrijk dat je dit met een gerust hart kunt goed. Je kunt bijvoorbeeld bekijken hoe de slaapmogelijkheden zijn, met wat voor soort speelgoed er wordt gespeeld, of de mogelijkheid voor buitenspelen wordt aangeboden en hoe groot het kinderdagverblijf is.

4. Plan een gesprek in met een pedagogisch medewerker

Het doet je zeker goed om een gesprek in te plannen met een pedagogisch medewerker. Dit team is uiteindelijk verantwoordelijk voor jouw zoontje of dochtertje. Over welke diploma’s beschikt het team, zijn ze goed opgeleid en kunnen ze jouw kindje de aandacht geven die hij of zij nodig heeft? Naast dat de medewerkers van het kinderdagverblijf goed voor jouw kindje moeten zorgen, moet jij natuurlijk ook goed kunnen communiceren.

5. Zet de kosten voor je op een rijtje

Aan de opvang van het kinderdagverblijf hangt natuurlijk ook een prijskaartje. Daarom is het verstandig om de kosten helder in kaart te brengen. Deze zijn bij iedere opvang weer totaal anders. Denk hierbij aan de kosten van de luiers, de kosten van het eten en de kosten van de extra activiteiten.

6. Informeer naar hoe de groep wordt samengesteld

Jouw kindje wordt natuurlijk niet als enige opgevangen. Informeer daarom goed naar hoe de groep wordt samengesteld. Je komt er op deze manier achter uit hoeveel kinderen de groep bestaat en hoeveel begeleiders er in totaal zijn. Het kan zo zijn dat de groep bestaat uit kids van dezelfde leeftijd, maar bij sommige kinderdagverblijven worden ook meerdere leeftijden door elkaar gemixt. Beide groepen hebben ieder zijn voordelen en nadelen, dus laat je hier vooral over adviseren door het kinderdagverblijf.

7. Informeer naar hoe de communicatie verloopt tussen het kinderdagverblijf en de ouders

Jullie hebben beiden een drukke fulltime baan, dus je kunt natuurlijk niet altijd op de hoogte zijn van hoe het met jouw kindje gaat. Daarom is het wel zo fijn om te weten op welke wijze het kinderdagverblijf gaat communiceren. De medewerkers horen bijvoorbeeld de manier van ontwikkeling van jouw zoon of dochter te bespreken en er moet voldoende tijd worden genomen voor de vragen die je hebt.

8. Wat gebeurt er in een situatie bij ziekte?

Jouw kindje bevindt zich tussen vele andere leeftijdsgenootjes, dus zodra er eentje de griep heeft of verkouden is, kan de rest snel worden aangestoken. Erg vervelend natuurlijk, maar het is natuurlijk wel zo fijn om te weten wanneer het echt niet gaat. Is jouw zoon of dochter te ziek waardoor thuisblijven een betere optie is, dan is het natuurlijk wel zo fijn om te weten of er nog een alternatieve opvang mogelijk is.

9. Ontdek de organisatie die het kinderdagverblijf heeft opgericht

Als je een keuze maakt voor een bepaald kinderdagverblijf, is dit wel met de intentie dat jouw kind of kinderen er voor meerdere jaren opgevangen worden. Daarom doet het je zeker goed om ook eens grondig de organisatie die het kinderdagverblijf heeft opgericht te onderzoeken.

10. Informeer naar de pedagogische visie en de dagindeling

Of je nu jouw baby of peuter naar de opvang gaat brengen, je wilt natuurlijk dat hetzelfde ritme wordt aangehouden als thuis van toepassing is. Vooral in het geval van een baby, is het van groot belang dat er niet al teveel prikkels ontstaan. In het geval van een peuter, wordt er vaak het ritme gevolgd die de groep aanhoudt. De dagindeling is daarom erg belangrijk. Informeer bijvoorbeeld naar wat voor soort ontwikkelingsmateriaal er wordt gebruikt en wat voor activiteiten er worden ondernomen. Sluit de pedagogische visie van het kinderdagverblijf aan bij de ideeën die jullie als ouders hebben?

11. Vertrouw op je intuïtie

De bovenstaande tien tips geven een helder beeld waarop je de opvang allemaal kunt keuren. De laatste tip is misschien wel een van de belangrijkste. Jouw intuïtie geeft eigenlijk al aan of het kinderdagverblijf geschikt is voor jouw zoontje of dochtertje. Voelt de opvang bij binnenkomst niet zo fijn aan, heb je je twijfels over het ontwikkelingsmateriaal dat er wordt gebruikt of botert het niet zo goed met de medewerkers? Dit zijn allemaal signalen die aangeven dat het toch een beter idee is om even verder te kijken. Je wilt immers niet alleen dat je jouw kindje met een veilig en goed gevoel achter kunt laten, maar jouw kindje moet zich ook veilig en op zijn of haar plek voelen in de opvang. Gebruik je binnenkort ook deze 11 tips als je gaat kiezen voor een gepast kinderdagverblijf?