Kleine kinderen kunnen erg vaak ziek worden. Het immuunsysteem is zich nog aan het opbouwen, dus kleine kinderen zijn erg vatbaar voor allerlei ziekteverwekkers. Dit is normaal, sommige kinderen worden wel 12 keer per jaar of vaker ziek. Als ouder kan het dan voelen alsof er geen eind aan komt, virus na virus. Er zijn veel verschillende virussen, dus die kunnen zich snel na elkaar opvolgen als je kindje ermee in aanraking komt. Zeker tijdens een griep epidemie is de kans dat een peuter dat virus oppikt groot. Je kindje kan zich er heel erg rot door voelen en als ouder kan je er ook behoorlijk moedeloos van worden. Heel vervelend!

Griep of verkoudheid

Vaak word een heftige verkoudheid griep genoemd. Griep is echter niet hetzelfde als een verkoudheid. Hoewel een heftige verkoudheid heel vervelend kan zijn en kan zorgen voor veel ongemak voor een week of langer, is griep nog een stapje heftiger. Met een verkoudheid zijn kinderen vaak nog vrolijk en actief, maar bij griep zul je merken dat je kind zich echt ziek voelt. Zeker wanneer er ook sprake is van braken en diarree.

Hoe weet ik dat mijn kind griep heeft?

Bij griep zijn er symptomen van een heftige verkoudheid en je kind heeft hoogst waarschijnlijk ook hoofdpijn en keelpijn, spugen en diarree komt daar soms ook nog bij. Dezelfde symptomen die wij als volwassenen ervaren bij griep, heeft een peuter ook. Meestal kunnen peuters zich nog niet zo goed uiten en zeggen waar ze precies last van hebben. Als je twijfelt of je kind griep heeft of een verkoudheid, kun je naar een aantal dingen kijken. Bij griep hebben kleine kinderen vaak last van:

  • Verkoudheidsverschijnselen
  • (Hoge) koorts
  • Hangerig en veel huilen
  • Soms overgeven en diarree
  • Niet actief, slapjes

Oorzaak

De oorzaak van griep, of welke ziekte dan ook, is eigenlijk altijd een virus. Kou vatten is een bekend begrip maar van kou word je niet ziek. Kou is zelfs goed voor het immuunsysteem, je hoeft dus ook niet bang te zijn dat je kind griep krijgt van een keer zonder jas naar buiten gaan als het koud is.
Het immuunsysteem van peuters is nog in opbouw, ze zijn dus heel vatbaar voor ziekteverwekkers. Als je peuter naar de crèche of kinderopvang gaat, of op een andere manier veel in aanraking komt met andere kinderen, komt hij of zij onvermijdelijk in contact met virussen. Kleine kinderen steken elkaar namelijk allemaal aan, besmetting met een virus gaat op scholen en kinderopvangen als een lopend vuurtje.

Koorts

Bij griep heeft je kindje vaak hoge koorts. Dit kan oplopen tot wel 40 graden celcius of hoger. Je kindje kan zich hierdoor ontzettend beroerd voelen en huilerig zijn. Als ouder wil je natuurlijk niets liever dan je kindje van die koorts af helpen. Je zou je kindje een zetpil kunnen geven om te zorgen dat hij of zij er minder last van heeft. Maar koorts is juist erg nuttig.

Koorts bestrijd ziekteverwekkers

De reden dat de koorts hoog op kan lopen, is omdat het lichaam het virus aan het bestrijden is. Ziekteverwekkers kunnen niet zo goed tegen hoge temperaturen, dus het lichaam verhoogt de temperatuur als verdediging. Dit kan zorgen voor een beroerd gevoel, maar het is wel de meest effectieve manier waarop een virus verdrongen wordt. Zonder koorts kan een virus lang voortslepen, dus koorts is eigenlijk iets goeds.

Koorts verlagen met een zetpil

Als je kindje veel last heeft van koorts kun je zoals eerder aangegeven een zetpil geven. Er zijn voor en tegenstanders van het geven van een zetpil. Een reden hiervoor is dat het wel zorgt voor minder last, maar het zorgt ook voor risico's. Door een zetpil te geven verlaag je namelijk kunstmatig de koorts, dit effect houdt aan zolang de zetpil werkt. Maar als de zetpil is uitgewerkt en er wordt niet op tijd een nieuwe toegediend, dan kan dit resulteren in een koortsstuip. Dit houdt in dat de koorts te snel te hoog oploopt, met alle gevolgen van dien. Een koortsstuip kan heel naar zijn en wil je absoluut voorkomen.

Wel of geen zetpil

Het is aan jou als ouder de keus om wel of geen zetpil te geven. Doe je het wel, zorg dan dat je je kindje goed in de gaten houdt. Houd bij wanneer je de laatste zetpil hebt gegeven en geef indien nodig op tijd een nieuwe, zeker voor het slapen gaan. Hierdoor maak je de kans op een eventuele koortsstuip zo klein mogelijk. Geef je geen zetpil, dan is dat helemaal prima. Koorts schakelt ziekteverwekkers uit, dus hoewel het niet fijn is, kan je de koorts gewoon op zijn beloop laten. Door de koorts zijn werk te laten doen, is het virus zo snel mogelijk uitgeschakeld.

Wat kan je zelf doen

Je wilt je peuter natuurlijk graag door die vervelende griep heen helpen. Er zijn verschillende dingen die je kan doen om de last te verlichten.

Stomen

Als je kindje veel last heeft van verkoudheidsverschijnselen, met verstopte neus en holtes, kan stomen helpen. De beste manier om dit te doen met een peuter is door in de badkamer te gaan zitten, eventueel in de douchecabine, en dan de hete kraan aan zetten. Hierdoor vult de ruimte zich met stoom en door die stoom te inhaleren, zullen de luchtwegen weer wat vrij komen. Hierdoor kan je kindje vrijer ademen en zal de druk op het hoofd door verstopte holtes minder worden.

Niet te warm aankleden

Met koorts kan je kindje soms koude rillingen krijgen, je kan dan de neiging hebben om je kindje warm aan te kleden en in te stoppen. Zorg echter dat je je kindje niet te warm aankleedt, zijn of haar lichaam moet namelijk wel goed de warmte van de koorts kwijt kunnen. Door te warm aan te kleden kan de koorts onnodig hoger worden. Doe je kindje luchtige kleding aan en geen lagen. Als je kindje het koud heeft, kan je hem of haar onder een dekentje laten kruipen.

Veel drinken

Zieke kinderen hebben vaak weinig zin in eten, dit is niet erg. Het is een normale reactie van het lichaam, eten verteren kost energie, maar het lichaam wil alle energie gebruiken om het virus uit te schakelen. Door de koorts en eventueel overgeven en diarree verliest je kindje echter wel meer vocht. Zorg dus vooral dat je kindje veel drinkt. Water, thee of lichte aanmaak zijn goede opties. Geef het liefst geen zuivel, dit kan zorgen voor extra slijm in de keel. Als je kindje niet wil eten, kan je proberen of hij of zij wat bouillon lust. Maak je niet direct zorgen als je kindje niets wil eten, zolang er goed gedronken wordt is een paar dagen weinig eten niet erg.

Ijs

Heeft je kindje last van keelpijn? Dan kan een ijsje soms verlichting brengen. Ook als je kindje het erg warm heeft van de koorts, kan een verkoelend ijsje even verlichting geven. Voordeel hiervan is dat je vers fruit en groenten ijsjes kan kopen of maken, hierdoor krijgt je kindje zelfs als hij of zij geen zin heeft in eten toch voedingsstoffen binnen.

Rust en frisse lucht

Als je kindje zo grieperig is, kan je hem of haar het beste lekker thuis houden. Laat je peuter zoveel mogelijk uitslapen, tijdens de slaap herstelt het lichaam zich optimaal. Zorg dat het huis goed geventileerd is, zonder te tochten. Je kan ook elke dag even met je kindje naar buiten gaan voor wat frisse lucht, als het weer dat toelaat.

Wanneer naar de dokter

Griep is een veel voorkomend virus, meestal zit er niets anders op dan uitzieken en uitrusten. Maar er zijn situaties waarbij je beter even naar de dokter kan gaan. Als je kindje bijvoorbeeld amper drinkt is er kans op uitdroging, bel altijd de dokter als dit het geval is. Ook bij erg hoge aanhoudende koorts (40 graden of hoger) kun je beter even de dokter bellen. Eigenlijk geldt hierbij altijd, bij twijfel gewoon bellen. Je kan beter een keer te vaak bellen dan een keer te weinig. Volg je gevoel als ouder.

Voorkomen

Griep is een virus, het is alleen te voorkomen door contact met het virus te voorkomen. Dit is niet altijd even makkelijk. Het enige wat je kan doen, is zorgen voor een goede weerstand en hygiëne. Dus gezonde voeding en goede slaap, leer je kindje altijd handen te wassen, en zorg dat deurklinken en speelgoed schoon blijven. Verder kan je weinig doen om het te voorkomen, behalve contact met zieken vermijden.
Als je peuter eenmaal griep heeft, is het een kwestie van uitzieken. Na een week of uiterlijk 2 is de griep meestal weer verdwenen.