Als je kind een peuter wordt, heeft het veel zorg en aandacht nodig. Sommigen noemen het ook wel de terrible two! Al vinden wij deze term nogal extreem, zijn er wel een paar tips die we je kunnen geven, om de komende periode op de beste manier door te komen. Dus hier gaan we!

Nr. 1: Zorg voor een eigen hoekje

Peuters houden van een plekje waar ze zich af en toe even terug kunnen trekken, en lekker rustig kunnen spelen. Dus het is een goed idee om een speciaal hoekje te maken voor je peuter waar hij al zijn geliefde speelgoed en knuffels vindt, en daar naar hartenlust kan spelen. Dit is ook fijn voor jou, want zo blijft het speelgoed wat meer op één plek, en is niet het hele huis bezaaid met auto’s en poppen. ; )

Nr. 2: Zorg voor voldoende activiteiten

Een verveelde peuter is niet het juiste recept voor een geslaagde dag. Zorg er dus voor dat je je kind leuke activiteiten aan kunt bieden waar hij een tijdje mee bezig kan zijn. Op internet vind je veel leuke ideeën; vooral Pinterest staat er vol van. Plan bijvoorbeeld twee keer per week een nieuwe activiteit in waar je peuter mee bezig kan zijn, zo hebben jullie samen ook wat extra tijd met elkaar en iets om naar uit te kijken!

Nr. 3: Zorg voor voldoende beweging

Peuters houden van veel beweging, dus het is fijn als daar ook genoeg ruimte en mogelijkheid voor is. Plan dus één à twee keer per week (of meer als je die mogelijkheid hebt) een moment in dat je met je peuter lekker buiten gaat wandelen of iets leuks gaat doen. Dit is goed voor je peuter, maar ook voor jouzelf! Want zo krijg je zelf ook wat extra lichaamsbeweging, en dat hebben we allemaal wel nodig. Zorg voor voldoende veiligheid voor je peuter, want ze raken snel nieuwsgierig en kunnen dan zo de benen nemen. Leuke activiteiten om te doen met je peuter zijn er veel. Naar de speeltuin, de bossen, pony rijden op de kinderboerderij, of anders een leuke indoor speelplek als het regent. Plan het van te voren in, zodat je weet wat jullie gaan doen en je daar ook op voor kunt bereiden. Samen sporten met je kind? Lees deze 5 oefeningen dan!

Nr. 4: Bereid jezelf voor als jullie op pad gaan

Als je op pad gaat met je peuter, is het belangrijk om jezelf altijd goed voor te bereiden. Dit doe je door voldoende kleding mee te nemen voor je kind. Mocht hij zijn kleding vies maken, dan heb je altijd wat extra’s bij de hand. Ook luiers, bijbehorende accessoires, en eventueel medicijnen zijn altijd een must om bij je te hebben. Een noodpakketje in de auto is ook zeker geen slecht idee. Zo ben je altijd voorbereidt, en kom je niet in lastige situaties terecht. Ook wat snacks en voldoende drinken is iets wat je zeker niet moet vergeten als je met je peuter op pad gaat. Dus de volgende keer als je boodschappen gaat doen, sla wat extra in en verstop er wat van in je auto en in je tas. Zo heb je altijd wat voor handen om je peuter mee bezig te houden als het je te heet onder de voeten wordt.

Nr. 5: Op vakantie met je peuter

Als je op vakantie gaat met je peuter, dan gelden de algemene tips van het op pad gaan. Maar hier is ook nog wat aanvulling nodig. Je kind zal namelijk een tijdje van huis zijn, en kan misschien heimwee krijgen. Zorg er dus voor dat je wat spulletjes van thuis mee neemt waar je kind aan gehecht is. Dit kan een dekentje of kussen zijn, een knuffel, of een stuk speelgoed waar je peuter op dat moment erg van houdt. Ook wat tekengerei en een kleurboek komen vaak goed van pas. Maak een speciaal tasje voor je peuter, zodat hij daar zijn geliefde spulletjes in kan bewaren. Zo heeft hij altijd de mogelijkheid om even wat spulletjes van thuis te gebruiken, en zal hij zich meer geborgen voelen.