Je wilt natuurlijk niet dat jouw kleine iets overkomt. Zeker niet thuis, waar je het misschien wel had kunnen voorkomen. Daarom is het belangrijk dat je jouw huis zo veilig mogelijk maakt. Met deze vijf tips creëer je een veilig thuis voor je kind.

1. Begin met de voor de hand liggende dingen

Je begint het veilig maken van je huis met de voor de hand liggende dingen. De stopcontacten in ruimtes waar je kind komt en die niet hoger zitten dan 150 centimeter ga je beveiligen. Je kunt hiervoor kiezen uit afdekplaatjes, losse pluggen die je in het stopcontact stopt als het niet gebruikt wordt of speciale kinderveilige wandcontactdozen. Als je een trap in huis hebt plaats je zowel boven als beneden een traphekje en let erop dat je deze altijd sluit. Denk ook aan deurstoppers, zodat er geen kleine kindervingertjes tussen de deur komen. Scherpe hoeken van meubels kun je afronden of afdekken met speciale meubelbeschermhoekjes. En losse kasten die naar voren kunnen kieperen veranker je in de muur. 

2. Kruip eens door je huis heen

Het klinkt misschien raar, maar door zelf door je huis heen te kruipen zie je veel beter waar mogelijke gevaren op de loer liggen voor jouw baby of kind. Let bijvoorbeeld op snoeren waar je kleintje aan kan trekken waarna er iets valt, giftige planten waar je kind van kan eten, kattenbakken waarin gegraaid kan worden, enzovoort.

3. De keuken kindproof maken

kind-pakt-schoonmaakmiddelen-in-de-keuken

In de keuken bevinden zich misschien wel de meeste risico’s voor je kind. Denk maar eens aan schoonmaakmiddelen, het fornuis en messen. Je fornuis kun je beveiligen met een speciaal rek. Maar nog veiliger is om je kleintje, indien mogelijk, uit de buurt te houden als je aan het koken bent. Stelen en handvatten van pannen draai je zo dat je kind er niet bij kan. En schoonmaakmiddelen en scherpe voorwerpen zoals messen plaats je of hoog in de keuken, of in een kastje met een kindveilige sluiting.

4. Veilig badderen

Laat je kind nooit alleen in bad. Een klein laagje water kan al genoeg zijn om in te verdrinken. Met een thermostaatkraan zorg je ervoor dat het water altijd de gewenste temperatuur heeft. Let in de badkamer ook op dat gevaarlijke voorwerpen, zoals glazen flessen met badschuim, niet binnen grijpafstand liggen.

5. Volg een (online) EHBO-cursus

Je kunt je huis helaas nooit 100 procent babyproof maken. Mocht er nu toch een ongelukje gebeuren, dan is het fijn als je weet wat je moet doen. Het Rode Kruis biedt diverse EHBO-cursussen aan, met de focus op eerste hulp aan baby’s en kinderen. Je kunt kiezen voor een online cursus of een combinatie van klassikaal (bij jou in de buurt) en online. Je leert bijvoorbeeld wat je moet doen bij brandwonden, wespensteken, verslikking en kneuzingen.