Een van de gevaarlijkste plekken in huis voor je kleine is de keuken. Je vindt er van alles, van hete vloeistoffen tot giftige middelen. En als het eenmaal gebeurt is, kun je geen weg meer terug. Dus in dit artikel bespreken we wat je moet doen om je keuken kindveilig te maken, zodat je kind zijn mama in de keuken kan zien kokkerellen, zonder in gevaarlijke situaties te komen.

Giftige stoffen

Giftige middelen in de keukenkastjes zijn één van de grote boosdoeners in de keuken waardoor kinderen vaak in het ziekenhuis belanden. Schoonmaakmiddelen hebben vaak een mooi gekleurde verpakking, en als je kleine kind dorst heeft kan hij het voor lekker sap aan zien. Voeg daaraan toe dat het ook vaak nog lekker ruikt, en even later heb je een kind wat een fles schoonmaakmiddel leeg zit te drinken. Niet handig. Verplaats dus alle chemische middelen naar de bovenkastjes, of naar een andere plek, bijvoorbeeld in de badkamer. Als je nieuwe schoonmaakmiddelen aanschaft, let er dan ook op dat het middel een kindveilige sluitdop heeft. Ook dit helpt om ongelukken te voorkomen. En mocht je bezig zijn in huis met het schoonmaakmiddel, laat het dan niet ongeopend ergens achter.

Het fornuis

Let op tijdens het koken dat je kind niet dichtbij het fornuis komt, of andere gevaarlijke objecten zoals de waterkoker of het koffiezetapparaat. Ook voor jezelf maar tegelijk voor je kind is het het veiligst om stelen van potten en pannen naar achteren te richten. Als je kind een leeftijd heeft bereikt dat het net bij het fornuis kan met zijn vingertjes, dan adviseren we om alleen de achterste pitten van het fornuis te gebruiken als je kind in de keuken is. Ook zijn er speciale fornuisrekjes verkrijgbaar, zodat je kind niet bij het fornuis kan. Je kunt een klein speelhoekje maken in de keuken voor je kind, bijvoorbeeld met de speelkeuken van Ikea. Zo kan je kind lekker kokkerellen net als mama, want kinderen willen toch altijd doen wat mama doet?

Hete oven

Heb je een oven die heet wordt van buiten? Of andere apparaten waar je kind bij in de buurt kan komen? Als dit het geval is, kies je er beter voor om je kind op zulke momenten niet in de keuken te laten komen. Mocht dit een probleem vormen, dan kun je kijken of je kind in de kinderstoel wil zitten zodat hij met je mee kan kijken. Maar om je kind los door de keuken te laten lopen raden we niet aan, tenzij je weet van jezelf dat je op dat moment alert genoeg bent om je kind goed in de gaten te houden. Maar hou dan ook altijd een oogje in het zeil, die oplichtende oven met al dat lekkers erin is namelijk veel te interessant voor de kleintjes!

Plastic zakjes

Je zou er misschien niet opkomen dat plastic zakjes gevaarlijk zijn voor je kind, maar het kan zorgen voor verstikking als je kind het zakje over z’n hoofd zou trekken en het er daarna niet meer afkrijgt. Helaas zijn er al aardig wat kindjes hier in voorgegaan. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Dus laat plastic zakjes nergens rond slingeren, en berg ze op in de keuken op een plek waar je kind niet bij kan.

Messenset

Tot de gevaarlijkste objecten in de keuken behoren natuurlijk messen. Laat je messenset niet op een plek staan waar je kind bij kan. Ook als je bezig bent met snijden is het goed om erop te letten dat je het mes niet te dicht bij de rand van het aanrecht legt. Als je je net even omdraait kan het maar net zo zijn dat je kind dat mooie glinsterige ding in het oog heeft gekregen, en probeert te pakken om zo zijn ninja kunsten aan zijn lieve mama te vertonen. Daar mag hij dan toch nog wel een paar tientallen jaren mee wachten, dus leg het mes ver van de rand van het aanrecht.

Openstaande kastjes

Kinderen lopen vaak zonder vóór zich uit te kijken. Ze kijken in plaats daarvan naar het object wat voor hun op dat moment interessant is. Sluit dus altijd weer je kastjes met een veiligheidsslot zodra je datgene hebt gepakt wat je nodig hebt. Het veiligheidsslot zorgt er ook voor dat je kind niet bij andere voorwerpen kan waar hij zich mee zou kunnen bezeren, zoals pannen en glazen schalen.

Aan tafel!

Heb je een tafelkleed? Zo ja, dan adviseren we je om het tafelkleed tijdelijk weg te halen, totdat je kind wat groter is. Het gebeurt namelijk vaker dan eens dat een kind het tafelkleed vastpakt, en daardoor hete vloeistof zoals thee en koffie over zich heen krijgt. Dit zorgt vaak voor ernstige brandwonden, dus neem je voorzorgsmaatregelen hiervoor. Ook kun je in plaats van een normale koffie- of theepot je warme drank in een thermoskan gieten. Mocht de pot omvallen, dan blijft je kind beschermd tegen de hete vloeistoffen. Als je zelf koffie of thee drinkt, hou je beker dan in de gaten. Je kind zal het ook graag willen drinken maar zich niet beseffen dat het nog te heet is, en zo kan hij zich flink verbranden. Ook vorken en messen laat je het beste niet onachtzaam op tafel, dat is allemaal veel te leuk voor je kleine om zomaar te laten liggen. Dek dus pas de tafel net voordat je gaat eten, en ruim het daarna ook meteen weer op.

Heet kraanwater

Kinderen kunnen zich flink verbranden als ze de kraan openen terwijl je het niet doorhebt, en ze deze op het allerheetst zetten. Zorg er dus voor dat je kraan een maximale temperatuur heeft van 40 graden. Zo voorkom je dat, mocht je kind toch eens stiekem de kraan opendraaien, hij zich verbrandt aan het gloeiend hete water. Er zijn speciale thermostaatkranen beschikbaar. Hiermee kun je makkelijk de maximum temperatuur instellen en vergrendelen. Ook hebben deze kranen vaak een cool-touch ontwerp, zodat ook de leidingen van de kraan niet heet worden.

Let op met krukjes en stoelen

Krukken en stoelen zijn voor je kind een handig opstapje waardoor ze bijna even groot kunnen worden als mama en papa. En daar waar mama en papa vaak naar kijken in de keuken, zoals het fornuis, daar kan je kind niet bij. Dus de beste oplossing voor je kind is om dan te gaan klauteren op de stoel, zodat ook hij kan zien wat daar nou zo interessant is. De maatregel om je kind niet alleen achter te laten is hier dus niet genoeg. Eigenlijk zouden we kunnen stellen dat zelfs jezelf even omdraaien niet aangeraden is. Voor je het weet hangt je kind op het aanrecht met een gevaarlijk voorwerp in z’n hand. Maar om het redelijk te houden zeggen we; hou altijd een oogje in het zeil!

De vuilnisbak

Maar een smerige bedoening, die vuilnisbak. Maar kinderen merken dat niet op, dus die kunnen heel nieuwsgierig in de emmer gaan snuffelen om te kijken wat daar nou toch allemaal in zit. Zorg dus voor een afsluiting van de vuilnisbak, of zet hem in de bijkeuken op de plek waar je kind niet bij kan. Je kunt, om het jezelf makkelijker te maken, gebruik maken van een klein vuilnisbakje wat je op het aanrecht zet als je aan het koken bent. Dit is ook erg handig terwijl je bezig bent met groenten snijden etc.

Frituren

Eens in de zoveel tijd frituren is lekker, maar het kan gevaarlijke situaties met zich meebrengen. Neem dus het zekere voor het onzekere als je aan het frituren bent, en laat je kind niet in de buurt komen op zulke momenten. Laat de pan altijd op het achterste fornuis. Als je gebruik maakt van een frituurpan, zorg er dan voor dat de stekker niet binnen handbereik ligt voor je kind. Zo zullen die frietjes lekker blijven smaken.

Stekkers

Last but not least, zorg ervoor dat de stekkers van ongebruikt apparatuur niet in het stopcontact blijven, en zorg voor kinderbeveiliging voor al je stopcontacten. Zo weet je zeker dat je kind niet stiekem met een klein voorwerp in het stopcontact kan friemelen, en zich daardoor zal bezeren.

Veilig samen koken

Na al deze tips zul je jezelf voorzien hebben van voldoende kennis om jouw kind te beschermen tegen alle gevaren in de keuken. Het is leuk om je kleine te betrekken bij het bereiden van voedsel, en met deze adviezen zul je dat op een verantwoorde en veilige manier kunnen doen.