Slijm is nog steeds een grote hit onder basisschoolkinderen. Er worden zelfs films over slijm gemaakt! Zelf slijm maken is het leukst, met leuke felle kleurtjes en het liefst nog met glitter. Niet iedereen (lees: ouders) is even gecharmeerd van het geklieder met dat snotterige goedje. Het geeft vaak nogal wat troep en niet zelden komt het ergens terecht waar je het niet wilt hebben. Zoals op kleding, op je bank of op het tapijt. Hoe verwijder je slijm uit kleding, tapijt, bank of beddengoed?

Geen paniek

Knutselen met slijm vinden kinderen enorm leuk, dus grote kans dat ze er uren plezier aan hebben gehad. En een ongelukje zit in een klein hoekje, dus vooral niet boos worden. En ook: geen paniek. Gelukkig is het goed te verwijderen, dit krijg je echt wel schoon. En waarschijnlijk heb je alles wat je nodig hebt om het slijm te verwijderen wel in huis.

hoe verwijder je slijm - meisje speelt met slijm

Wat heb je nodig?

Hoe verwijder je slijm? Benodigdheden:

  • een lepeltje
  • natuurazijn
  • 2 (vaat)doekjes
  • schone droge (thee)doek

1. Haal eerst overtollig slijm weg

Voordat je de vlek kunt behandelen moet je eerst het overtollige slijm verwijderen. Dat kun je wegpulken met je vingers, maar op textiel gaat dat het makkelijkst en het veiligst met een lepel(tje). Niet met een mes, dan heb je de kans dat je de stof beschadigt. Schraap al het slijm zo veel mogelijk weg tot je vrijwel alleen nog de ‘vlek’ ziet.

hoe verwijder je slijm - meisje met roze glitter slijm

2. Natuurazijn to the rescue

Giet vervolgens een flinke scheut natuurazijn op de vlek, of giet het op een doekje. Het doekje mag flink nat zijn. Wrijf de azijn goed in de vlek met de doek. Als het een hardnekkige vlek is, laat je de azijn nog even een paar minuten intrekken. Daarna poets je de vlek schoon.

3. Naspoelen en drogen

Pak een schoon doekje en drenk deze in warm water. Spoel de vlek goed schoon. Is het slijm nog niet weg? Herhaal dan stap 2 nog een keer tot de vlek echt weg is.

Bij slijmvlekken in kleding ga je nu naar stap 4. Zat de slijmvlek in bank, autobekleding of tapijt? Wrijf het dan goed droog met een schone handdoek.

4. Wassen

Tapijt, bank of bekleding van de auto hoef je verder niet te behandelen. Kleding was je vervolgens op een normaal programma verder schoon.

Hoe verwijder je slijm, heb je nog andere tips? Laat het ons weten!

 

Eerste versie van het blog geschreven op 20 september 2019, geüpdatet op 21 april 2022