Als ik buiten loop, kijk ik regelmatig om me heen op welke manier mensen lopen. Hoe zijn de schoenen afgesleten? Wat voor (stevige) schoenen heeft iemand aan? Loopt iemand op zijn tenen? Als kinderfysiotherapeut vind ik dat altijd interessant om naar te kijken. In deze blog wil ik dan ook dieper in gaan over het lopen op de tenen. Want is het erg dat een kind op zijn tenen loopt? Daar zal ik je meer over vertellen.

De eerste stapjes: Wat een mijlpaal

De eerste stapjes: Wat een mijlpaal!

Alle kinderen ontwikkelen zich op hun eigen tempo. De één loopt al met 8 maanden, terwijl het andere kind met 18 maanden loopt. Regelmatig zie je dat kinderen die hun eerste stapjes zetten op de tenen gaan staan en lopen. Dit is geheel normaal. Je hebt veel kracht en stabiliteit in de benen nodig om goed los te kunnen staan en lopen. Als jouw kind net wat te weinig kracht heeft in de benen, dan kan het kind gaan compenseren door op zijn tenen te gaan lopen. Hij bouwt dan als het ware spanning op in de benen, wat dan goed van pas komt. Tot de leeftijd van 3 jaar is het lopen op de tenen niet uitzonderlijk. Je kunt gerust afwachten tot 3-jarige leeftijd. De meeste kinderen gaan vanzelf via een normale voetafwikkeling lopen.

De kleuter die nog op zijn tenen loopt

Als jouw kleuter nog op zijn tenen loopt, dan is het verstandig om hier even naar te laten kijken. Het kan zijn dat het een oorzaak heeft waarom jouw kind op zijn tenen blijft lopen. Je kunt hierbij denken aan te korte kuitspieren (aangeboren) of door een motorische ontwikkelingsachterstand. Bij autisme komt het tenenlopen ook vaak voor. Als een kind heel enthousiast is of juist heel boos, dan kan het zijn dat tenenlopen vooral een gedragsmatige uiting is. Soms kan het zijn dat familie leden vroeger ook op de tenen hebben gelopen. Er lijkt een familiair verband te zijn bij tenenlopen. Er kunnen nog meer redenen zijn waarom het kind op zijn tenen loopt, maar soms is er ook geen oorzaak te vinden. Een kind kan het zichzelf hebben aangeleerd dat het lopen op de tenen een normale vorm is van lopen. In dat geval geldt: hoe eerder je hiermee aan de slag gaat, hoe makkelijker je het patroon kunt doorbreken.
De kleuter die nog op zijn tenen loopt

Wat valt op tijdens het buitenspelen, gymles of sport?

Het kan zijn dat kinderen wat onhandiger zijn in hun motoriek doordat ze op de tenen lopen. Kinderen vallen dan vaker ten opzichte van andere klasgenootjes. Daarnaast kan het zijn dat jouw kind minder goed kan meekomen met de gymles of bij het sporten. Je ziet regelmatig dat tenenlopers wat minder kracht hebben in de bovenbenen. Het kan dus zijn dat je dit terug ziet tijdens de gym activiteiten.

Wat kan ik zelf al doen?

Als jouw kind op zijn tenen loopt, maar nog geen 3 jaar is dan mag je het zeker nog even op zijn beloop laten. Wacht geduldig af en beoordeel of het minder wordt.
Is jouw kind ouder dan 3 jaar, dan kun je eens kijken of het jouw kind wel lukt om überhaupt op de platte voeten te kunnen staan. Als dit niet lukt, dan zou ik even langs de kinderfysiotherapeut gaan om te beoordelen of de kuitspieren niet te kort zijn. Kan jouw kind wel op de platte voeten staan, dan zou je eens kunnen kijken of jullie bewust kunnen oefenen met het looppatroon.

Tenen lopen wat kan ik zelf al doen

Begin met kleine stukjes binnenshuis bijvoorbeeld. Elke keer als je naar de wc gaat, ga je samen met je kind oefenen met lopen op platte voeten. Bij jonge kinderen kun je het ook op een andere manier doen. Je kan zeggen: ‘Kan jij lopen als een kleine kabouter?’ Of ‘Kan jij lopen als een olifant die met zijn poten stampt op de grond?’ Deze 2 manieren zorgen er voor dat jouw kind gaat kennismaken met het lopen op platte voeten. Heb je toch hulp nodig of twijfel je of er een oorzaak aan ten grondslag ligt, dan zou ik zeker de kinderfysiotherapeut raadplegen.