Kind alleen thuis: Op welke leeftijd kan ik mijn kind alleen thuis laten?

Vanaf welke leeftijd kun je je kind alleen thuis laten? Wanneer is je kind verantwoordelijk genoeg om alleen te laten als het gaat om een snelle boodschap, wanneer bij een avondje uit of als je kind een studiedag heeft waar je geen rekening mee hebt gehouden?...

Dreumes leeftijd: wanneer is een kind een dreumes?

Dreumes leeftijd: een dreumes is een kind tussen de 12 en 24 maanden oud. Het is een bijzondere leeftijd waarop kinderen ontzettend snel ontwikkelen en veel ontdekken. Het is dan ook een hele uitdaging om er eentje in huis te hebben, maar het is ook ontzettend leuk om...

Cadeautips voor een 13-jarige jongen: Dit zijn de beste cadeau-ideeën om vriendschapsbanden te versterken

De tienerjaren zijn een spannende tijd vol veranderingen en ontdekkingen. Voor een 13-jarige jongen is vriendschap van onschatbare waarde. Het is het tijdperk waarin ze sterke banden smeden en onvergetelijke herinneringen creëren met hun vrienden. Het kiezen van het...

Nieuwe badkamerluxe voor mama’s: Stijlvol en Praktisch

Mama's verdienen een badkamer die niet alleen stijlvol is, maar ook praktisch en ontspannend. De badkamer is immers een plek waar moeders dagelijks tijd doorbrengen, of het nu gaat om hun eigen persoonlijke verzorging of het baden van hun kleintjes. Het is een ruimte...

6 voorbereidingen voor de herfst

De herfstmaanden staan weer voor de deur. Tijd om de zomerkleding op te ruimen en de herfst- en wintergarderobe een nieuw leven te geven. Ben jij klaar voor de herfstmaanden? Wij hebben alle nodige voorbereidingen die handig zijn om te regelen voor je gezin op een...

We leven tegenwoordig in geheel andere tijden dan vroeger. Tijden die nog niet eens zo lang geleden zijn, maar die we ons in deze maatschappij, die zich steeds sneller gaat veranderen, vrijwel niet meer voor kunnen stellen. Vroeger was het namelijk gebruikelijk dat je als moeder thuis bleef wanneer je een kind had gekregen. Dat is natuurlijk geheel anders dan wat tegenwoordig gebruikelijk is. Dankzij de emancipatie kunnen meer vrouwen gelukkig ook aan het werk en dat is natuurlijk een zegen voor onze maatschappij.

Een ander punt daarvan is echter wel dat we om die reden tegenwoordig kinderdagverblijven nodig hebben. Als kinderen de leeftijd van 5 zijn gepasseerd, moeten ze in Nederland uiteraard verplicht naar school. Maar daarvoor is dat nog niet het geval, dus zijn kinderdagverblijven noodzakelijk. In dit artikel dan ook alles over kinderdagverblijven. Wat kost een kinderdagverblijf en andere vragen zullen hier worden besproken.

Verschillende keuzes

Om de vraag te beantwoorden over wat een kinderdagverblijf precies kost, is het eerst belangrijk om de verschillende opties van een kinderdagverblijf uit elkaar te zetten. Want dit kan verschillen, ook als het gaat om de kosten.

Peuterspeelzaal

Een optie is om je kind naar de peuterspeelzaal te sturen wanneer deze tussen de 2 en 4 jaar oud is. Over het algemeen geldt dat een peuterspeelzaal meestal goedkoper is dan een kinderopvang. Maar de prijs van de peuterspeelzaal hangt van verschillende factoren af. Aan de ene kant hangt dit af van de gemeente waarin je woont. Elke gemeente kan namelijk andere prijzen hanteren voor de peuterspeelzaal. Dus dat speelt een grote rol om de prijs te bepalen. Maar daarnaast zijn er nog andere kwesties die ook van belang zijn. De prijs die je moet betalen hangt namelijk ook af van je inkomen. Als je meer verdient, dan betaal je ook meer geld voor de opvang. Dat is met veel kwesties zo in Nederland. We leven namelijk echt in een toeslagland en lagere inkomens worden flink beschermd als je het vergelijkt met de hogere inkomens. Het nadeel van een peuterspeelzaal is dat de opvang alleen s' ochtends of s' middags mogelijk is en andere tijden niet mogelijk zijn.

Kinderdagverblijf

De kosten van een kinderdagverblijf zijn over het algemeen duurder dan de opvang van de peuterspeelzaal. Een verschil tussen de peuterspeelzaal en een kinderdagverblijf is dan ook dat er bij een kinderdagverblijf kinderen van alle leeftijden welkom zijn. Dit is ook de reden waarom veel ouders kiezen voor het kinderdagverblijf, ook al betaal je daar (gemiddeld ongeveer 8 euro per uur, maar dit kan sterk verschillen) meer geld voor. Want meestal moet je als ouder je kind al naar de opvang brengen vanaf een zeer jonge leeftijd. Na een tijdje voelt je kind zich daar thuis en dat is dan ook de reden waarom ouders hun kind meestal op hetzelfde kinderdagverblijf laten zitten. Daar hebben ze dan immers vriendjes en vriendinnetjes waar ze dan op terug kunnen vallen en dat is natuurlijk een fijn idee.

Als het echter gaat om de kosten, dan is dit ook lastig om een precieze prijs vast te stellen. Want dat heeft te maken met het type opvang waar jij je kind naar toestuurt. Maar daarbij speelt dan ook weer een rol in hoeverre je kind begeleiding krijgt. Hoeveel begeleiders worden er bijvoorbeeld op één kind gezet? Dat is een bepalende factor bij het vaststellen van de kosten. Maar er zijn nog meer bepalende factoren.

In Nederland is het namelijk mogelijk om kinderopvangtoeslag te krijgen. De reden hiervoor is dat het best duur is om kinderen te hebben. Ouders met lage inkomens kunnen dan profiteren van die opslag, zodat ze ook gewoon ernaast kunnen werken en de kinderen een goed verblijf kunnen gunnen. Er zijn echter bepaalde eisen vastgesteld aan de kinderopvangtoeslag. Je hebt namelijk maar recht op een bepaald aantal kosten als het gaat om de toeslag. Dus het is belangrijk om dat in ogenschouw te nemen.

Andere mogelijkheden tot kinderopvang

Naast het kinderdagverblijf en de peuterschool zijn er nog meer opties die je hebt als het gaat om opvang voor je kinderen. Zo heb je bijvoorbeeld de buitenschoolse opvang. Dit is echter enkel toepasbaar voor kinderen die al op de basisschool zitten. Het punt is namelijk dat kinderen vaak tot en met 3 uur naar school moeten. Een werkdag van een ouder is echter veel langer, met als gevolg dat kinderen om die reden nog niet altijd om 3 uur al naar huis toe kunnen. Daarvoor is buitenschoolse opvang in het leven geroepen, zodat kinderen daar dan terecht kunnen. Maar ook bijvoorbeeld voor de zomervakanties en vele andere situaties is deze vorm van opvang toepasbaar. De kosten van deze opvang kunnen ook variëren, maar gemiddeld ligt dat ongeveer op iets minder dan €7 per uur. Ook een au pair of een gastouder behoort tot de mogelijkheden als het gaat om de opvang.

Conclusie

Als het de opvang betreft heb je als ouders dus heel veel mogelijkheden in Nederland. Zelf moet je de keuze maken wat soort opvang het beste bij je past. Het punt is dat een kinderdagverblijf de beste optie is als het gaat om alle leeftijden. Andere vormen van opvang zijn vaak aan leeftijden gebonden en dat maakt een groot verschil. Dit is wellicht ook de reden dat een kinderdagverblijf duurder is dan andere vormen van opvang.