Je kind wil op paardrijden. Leuk, denk je misschien, maar wellicht vraag je je ook af hoe je je kind hierop moet voorbereiden. Is je zoon of dochter er wel klaar voor? Wat moet je allemaal regelen en aanschaffen? Hieronder lees je waar je rekening mee moet houden als je kind wil beginnen met paardrijden.

Is mijn kind er klaar voor?

Paardrijden is niet alleen leuk, maar ook goed voor de ontwikkeling van je kind. De motorische ontwikkeling van je kind wordt gestimuleerd en het omgaan met dieren en andere kinderen levert een bijdrage aan de sociaal-emotionele ontwikkeling. Je kind ervaart dat het paard luistert naar de opdrachten die hij of zij geeft en dat kan een positieve bijdrage leveren aan het zelfvertrouwen van je zoon of dochter. Paardrijden is wel een sport waarbij je kind het risico loopt te vallen en waarbij je kind, onder begeleiding, moet omgaan met een groot dier. Als je kind begint met paardrijden, dan is het dus belangrijk dat hij of zij instructies kan opvolgen en begrijpt dat er dingen mis kan gaan. Wanneer een kind klaar is voor de eerste les, verschilt. Meestal mogen kinderen starten als ze ongeveer zeven jaar zijn.

Onderzoek of je kind dit écht wil

Filmpjes van paarden en verhalen van leeftijdsgenootjes hebben je zoon of dochter misschien enthousiast gemaakt voor de paardensport, maar een zevenjarige weet vaak nog niet zo goed hoe het er tijdens een paardrijles aan toe gaat. Onderzoek daarom eerst samen of de sport aan de verwachtingen voldoet, voordat je erin investeert. Lees er bijvoorbeeld met elkaar een boek over, stel vragen aan iemand die ervaring heeft met paardrijden en ga eens kijken bij een les. Veel maneges bieden ook een proefles aan. Kinderen ervaren dan echt hoe het is om op een paard te zitten en kunnen dan beter bepalen of het iets is wat bij hen past. De instructeur kan dan ook een inschatting maken van het niveau van je kind, zodat het ingedeeld kan worden in een geschikt groepje.

Zoek de juiste plek

Om plezier te kunnen hebben, nieuwe dingen te leren en zich te kunnen ontwikkelen, is het belangrijk dat je kind zich op zijn gemak voelt. Daarom is het goed om met je kind op zoek te gaan naar een fijne manege of andere plek om paardrijles te volgen. Alle maneges hebben een verplicht veiligheidscertificaat en voldoen dus in principe aan de veiligheidseisen en hebben de bevoegdheid om lessen te geven. Kijk echter toch bij meerdere maneges, zodat jullie de plek kunt kiezen waar je kind en jij het beste gevoel bij hebben. Zoek niet alleen online, maar ga ook langs bij meerdere plekken. Je kunt dan kennismaken met de medewerkers, zien hoe er wordt omgegaan met de veiligheid en een inschatting maken van hoe de pony's en paarden worden behandeld. Naast maneges zijn er ook particulieren met een eigen paard, die lessen aanbieden. Je kind krijgt dan meestal privéles en je betaalt vaak minder lesgeld. Maar particulieren hebben vaak geen veiligheidscertificaat en zijn niet aangesloten bij een organisatie die hen controleert, zoals dat wel het geval is bij een manege. Je weet dus niet in hoeverre de veiligheid van je kind dan gewaarborgd is. Overigens kan ook bij een les op de manege iets misgaan: paardrijden brengt nu eenmaal risico's met zich mee en een val is niet altijd te voorkomen.

Welke spullen moet ik aanschaffen?

Om deel te kunnen nemen aan de paardrijles heeft je zoon of dochter een speciale uitrusting nodig. Die bestaat uit een cap, paardrijlaarzen en een rijbroek. Vooral de cap is niet goedkoop: de kosten lopen vaak op tot boven de € 200. Omdat paardrijden geen goedkope sport is en het kan gebeuren dat je kind het na een tijdje toch niet zo leuk vindt, kun je de spullen ook een tijdje van iemand lenen. Kijk ook eens of je de spullen tweedehands kunt kopen. Paardrijlaarzen en een rijbroek hoeven niet duur te zijn. Ze zijn vooral handig om je voeten goed in de beugels te houden en makkelijk te kunnen bewegen op het zadel. Er gelden daarom niet veel eisen voor. Voor een cap gelden wel veiligheidseisen, omdat de helm het hoofd van je kind beschermt bij een val. Je kind draagt de cap dan ook verplicht tijdens het rijden. De cap kun je ook tweedehands kopen, maar hij moet wel goed passen. Het nadeel van een tweedehands cap is dat je niet kunt zien of de harde kern nog intact is. Bij beschadigingen biedt de cap namelijk geen goede bescherming meer. Probeer dus te achterhalen of er ooit een val is gemaakt met de cap. Je hoeft geen zadel, borstels en andere toebehoren te kopen. Die zijn op iedere manege aanwezig. Kinderen die net met hun paardrijlessen beginnen, hebben meestal ook nog geen zweep nodig. Vraag ook altijd de instructeur van je kind wat je moet aanschaffen, voordat je kind mag beginnen.

Het vergt dus behoorlijk wat voorbereiding voor je zoon of dochter kan beginnen met paardrijden. Zeker aan het begin kan het voor zowel je kind als jou als ouder ook nog behoorlijk spannend zijn. Maar met de juiste voorbereiding en een fijne instructeur staat jullie een leuk avontuur te wachten. Vanaf de rug van een pony of paard leert je kind nieuwe dingen op allerlei gebieden, terwijl jij trots toekijkt.