Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Thuisonderwijs is een vorm van onderwijs met specifieke kenmerken die het onderscheidt van andere (zoals schoolonderwijs en afstandsonderwijs): de hoofdverantwoordelijke voor het onderwijsproces zijn de ouders van de leerling en het leren vindt niet plaats in een instelling, maar binnen het gezin zelf (thuis, in de buurt, op uitstapjes, enz.). Als u overweegt om dit soort onderwijs te volgen, maar u weet nog steeds niet hoe u het met uw kinderen moet doen en toepassen, zullen we alles uitleggen in dit artikel.
1) Beslissen of het onderwijs wordt gegeven door de ouders of door een privéleraar
Het eerste wat je moet doen is analyseren of je (ouder) tijd hebt om thuisonderwijs persoonlijk met je kind toe te passen, of dat je daarvoor een leerkracht moet inhuren. Je kunt ook kiezen tussen de twee opties, waarbij je probeert zoveel mogelijk tijd te besteden en de ontbrekende uren (als die er zijn) met een leraar te overbruggen. Gelukkig is de tijd die wordt geïnvesteerd in thuisonderwijs veel minder dan de tijd die een kind op school verblijft, omdat het efficiënter is. En het is ook mogelijk om de vrije tijd te verzoenen met het leren, waardoor de tijd die in het onderwijs wordt doorgebracht sterk wordt geoptimaliseerd.
2) Organiseer de beschikbare tijd en stel een schema op
Het is belangrijk voor het kind of de jongere dat er een organisatie is in de studies, zodat bijvoorbeeld wordt vastgelegd in welke dienst de dagelijkse studie wordt gedaan (ochtend, middag of avond), en in welke dagen van de week. Het is ook belangrijk om een vakantieschema op te stellen, waarbij wordt nagedacht over wat de maanden van studie en de maanden van vakantie het hele jaar door zullen zijn.
3) Krijg goed materiaal
Goed materiaal is essentieel voor de student om te leren met kwaliteit. Dit is het punt waarop ouders meer moeite hebben, omdat ze uiteindelijk op eigen houtje achter boeken gaan staan zonder een juiste volgorde (hiërarchie) van de inhoud vast te stellen, en dit kan het leren veel bemoeilijken. Het materiaal moet niet alleen goed zijn in de zin van kwantiteit en kwaliteit van de inhoud, maar het moet ook didactisch zijn en in een juiste volgorde staan (welke onderwerpen zijn een voorwaarde voor andere onderwerpen).
4) Leer hoe je het materiaal correct toepast
Na het verwerven van een geschikt materiaal is het zeer belangrijk om te weten hoe het toe te passen. Veel boeken brengen bijvoorbeeld alleen de inhoud mee, maar je moet de inhoud doorgeven aan het kind of de tiener op een manier die hem of haar interesseert. Dit vereist een voorafgaande voorbereiding.
5) De prestaties volgen en het tempo van het leren begrijpen
Nadat u al oefent met thuisonderwijs, kijk dan of uw kind de informatie ook daadwerkelijk leert en opneemt. Doe de tests en observeer de gebieden waar hij of zij de meeste problemen heeft. Een ander belangrijk punt is dat we het tempo van het leren in de gaten moeten houden. Als een student een zeker leergemak aantoont, aarzel dan niet om het tempo op te voeren om zijn of haar potentieel te benutten! Hetzelfde geldt als de leerling leermoeilijkheden vertoont. Verminder het tempo en verleng de studietijd tot het moment dat het past bij de behoefte. Deze mogelijkheid tot aanpassing is een van de grote voordelen van thuisonderwijs.
6) Focus op leren, niet op lesgeven
Les, memoriseren, invullen van activiteitenbladen, focus op het schoolcurriculum. Het is belangrijk om te onthouden dat al deze procedures niet altijd resulteren in leren, lesgeven en leren zijn niet altijd met elkaar verbonden. Leren is een persoonlijk proces. Let op: Wat interesseert uw kind? Wat brengt vreugde en voldoening? Wat helpt je om beter te leren?
7) Begin een dagboek door op te merken welke natuurlijke neigingen u in uw kind waarneemt
Maak er een gewoonte van om op je kinderen te letten. We hebben altijd zo'n haast om ervoor te zorgen dat niemand “iets verliest”, maar daarbij verliezen we wat er voor ons ligt. Uw kinderen geven u voortdurend aanwijzingen en tips over wat voor hen interessant is of niet. Zoek uit wat ze graag doen, wat hun ogen doet glimmen! Breng meer tijd met hen door en je zult merken dat je verbinding met hen groeit.
8) Oefening!
Zoek naar manieren om de fysieke activiteit te verhogen, wandelen, fietsen, dansen in de woonkamer, spelen in de achtertuin, touwtje springen, zwemmen, enz. Als het kan, kies dan een georganiseerde activiteit die uw kind interesseert en doe wekelijks mee.
9) Sluit jezelf aan
Zoek contact met andere gezinnen die gebruik maken van het thuisonderwijs. Een van de belangrijkste punten is de betrokkenheid bij het thuisonderwijs. Ervaringen uitwisselen, leren en communiceren. De sleutel is om isolatie te voorkomen.
10) Positief ouderschap
Een belangrijk onderdeel van het thuisonderwijs is het verbinden en versterken van de familiebanden. Alleen in een veilige en rustige omgeving, waar kinderen zich onderdeel voelen van het geheel, gebeurt het echte leren.