Ieder kind leert tijdens zijn opvoeding hoe hij of zij zindelijk moet worden. Bij de één gaat dit erg makkelijk, bij de ander zorgt de zindelijkheidstraining voor een hoop stress en onzekerheid. Iedere ouder heeft zo zijn eigen, unieke ervaring met het zindelijk maken van zijn kind en geen één proces is hetzelfde.

Toch zijn er nog veel vragen rondom dit onderwerp. Want wanneer moet je kind zindelijk zijn? En wat als je kind dit nog niet is? Het is daarom belangrijk dat je als ouder goed geïnformeerd wordt over dit onderwerp en de juiste techniek toepast om jouw kind zindelijk te maken.

Op welke leeftijd worden kinderen zindelijk?

Belangrijk om te weten, is dat er een verschil zit tussen zindelijk kunnen worden en willen worden. Het lichaam van een kind is zo ontwikkeld, dat het klaar is om zindelijk te worden na de leeftijd van anderhalf jaar. Dit betekend natuurlijk nog niet dat jouw kind daarom gelijk zindelijk wil worden op deze leeftijd. Het hele proces rondom zindelijkheid heeft namelijk veel te maken met het moment waarop jouw kind klaar is voor de zindelijkheid. Dit moment is vaak rondom het tweede en derde levensjaar.

Daarnaast zit er ook nog een verschil tussen de zindelijk overdag en ’s nachts. Zo zijn de meeste kinderen overdag zindelijk rond hun tweede en derde levensjaar, maar zijn veel kinderen pas ’s nachts zindelijk rondom hun zevende levensjaar. Hou er dus goed rekening mee dat bedplassen nog een lange tijd door kan gaan.

Wanneer start ik met zindelijkheidstraining?

Omdat ieder kind op een ander moment klaar is voor de zindelijkheid, is het soms lastig in te schatten wanneer je moet starten met de zindelijkheidstraining. Zoals eerder benoemd, zijn de meeste kinderen fysiek en mentaal klaar voor zindelijkheid rondom hun tweede of derde levensjaar. In deze periode hebben de hersenen van jouw kind controle over de ontlastingskanalen en zijn ze in staat om dag en nacht van elkaar te onderscheiden. Daarnaast zijn de hersenen in staat om prikkels af te geven wanneer de darmen en de blaas vol zitten. Zodra jouw kind dit door heeft, is het dus goed om te beginnen met de zindelijkheidstraining.

Maar hoe weet je of jouw kind deze prikkel ontvangt? Hoewel het allemaal erg ingewikkeld klinkt, is het vrij makkelijk om dit op te merken bij jouw kind. Het gedrag van je kind zal veranderen zodra zijn of haar blaas of darmen vol komen te zitten. Je kind zal onrustig worden of zal aangeven dat zijn of haar luier vol zit. Op dit moment weet je kind niet goed wat hij of zij met deze nieuwe prikkel moet. Dit is dus het moment om te beginnen met de zindelijkheidstraining.

Hoe krijg ik mijn kind zindelijk?

Als je nog geen ervaring hebt met het trainen van de zindelijkheid van jouw kind, dan lijkt het misschien een grote opgave. Toch zijn er een paar tips waarmee je de zindelijkheid van jouw kind op een redelijk makkelijke manier traint:

  • Ga samen met je kind naar de wc. Zodra jouw kind onrustig begint te doen of aangeeft dat zijn of haar luier vol zit, neem je kind dan direct mee naar de wc. Op deze manier zal er een link worden gelegd tussen deze prikkel en de wc. Het kind hier dan aan gewend en zal bij een volgende prikkel weten dat hij of zij naar de wc moet.
  • Leg het potje in de wc. Zodra jouw kind interesse heeft gekregen voor de wc, is het belangrijk om het potje erbij te halen. Zet dus het potje dat je gebruikt in de wc en laat dit zien aan je kind. De volgende keer dat je kind naar de wc moet, zet je hem of haar op het potje, op de wc. De volgende keer zal jouw kind het potje pakken en gewend raken aan het zitten op de wc.
  • Ga op vaste momenten met je kind naar de wc. Breng een vast patroon aan in het leven van je kind, door op vaste momenten hem of haar te dwingen om de behoefte te doen. Doe dit bijvoorbeeld na het eten en voor het slapen gaan. Op deze manier raakt je kind gewend aan het feit dat de behoefte gedaan moet worden en dat het normaal is om dit op de wc te doen.
  • Beloon je kind na ieder wc bezoek. Het is een bekend feit dat belonen een positief effect heeft op het gedrag van je kind. Een beloning bij bepaald gedrag zorgt ervoor dat dit gedrag vaker wordt laten zien. Beloon je kind dus na iedere behoefte met een sticker of iets anders waar je kind interesse in heeft.
  • Let op de reacties van je kind. Hoe reageert je kind tijdens de training? Wat is zijn of haar lichaamstaal? Het is namelijk belangrijk om in de gaten te houden of je kind wel klaar is voor de training. Als je kind fysiek en mentaal nog niet klaar is voor de training, stop hier dan direct mee en probeer het later opnieuw. Als je de training doorzet, krijgt je kind een grote weerstand tegen de wc en zal het alleen maar langer duren voordat je kind zindelijk wordt.

Hulp bij zindelijkheidsproblemen

peuter-bedplassen

Hoewel het proces tot zindelijkheid bij ieder kind anders is, kunnen er zich veel problemen voordoen die het alleen maar lastiger maken. De meest voorkomende problemen bij kinderen zijn:

  • Verlies van urine: van druppelverlies tot een hele plas.
  • Heel vaak moeten plassen.
  • Langdurig bedplassen.
  • Verlies van ontlasting.
  • Verstopping van de darmen.
  • Angst om te moeten plassen of poepen.
  • Buikpijn zonder duidelijke oorzaak.

Deze problemen zijn vaak erg vervelend en kunnen een groot effect hebben op je kind of het hele gezin. Daarom is het belangrijk dat je de problemen serieus neemt en deze bespreekt met jouw huisarts wanneer deze al langer aanwezig zijn. Soms kan je doorverwezen worden naar een fysiotherapeut, die jouw kind dan helpt bij deze problemen. Op jonge leeftijd wordt er spelenderwijs geoefend en krijg je als ouders adviezen. Bij kinderen vanaf vijf jaar wordt er bewust geoefend met je kind.

Kijk dus altijd goed of er problemen aanwezig zijn tijdens de zindelijkheidstraining. Mocht je het niet vertrouwen, neem dan contact op met je huisarts.