Kerst in de keuken: 3 zoete recepten voor kerst

Kerstmis is een tijd van samen zijn en natuurlijk ook gezellig samen eten. Bijna driekwart van de Nederlanders duikt met kerst minimaal een dag de keuken in om een heerlijk feestmaal op tafel te toveren. Mocht je daar tegenop zien, lees dan vooral onze tips voor een...

10 redenen om wasbare luiers te gebruiken

'Gatsie, poep uitspoelen.' 'Blegh, poep in je wasmachine.' Dat zijn de reacties die ik als eerste hoor als ik vertel dat wij in ons gezin wasbare luiers gebruiken. Nou, ik kan je vertellen; dit was 50 jaar geleden misschien zo. Toen ouders nog doeken met...

De leukste musea voor kinderen

Een dagje naar een pretpark of dierentuin is natuurlijk hartstikke leuk, maar soms zou je ook wel eens willen dat je kind iets leert van het uitje. Een ideale oplossing daarvoor is om je kids mee te nemen naar een museum, maar bij het horen van het woord museum is de...

Stoomboot van Sinterklaas knutselen

Sinterklaas is weer in het land en dat is te merken. De Sinterklaas aftelkalender hangt aan de muur, er worden verlanglijstjes gemaakt, schoenen gezet en ook de tijd van knutselen en het maken van mooie surprises is weer aangebroken. Wil je zelf een stoomboot van...

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

Krijg een idee van het leven van je kind op school door vragen te stellen die meer dan een antwoord van één woord oproepen. De kunst is om te vragen naar zaken die heel doelgericht zijn. Hier lees je enkele gespreksonderwerpen die altijd werken in de leefwereld van je kind: 5 vragen die je kunt stellen om de schooldag van jouw kind te bespreken.

1. Wat was de kleur van T-shirt of trui wat je vriend droeg?

Ten eerste kan je meer te weten komen over de smaak van het vriendje (of vriendinnetje) in termen van kledingstijl. Daarnaast is het een grappige vraag. Misschien een beetje absurd, die ervoor zorgt dat je kind begint te lachen en meteen gaat ontspannen. Perfect voor je kind om het verloop van de hele dag beginnen te vertellen. Op die manier wordt het een ritueel dat op de lachspieren van je kind gaat werken.

Resultaat:

Plezier en een klein ritueel dat goed van pas kan komen in tijden dat je kind een beetje terughoudend is om naar school te gaan. Je kan natuurlijk iets anders kiezen dan het T-shirt van het vriendje. Aan jou de keuze om een grappige vraag te stellen.

2. Waarom moest je vandaag lachen?

Deze vraagstelling zorgt er voor dat je kind heel wat door elkaar begint te ratelen waarvan je zelf maar de helft van het verhaal gaat begrijpen. Maar als je je kind met glunderende ogen ziet vertellen over zijn kleine avonturen en de situaties die je kind aan het lachen brachten, is onbetaalbaar.

Resultaat:

Je dreumes zal meteen de momenten van vreugde op school herbeleven. Het zal vertrouwen geven voor de komende dagen en zal goedgemutst naar school willen gaan.

3. Met wie speelde je tijdens de pauze?

Een andere vraag kan zijn met wie je kind heeft gegeten. Door deze vraag te stellen leer je als ouder meer over de vrienden of vriendinnetjes van je kind. Je komt er achter of hij of zij een vast vriendje heeft of regelmatig van maatje verandert. Vooral in de kleuterklas kunnen de vriendjes regelmatig wisselen.

Resultaat:

Door deze vraagstelling komt je kind terug op een specifiek moment van de dag en zal het waarschijnlijk helpen om een paar verhalen over zijn schoolvrienden te vertellen.

4. Is er iemand op school die je de hele tijd lastig valt?

Je kan uiteraard ook vragen of er iets is waar je kind bang van is op school? Het spreekt voor zich dat je die vraag niet elke dag moet stellen. Eén keer per week of om de twee weken is voldoende. Kleuters gaan hier niet meteen een sluitend antwoord op geven. Niettemin kan je je kind uit de tent lokken om te weten wat hij of zij niet zo leuk vindt. Zo kan je op op een indirecte manier de vinger aan de pols houden wat er eventueel misloopt zonder dat je kind zich schuldig voelt. De antwoorden kunnen je vaak verrassen!

Resultaat:

Je laat zien dat je de kleine angsten met je kind deelt. Je vindt samen oplossingen. Voor kinderen kan dit heel geruststellend werken.

5. Zijn er vriendjes die het op dit ogenblik moeilijk hebben?

Van de ene kant helpt het je kind zich te concentreren op iets anders dan zijn 'kleine problemen'. Aan de andere kant helpt deze vraag je kind zich belangrijk te voelen in de klas. Stel dat je kleuter vertelt dat iemand moeilijk 's morgens afscheid kan nemen van zijn ouders en telkens begint te huilen, kan je voorstellen om het bedroefd vriendje als troost te beginnen knuffelen of gewoon een praatje te maken.

Resultaat:

Je kind gaat uitgebreid vertellen wat er allemaal die dag is gebeurd. Meteen leer je ook wat meer te weten over de vriendjes. Het wekt meteen heel wat empathie op. Daarnaast voelt het bij je kleine aan belangrijk te zijn in de school.