Sportief kinderfeestje organiseren in de winter

De winter is misschien niet het eerste seizoen waar je aan denkt bij een sportief kinderfeestje, maar juist die koude maanden bieden een unieke kans voor avontuurlijke en gezellige activiteiten. Of het nu buiten in de frisse lucht is of lekker warm binnen, er zijn tal...

Rondreis door Toscane met kinderen

Na twee 'relaxvakanties' en na een drukke tijd met werk en verhuizing hadden we wel weer zin om wat meer te doen en te zien van de omgeving waar we zouden verblijven. Na wat overleg over de bestemming - Weer een eiland? Ibiza misschien? Of Sicilië? - hakten we de...

Hoe zorg je voor financiële zekerheid voor je kinderen en nabestaanden?

We willen in ons leven natuurlijk niet te veel bezig zijn met de dood. Toch is het verstandig om hier wel af en toe bij stil te staan, en ervoor te zorgen dat je alles goed regelt voor je kinderen of andere nabestaanden. Hoe zorg je voor financiële zekerheid voor je...

Flessenwarmer: zo kies je de perfecte flessenwarmer in 2025

Als je een baby hebt, dan weet je hoe belangrijk het is om de fles goed op te warmen voordat je deze aan je baby geeft. Een flessenverwarmer kan daarbij uitkomst bieden. Maar welke is nu de beste keuze voor jou? In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over...

Reisblog: vakantie Denemarken met een gezin

Op vakantie naar Denemarken met een gezin? Ik kan het aanraden! In de meivakantie mocht ik met mijn gezin - mijn man en onze zoon van bijna 5 jaar - op vakantie in Zuid Denemarken. Op uitnodiging van Dansk.nl, specialist in vakanties naar Denemarken, verbleven we een...

Krijg een idee van het leven van je kind op school door vragen te stellen die meer dan een antwoord van één woord oproepen. De kunst is om te vragen naar zaken die heel doelgericht zijn. Hier lees je enkele gespreksonderwerpen die altijd werken in de leefwereld van je kind: 5 vragen die je kunt stellen om de schooldag van jouw kind te bespreken.

1. Wat was de kleur van T-shirt of trui wat je vriend droeg?

Ten eerste kan je meer te weten komen over de smaak van het vriendje (of vriendinnetje) in termen van kledingstijl. Daarnaast is het een grappige vraag. Misschien een beetje absurd, die ervoor zorgt dat je kind begint te lachen en meteen gaat ontspannen. Perfect voor je kind om het verloop van de hele dag beginnen te vertellen. Op die manier wordt het een ritueel dat op de lachspieren van je kind gaat werken.

Resultaat:

Plezier en een klein ritueel dat goed van pas kan komen in tijden dat je kind een beetje terughoudend is om naar school te gaan. Je kan natuurlijk iets anders kiezen dan het T-shirt van het vriendje. Aan jou de keuze om een grappige vraag te stellen.

2. Waarom moest je vandaag lachen?

Deze vraagstelling zorgt er voor dat je kind heel wat door elkaar begint te ratelen waarvan je zelf maar de helft van het verhaal gaat begrijpen. Maar als je je kind met glunderende ogen ziet vertellen over zijn kleine avonturen en de situaties die je kind aan het lachen brachten, is onbetaalbaar.

Resultaat:

Je dreumes zal meteen de momenten van vreugde op school herbeleven. Het zal vertrouwen geven voor de komende dagen en zal goedgemutst naar school willen gaan.

3. Met wie speelde je tijdens de pauze?

Een andere vraag kan zijn met wie je kind heeft gegeten. Door deze vraag te stellen leer je als ouder meer over de vrienden of vriendinnetjes van je kind. Je komt er achter of hij of zij een vast vriendje heeft of regelmatig van maatje verandert. Vooral in de kleuterklas kunnen de vriendjes regelmatig wisselen.

Resultaat:

Door deze vraagstelling komt je kind terug op een specifiek moment van de dag en zal het waarschijnlijk helpen om een paar verhalen over zijn schoolvrienden te vertellen.

4. Is er iemand op school die je de hele tijd lastig valt?

Je kan uiteraard ook vragen of er iets is waar je kind bang van is op school? Het spreekt voor zich dat je die vraag niet elke dag moet stellen. Eén keer per week of om de twee weken is voldoende. Kleuters gaan hier niet meteen een sluitend antwoord op geven. Niettemin kan je je kind uit de tent lokken om te weten wat hij of zij niet zo leuk vindt. Zo kan je op op een indirecte manier de vinger aan de pols houden wat er eventueel misloopt zonder dat je kind zich schuldig voelt. De antwoorden kunnen je vaak verrassen!

Resultaat:

Je laat zien dat je de kleine angsten met je kind deelt. Je vindt samen oplossingen. Voor kinderen kan dit heel geruststellend werken.

5. Zijn er vriendjes die het op dit ogenblik moeilijk hebben?

Van de ene kant helpt het je kind zich te concentreren op iets anders dan zijn 'kleine problemen'. Aan de andere kant helpt deze vraag je kind zich belangrijk te voelen in de klas. Stel dat je kleuter vertelt dat iemand moeilijk 's morgens afscheid kan nemen van zijn ouders en telkens begint te huilen, kan je voorstellen om het bedroefd vriendje als troost te beginnen knuffelen of gewoon een praatje te maken.

Resultaat:

Je kind gaat uitgebreid vertellen wat er allemaal die dag is gebeurd. Meteen leer je ook wat meer te weten over de vriendjes. Het wekt meteen heel wat empathie op. Daarnaast voelt het bij je kleine aan belangrijk te zijn in de school.