Wanneer we volwassen zijn, vinden we me-time vaak heel belangrijk. We hebben ons eigen plekje en tijd voor onszelf nodig. Het is erg verleidelijk om deze gedachtegang op onze kinderen te projecteren. Je gunt je kind privacy, dus als het even kan, geef je hem zijn eigen kamer. Waarom zou je je peuter zijn slaapkamer laten delen met zijn broertje of zusje, wanneer je voldoende ruimte in huis hebt?

Hoewel de meningen verdeeld zijn, kunnen peuters zeker wel hun kamer delen. Dit zou bovendien voor jou en voor de kids voordelig uit kunnen pakken. Er zijn echter wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Ook is het in sommige gevallen beter om je kinderen wel een aparte slaapkamer te geven. Daar gaan we in dit artikel als eerst op in.

kids toch liever apart

Het verschil is te groot

In de meeste gevallen gaan peuters het beste samen, wanneer er maar kleine verschillen tussen hen zijn. Zo gaan broers liever met broers op de kamer en zussen liever met zussen. Ook moet het leeftijdsverschil niet te groot zijn. Zo wordt het heel lastig om je peuter de hele nacht te laten doorslapen, wanneer hij een baby op zijn kamer heeft. De nachtelijke huilpartijen en het voeden van de baby, maken je oudere kind natuurlijk ook wakker, waardoor zijn nachtritme wordt verstoord. In dit geval kun je er dus beter voor kiezen een aparte slaapkamer voor je baby in te richten. Ook wanneer de baby al wat ouder is, kan het moeilijk zijn om je peuter zijn slaapkamer te laten delen. Niet per se omdat hij er een probleem mee heeft, maar omdat de kans groot is dat de oudste het jongere broertje of zusje teveel gaat bemoederen.

Het botert niet

Natuurlijk kan het ook verstandig zijn gewoon in gesprek te gaan met je kids. Geef ze een proefperiode om een kamer te delen en vraag na een tijdje hoe ze het vinden gaan. Als ze het als onprettig ervaren, geven ze dit waarschijnlijk maar al te graag aan. Je hoeft vervolgens niet te proberen om ze koste wat het kost bij elkaar te houden, hopende dat het misschien binnen een maand of twee beter botert tussen de twee. Er is niets mis mee om ze een eigen slaapkamer te geven. Ze kunnen nog steeds beste vriendjes zijn of worden.

Voordelen van een peuter zijn kamer laten delen

Een band voor het leven

Er zijn ook genoeg redenen om je kinderen wel samen een kamer te laten delen. Als het wel goed botert tussen de twee, kan de onderlinge band hechter worden wanneer ze in dezelfde kamer slapen. Hun band zal uniek zijn, want ze kunnen allerlei fratsen uithalen, waar jij als ouder niets van af weet. Of je daar op het moment nu zo blij mee bent, is de vraag, maar je kids bouwen in ieder geval aan een band voor het leven.

Een veilig gevoel

Dit betekent natuurlijk niet dat je peuters de hele nacht opblijven om aan hun unieke band te bouwen. Hoewel er geen bewijs is dat kinderen beter slapen, wanneer ze een kamer delen, blijkt dit wel de ervaring van veel moeders te zijn. Op zich niet zo vreemd ook, want samen slapen geeft een veilig gevoel, zelfs wanneer we al volwassen zijn. In de peuterleeftijd hebben kinderen een sterke fantasie. Dit is leuk overdag, maar ’s nachts moet je als moeder waarschijnlijk regelmatig op monsterspeurtocht door de kamer om je kind ervan te verzekeren dat er echt niets onder zijn bed zit verstopt. Kinderen die samen slapen, ervaren het donker vaak als iets minder spannend. Het fijne is dus dat ze elkaar kunnen kalmeren. Ook ideaal voor jou, want je zult minder snel wakker worden met een kind dat tussen papa en mama ingekropen is.

Ze leren van elkaar

Kinderen zullen bovendien veel van elkaar leren, want het delen van een kamer vraagt om bepaalde vaardigheden. Zo leren ze delen, compromissen sluiten en ruzies oplossen. Ook communicatie en onderhandelen zal de orde van de dag zijn. Dit zijn allerlei skills die ze in de toekomst ook nodig hebben. En jong geleerd…

Het vergemakkelijkt je avondritueel

Als de leeftijden van je kids dicht bij elkaar liggen, gaan ze hoogstwaarschijnlijk ook tegelijkertijd naar bed. Als ze ieder een eigen slaapkamer hebben, betekent dit voor mama en/of papa dat er twee keer een verhaaltje moet worden voorgelezen en dat je tussen de twee kamers heen en weer pendelt om te checken of ze al bijna in bed liggen. Soms komt het misschien voor dat een van de peuters in slaap valt in de kamer van broer of zus. Dan heb jij de uitdaging om je kind naar zijn eigen kamer te tillen, het liefst zonder hem wakker te maken natuurlijk. Deze ‘struggles’ zijn allemaal verleden tijd, wanneer je kids in dezelfde kamer slapen. Ze delen namelijk hun avondritueel en een keer voorlezen voor jou is voldoende. Het bespaart jou dus ook weer tijd! Heb je kids die iets meer in leeftijd verschillen? Dan is het geen probleem om de oudste wat later naar bed te laten gaan. Dit zal door het oudste kind zeer geapprecieerd worden, ook al is het maar een kwartiertje later.

Een extra kamer

Het kan zijn dat je nu een extra kamer overhoudt. Die kun je natuurlijk opvullen met een derde bundel van vreugde, maar je kunt het ook omtoveren tot een speelkamer voor de kids. Niet alleen zullen zij hier meer dan blij mee zijn, maar het zal ze ook helpen beter te slapen. Al dat speelgoed in de slaapkamer is zowel ’s morgens vroeg als ’s avonds laat een verleiding die het de kids moeilijk maakt om in bed te blijven.

Hoe voorkom je slaapgebrek?

Als je je peuter zijn slaapkamer laat delen, zal hij waarschijnlijk minder bang zijn in het donker. Toch kunnen je kids last krijgen van slaapgebrek. Je sluit de slaapkamerdeur na het avondritueel en je hoort ze al smiespelen en giechelen. Hoe voorkom je dat dit uren doorgaat?

Eerder naar bed

Allereerst is het belangrijk in je achterhoofd te houden dat dit geklets waarschijnlijk binnen een kwartiertje dooft. De kids zullen moe zijn, zeker na een schooldag en hebben dus geen energie om urenlang te kletsen. Je kunt er daarom voor kiezen je peuters wat eerder naar bed te doen en ze een kwartiertje te geven om gezellig met elkaar te praten. Na dat kwartiertje moet het stil zijn.

Een rustig avondritueel

Zorg er bovendien voor dat de kids niet te druk zijn vlak voor ze naar bed gaan. Een goed avondritueel zal ze helpen om te kalmeren en de prikkels van de dag te verwerken om zo vervolgens moeiteloos in slaap te vallen.

Apart laten slapen

Mocht dit niet werken, vertel je kids dan dat eentje op een andere kamer moet slapen als ze blijven kletsen. Hoewel dit in de oren van veel volwassenen als een beloning klinkt, is dit voor jonge kinderen vaak niet zo. Alleen slapen kan eng zijn en is een stuk minder gezellig. Na zo’n waarschuwing is het meestal dus wel stil.

Toch een beetje privacy

Natuurlijk hebben kinderen ook behoefte aan hun eigen plekje. Dit kun je creëren met behulp van een afscheiding. Een gordijn dat de kamer in tweeën kan delen wanneer gewenst, is vaak een simpele en ideale oplossing. Zo krijgen ze ook de kans om hun eigen helft van de kamer naar smaak in te delen. Een stapelbed kan ook goed werken. Bovendien zal dit een groot deel van de verleiding wegnemen om lang door te blijven kletsen wanneer het bedtijd is. Ze zien elkaar namelijk niet liggen.

Leer ze ook zelfstandigheid

Hoewel het een voordeel is dat kids die een kamer delen een hechte band krijgen, kan dit ook omslaan tot onafscheidelijkheid. Zo kunnen sommige kinderen niet slapen zonder hun broertje of zusje in de kamer. Dit probleem kun je voor zijn door ze af en toe afzonderlijk uit logeren te sturen. Pas ook op dat het ene kind het andere niet extreem gaat bemoederen. Dit risico is het grootst, wanneer het ene kind een stuk ouder is dan de ander, maar ook als de leeftijden dicht bij elkaar liggen, is het iets om in de gaten te houden.