Beweging stimuleren bij een baby: 8 manieren

In het eerste jaar leren baby's het hoofd optillen, rollen, zitten, kruipen, staan en lopen. Spelen is de natuurlijke manier waarop baby's leren. Het is een geweldige manier om je pasgeborene in beweging te krijgen. Beweging stimuleren bij een baby kan op meerdere...

Tips voor de kraamweek

Wanneer je net bent bevallen, komt er een hele hoop op je af. Om optimaal te kunnen genieten van deze kraamweek, hebben we een aantal handige tips voor de kraamweek voor je. Doe er je voordeel mee dus! Gelukkig heb je de eerste dagen na je bevalling recht op een...

De bevalling opwekken: 8 manieren waarop je dit zelf kunt doen

Slechts 5 procent van de baby’s wordt op de uitgerekende datum geboren. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je kindje iets langer op zich laat wachten. Lees in dit artikel over de bevalling opwekken over 8 manieren waarop je dit zelf kunt doen. Met 42 weken...

Waarom schrijven met de hand nog steeds belangrijk is voor kinderen

Ken je dat gevoel nog? Dat gevoel dat je als kind had als je een nieuwe pen kreeg en in een nieuw schrift ging schrijven? Tegenwoordig zien we steeds minder van dat 'handschriftplezier' bij onze kinderen. Tablets en laptops hebben de rol van pen en papier op veel...

10 tips voor vliegen met een kind

Wil je graag een keer naar de andere kant van de wereld met je kind, maar ben je bang voor de lange tijd in het vliegtuig met een huilend kind? Je bent niet de enige, maar het hoeft niet. Het is zonde om daardoor de reis niet te maken. Door goed te plannen komen...

Als je met je kind op pad gaat met de auto, is veiligheid natuurlijk één van de belangrijkste zaken waar je op moet letten. Door het gebruik van de juiste autostoel, en je kind ook op de juiste wijze vast te zetten, voorkomen je ernstige verwondingen bij een ongeluk of botsing. In dit artikel lees je meer over de combinatiestoel en gaan we dieper in op de voor- en nadelen van deze stoelen.

De juiste keuze

Er zijn verschillende opties op het gebied van autostoelen waaruit je kunt kiezen om je kind te vervoeren. Er zijn baby autostoeltjes, peuter autostoeltjes en kinderautostoeltjes. Maar er zijn ook autostoeltjes te koop die een combinatie zijn van deze soorten. Dit noemen we een combinatiestoel. Je hebt een combinatiestoel die zowel voor baby als peuter geschikt is, een die voor een peuter en kind geschikt is en zelfs stoelen die voor baby tot en met kind geschikt zijn (9-36 kg).

Regelgeving autostoelen

In 2013 is de regelgeving voor autostoeltjes veranderd. Sinds die tijd heet de regelgeving R129 of i-Size. Bij de oude regelgeving (R44) zat je kind ingedeeld in een gewicht, maar bij de nieuwe regelgeving is de indeling gebaseerd op lengte van een kind. In Nederland is het verplicht om kinderen tot en met 135 cm in een autostoel te vervoeren. Je mag de autostoelen van de oude regelgeving (R44) nog wel gebruiken. Er zijn in principe vier soorten autostoelen :

  • De baby autostoel: Achterwaarts gericht vervoeren van kinderen tot 83 cm én een leeftijd van 0 tot minimaal 15 maanden ( 0 – 13 kg bij de oude regelgeving R44)
  • De peuter autostoel: Voorwaarts gericht vervoeren van kinderen tussen 60 en 105 cm én ouder dan 15 maanden (9 – 18 kg bij de oude regelgeving R44)
  • De kinderautostoel: Voorwaarts gericht vervoeren van kinderen tussen 105 cm en 135 cm (15 – 36 kg bij de oude regelgeving R44)
  • De combinatiestoel (verschillende mogelijkheden)

De combinatiestoel

De combinatiestoel is een autostoel voor verschillende leeftijden. Door het aanschaffen van een combinatiestoel, heb je dus gelijk een stoel die meegaat totdat je kind groot genoeg is om zonder autostoel vervoerd te worden. Er zijn combinatiestoelen die zowel voor baby als peuter geschikt zijn, die voor een peuter en kind geschikt zijn en zelfs stoelen die voor baby tot en met kind geschikt zijn. Het aanschaffen van drie losse autostoeltjes is een hele investering. Door gebruik te maken van een combinatiestoel kun je de kosten een klein beetje beperken. Dit is ook direct het grote voordeel van een combinatiestoel. Maar is een combinatiestoel wel altijd zo handig?

De nadelen van een combinatiestoel

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, willen we de nadelen van een combinatiestoel aankaarten. Zo weet je gelijk waar je aan toe bent, en zul je ook de juiste keuze maken. Een combinatiestoel, zo handig als hij is, heeft enige nadelen waar rekening mee gehouden moet worden. De grootste nadelen komen voort uit de algemeenheid van de stoel. Dit wil zeggen dat, doordat het voor verschillende leeftijden te gebruiken is, er vaker fouten gemaakt worden in het juiste gebruik van de autostoel.

De meest voorkomende fouten

Vanaf het moment van aanschaf van de combinatiestoel moet je zelf in de gaten houden wanneer je kind gegroeid is en aan is gekomen in een nieuwe fase, en welke aanpassingen daarvoor nodig zijn. Er wordt nog wel eens vergeten om de gordel goed vast te zetten in een nieuwe fase. Bij combinatiestoelen is de kans op installatiefouten groter dan bij een gewone autostoel. Ook het bevestigen van het kindje in de autostoel gaat vaker fout. Vaak wordt de combinatiestoel voor baby/peuter te snel vooruit geplaatst wat zorgt voor meer kans op verwondingen bij ongelukken. En ook het harnasje bij de peuter/kinder combinatiestoel wordt er vaak te snel uitgehaald, waardoor het kind te snel met de autogordel wordt vastgezet. Dit zorgt voor een groter risico op verwondingen tijdens een botsing of ongeluk. Er zijn dus aardig wat aandachtspunten waar je op moet letten bij het gebruik van een combinatiestoel. Tevens is het zo dat combinatiestoelen ook minder goed scoren bij de testen van de Consumentenbond. Leeftijdsgebonden autostoelen worden beter beoordeeld op het gebied van veiligheid.

Tot slot

Als je je wilt informeren over de verschillende soorten autostoelen, en welke de meest geschikte keuze is, kun je een kijkje nemen op de site van VeiligheidNL. Hier vind je allerlei informatie over autostoelen voor kinderen. Zo kun je er meer informatie vinden over het op de juiste manier vastzetten van de autostoel in de auto, en het op de juiste manier vastzetten van je kind in de autostoel. Zo kun je met een gerust hart veilig op weg, en voorkom je ernstige verwondingen bij een ongeluk of botsing.

Bron: VeiligheidNL