Ik zoek mee met AMBER Alert. Jij ook?

Margot - 13-01-2021
vrouw-met-telefoon-amber-alert

Het is de nachtmerrie van elke ouder: je kind kwijtraken. Natuurlijk wil je dan je kind zo snel mogelijk terugvinden en dat ook iedereen helpt om te zoeken, toch?

Ieder jaar raken er ongeveer 15.000 kinderen vermist. Daarvan is een deel urgent, wat wil zeggen dat door de politie gevreesd wordt voor het leven van het kind. Dan wordt het AMBER Alert-systeem ingezet. Tot nu toe is AMBER Alert 1.000 keer ingezet waarbij 94 procent van de kindvermissingen succesvol werd opgelost. Dat is veel, maar nog lang niet genoeg. Uiteraard moeten álle kinderen veilig teruggevonden worden. Om die 100 procent te bereiken en alle kinderen veilig thuis te brengen zijn er meer mensen nodig die meezoeken. Heb jij je al aangemeld?

Hoe kun je je aanmelden voor AMBER Alert?

vrouw-met-telefoon-en-koffie

Op dit moment zijn er 12 miljoen Nederlanders aangemeld bij AMBER Alert die meezoeken naar vermiste kinderen in levensgevaar. Hoe meer ogen, hoe meer kans dat het kind snel en veilig teruggevonden wordt. Dus het is belangrijk dat zo veel mogelijk mensen zich aanmelden en mee helpen zoeken.

Aanmelden voor AMBER Alert kan heel gemakkelijk en het is gratis. Je kunt je aanmelden via SMS door de tekst 'Amber aan' te sturen naar 5100. Zo zet je de berichtenservice aan en krijg je automatisch een SMS bij een urgente vermissing van een kind. Uitzetten gaat op dezelfde manier. Je kunt je ook aanmelden via mail of de app downloaden. En volg de social media kanalen van AMBER Alert om op de hoogte te blijven. Kijk voor alle informatie op amberalert.nl/ikzoekmee

Wanneer wordt een AMBER Alert ingezet?

Een AMBER Alert wordt niet zomaar bij elk zoekgeraakt kind ingezet. Alleen als er ernstig en direct gevaar voor het kind is gaat er - altijd vastgesteld door de politie - een AMBER Alert uit. Dan is er namelijk echt iets ernstigs aan de hand, wordt voor de veiligheid van het kind gevreesd en wordt dus alles op alles gezet om het te vinden.

Slechts één á twee keer per jaar gaat er een AMBER Alert uit en zo'n 15 keer per jaar is er een 'Vermist Kind Alert' (waarbij delen van het systeem worden ingezet). Op 15.000 kindvermissingen per jaar is dat dus extreem zeldzaam.

AMBER Alert draagt vrijwel altijd bij aan het oplossen van de zaak. Soms door een directe tip, soms door een combinatie van tips en recherchewerk.

amber-alert-rood-fietsje

AMBER Alert Nederland

AMBER Alert Nederland is het landelijke vermiste kinderenalarm. Ruim 12 miljoen burgers en duizenden organisaties zoeken mee als een kind vermist is. Met succes, want van de meer dan 1.000 keer dat het AMBER Alert-systeem is ingezet, had 94 procent een succesvolle afloop.

Door het AMBER Alert in te zetten wordt informatie over vermiste of ontvoerde kinderen razendsnel onder de aandacht gebracht van miljoenen burgers. Dit gaat via SMS naar iedereen die zich aanmeldt, maar ook via reclameschermen, social media, snelwegborden, bekende apps, websites, e-mail, televisie en radio. Dankzij de vrijwillige medewerking van deze organisaties wordt de impact en daarmee de kans op een goede afloop aanzienlijk vergroot.

Lees meer over AMBER Alert en hoe het ingezet wordt (ook internationaal) op www.amberalert.nl

Margot woont samen met haar vriend en hun zoontje. Met een achtergrond in media en marketing is ze nu de drijvende kracht achter MeerVoorMamas.nl. Woont in de stad, maar komt graag in het groen. Houdt van reizen, leuke nieuwe plekjes ontdekken (vooral waar je kunt eten) en bevindt zich het liefst aan/op/in het water.
lees meer blog's van Margot

Ook veel gelezen:
Social
Partners