Een schrikbarend hoog aantal kinderen zit niet veilig in de auto. Uit recent onderzoek onder kinderen van 0 tot en met 8 jaar van de Taskforce Kinderveiligheid blijkt dat 8 op de 10 kinderen niet veilig in de auto zit. De helft van de autostoelen is niet goed geïnstalleerd en er veel kinderen worden niet goed vastgezet in de autostoel. Maar liefst 6 van de 10 kinderen zitten te los in de autostoel omdat de gordels van het harnas niet goed worden aangetrokken door de ouders. Hierdoor ontstaan onveilige situaties. De Taskforce Kinderveiligheid, een samenwerkingsverband van o.a. VeiligheidNL, Maxi-Cosi, Erasmus MC en kinderchirurg-traumachirurg dr. William Kramer, vindt de resultaten verontrustend. Hun dringende advies: installeer de autostoel met aandacht en volg de instructies. En zorg er voor dat je kind altijd goed vast zit.

Autostoel kiezen en goed installeren

Veiligheid in de auto begint al bij de keuze voor het juiste autostoeltje. In Nederland moeten kinderen tot ze 1.35 meter zijn in een autostoel zitten. Het kiezen van de juiste autostoel voor de baby, peuter of kind gaat in vrijwel alle gevallen goed (93%). Maar liefst 9 op de 10 ouders denken dat ze hun kind veilig vervoeren. Welk autostoeltje heb je nodig voor je kind? Op Veiligheid.nl kun je met een handig stappenplan checken welke autostoel voor jouw kind geschikt is. Maar met het kopen van de juiste autostoel ben je er echter nog niet. De autostoel moet ook goed worden geïnstalleerd in de auto en het kind moet goed worden vastgezet in de autostoel. Daarbij gaat het nog vaak mis. De gordel zit gedraaid, zit te los, volgt niet de juiste route of is niet goed vastgeklikt.

Installeer de autostoel met aandacht

Het is van levensbelang dat ouders zich goed verdiepen in de juiste installatie van de autostoel. Het installeren van een autostoel kan lastig zijn. Lees daarom altijd goed de handleiding en bekijk eventueel instructiefilmpjes voor de juiste installatie van de stoel. Mocht je twijfelen of je alles goed hebt gedaan, dan kun je het altijd even laten checken door een expert, bijvoorbeeld bij een erkend verkooppunt of de autostoelenfabrikant. Hoe zet je het autostoeltje van jouw baby, peuter of kind goed vast en hoe gesp je je goed vast? Bekijk de instructievideo's van Veiligheid.nl en ga veilig op weg.

Je kind bij iemand anders in de auto

Het onderzoek laat zien dat de kans groter is dat kinderen onveilig in de auto zitten als ze door iemand anders dan de ouder worden meegenomen in de auto. Bij bijvoorbeeld opa's en oma's blijkt het nog vaker mis te gaan. Gaat je kind met iemand anders mee in de auto? Zorg ervoor dat er een goede autostoel aanwezig is en leg als ouder goed uit hoe het werkt.

Fatale gevolgen van niet veilig in de auto zitten

Kinderchirurg-traumachirurg dr. William Kramer ziet dagelijks de gevolgen van het onjuist gebruik van autostoelen: 'Kinderveiligheid is een must. Een ongeluk gebeurt in een flits. Bij een frontale botsing en een loszittend autogordeltje schiet het kind als een raket naar voren tegen de voorstoelen of door de voorruit. Dit kan leiden tot levensgevaarlijke verwondingen. Bij een niet goed sluitende gordel of bij een dikke winterjas in de auto slaat het hoofdje en de armen met grote kracht tegen de voorstoel en kan de gordel diep insnoeren, leidend tot ernstige inwendige verwondingen. Zorg dus ondanks de drukte in het gezin dat veiligheid voor uw kind nummer één is. In een goed autostoeltje, goed in de gordeltjes en bij baby’s en peuters in een stoeltje geplaatst tegen de rijrichting in.'

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Veiligheid.nl