Ben je zwanger, of heb je net een baby’tje gekregen? Dan is dit blog over veilig slapen voor baby’s super belangrijk om te lezen. We helpen je met een aantal tips om te zorgen dat jouw kindje veilig kan slapen. Als kersverse ouder wil je natuurlijk 100% zeker weten hoe je hier voor kunt zorgen, want in Nederland sterft nog altijd een baby per maand aan wiegendood.

VeiligheidNL is de grootste, onafhankelijke veiligheidsexpert van Nederland en op hun site vind je tips, adviezen en richtlijnen die slapen veiliger maken voor jouw baby’tje. Deze tips, adviezen en richtlijnen zijn gebaseerd op de Landelijke JGZ-richtlijn Preventie wiegendood. De 4 belangrijkste tips veilig slapen voor baby’s hebben we voor je samengevat en vind je hieronder op een rijtje.

veiligslapen-1-iso

Leg je baby op zijn rug in bed

Op de rug slapen is de veiligste slaaphouding voor je baby. Als je baby zichzelf nog niet snel en makkelijk kan omdraaien, wordt het sterk afgeraden om je kindje op de zij of op de buik te laten slapen. Het risico bestaat dat je baby de mond of neus tegen het matras aan gaat liggen als een baby op de buik slaapt en daardoor niet goed ademen. Helaas bieden producten als ‘ventilerende matrasjes’ geen garantie dat een baby wel kan doorademen, hoewel dat soms wel gezegd wordt. Ook op deze matrassen blijft het advies om je baby op de rug te laten slapen.

veiligslapen-2-iso

Leg je baby in een eigen bed of wieg

Je baby slaapt het veiligst in een eigen bedje of wiegje. Als je kindje blijft huilen en pas rustig wordt als hij of zij bij jou in bed ligt, is dat soms lastig. Of als je kindje tijdens het voeden bij jou in bed in slaapt valt. Maar er zijn allerlei risico’s als je baby bij jou in bed slaapt. Je baby kan het bijvoorbeeld te warm krijgen door het dekbed, tussen de matrassen bekneld raken, uit bed vallen of met het gezichtje tegen de kussens aandrukken waardoor het niet goed kan ademen. Bovendien kan je in je slaap op je baby rollen, helemaal als je vermoeid of gestrest bent.

Jouw bed is geen veilige plek voor je baby om te slapen. Probeer dit dus te voorkomen en leg je baby in een eigen bed of wieg, zeker als je baby jonger is dan vier maanden.

veiligslapen-3v2-iso

Leg je baby in een slaapzakje

Zodra je baby beweeglijk wordt, is een babyslaapzak de veiligste optie om te slapen. Vaak is dat al binnen een paar weken na de geboorte. Extra beddengoed is niet nodig. Het gebruik van een dekbed wordt de eerste 2 jaar sterk afgeraden. Het kan te warm zijn voor je kind, en zorgen voor problemen met ademhalen als het hoofdje onder het dekbed komt. Eventueel kan een laken met dekentje een goed alternatief zijn. Zorg er dan wel voor dat deze kort en stevig zijn opgemaakt, met de voetjes bijna tegen het voeteinde aan. Dan kan je baby niet met het hoofdje onder de deken komen.

De voordelen van een babyslaapzak zijn:

  • Je baby kan niet met het hoofdje onder het beddengoed terecht komen.
  • Jonge baby’s rollen minder makkelijk naar de buik.
  • Je baby kan niet bloot komen te liggen.
  • Je baby kan moeilijker uit bed klimmen.
  • Tijdens de voeding blijft het in de slaapzak warm, dus hoef je je baby niet terug te leggen in een koud bedje.

veiligslapen-4v3-iso

Leg je baby in een leeg bedje

Grote knuffels, een babynestje, zijligkussentjes en hoofdbeschermers in een babybedje zijn niet veilig. Ze kunnen ervoor zorgen dat je baby er met het gezichtje tegenaan komt te liggen, waardoor het niet goed kan ademen. Het is dan ook het veiligst om je baby in een leeg bedje te laten slapen.

Wiegendood

Kinderen tussen de 0 en 2 jaar overlijden soms onverwacht in hun slaap, terwijl ze verder gezond leken. Dit heet wiegendood, ook wel ‘Sudden Infant Death Syndrome’ (SIDS) genoemd. Per maand sterft er in Nederland nog altijd een baby aan wiegendood.

Over de oorzaken van wiegendood is nog veel onduidelijk, maar door onderzoek weten we inmiddels veel over de omstandigheden waaronder wiegendood zich voordoet. Er zijn een aantal risicofactoren. Sommige daarvan zijn niet te beïnvloeden, zoals het mannelijke geslacht, vroeggeboorte, laag geboortegewicht, meerlingen of jeugdig moederschap, maar een heleboel factoren heb je wel in de hand. Meer over deze factoren en het voorkomen van wiegendood lees je op de website van VeiligheidNL.

Informatiefolder en video’s over veilig slapen voor baby’s

In de digitale informatiefolder ‘Slaap lekker’ van VeiligheidNL staan allerlei adviezen om je kind veilig te laten slapen. In de folder vindt je informatie over:

  • de slaaphouding
  • het bedje
  • klimaat in de kinderkamer
  • verzorging

Ben je benieuwd of je alles hebt gedaan om de kans op wiegendood zo klein mogelijk te maken? Dat kun je controleren aan de hand van de checklist in de folder.

Tot slot: Doe de slaaptest

Heb je na het lezen van dit artikel over veilig slapen voor baby’s alles goed begrepen? Weet je de antwoorden op vragen zoals: Mag mijn baby onder een dekbedje slapen als het koud is? Is het veilig om mijn baby bij mij in bed te laten slapen? Om zeker te weten dat je kind veilig slaapt, kun je de slaaptest onderaan deze pagina op VeiligheidNL doen.

Bron: VeiligheidNL