Regelmatig snoer ik mijn kind in zijn autostoeltje, maar dit keer zie ik iets: wat zit het gordeltje vreemd bij zijn schouders? We moeten snel weg, dus ik heb geen tijd om er langer bij stil te staan. Als ik wegrijd denk ik: ik had zijn jas uit moeten doen. Dat doe ik in de winter eigenlijk altijd, want met een winterjasje zit je kind eigenlijk niet veilig in een autostoel. Dus dit voelde al niet heel goed. Het is een kort ritje en ik besluit om op de terugweg zijn jas uit te doen. Als ik hem zonder jas weer vastgesp, zit zijn gordel nog steeds niet goed en ik snap er niks van. Onderweg valt het kwartje: de hoofdsteun van zijn stoel staat te laag, waardoor zijn gordels ook lager zitten en dus niet goed over zijn schouder vallen. Ik zit ineens niet zo rustig meer achter het stuur. Ik voel me ontzettend stom dat ik niet door had dat hij door de laatste groeispurt met zijn hoofd boven de hoofdsteun van zijn autostoel uit was gegroeid. Onrustig rijd ik verder en als we thuis zijn zet ik meteen de hoofdsteun omhoog. Zo, hij zit weer veilig. Waarom ik me daar zo druk over maakte? Dat komt door een voorval bijna een jaar geleden, waarbij ik nota bene complimenten kreeg van de ambulancebroeder over ditzelfde autostoeltje.

Ik had niet eens de tijd om mijn achteruitkijkspiegel te checken

Vorig voorjaar haalde ik mijn zoontje (toen bijna 4 jaar oud) van de peuterspeelzaal om even naar de vuilstort en kringloop te gaan. Dat is een dorp verder, dus ik reed de snelweg op. Ik had nog niet eens de maximum snelheid bereikt en ik zag al rode remlichten: filevorming. Ik rem, maar ik zie dat de auto's voor me bijna stil staan dus ik druk nog iets steviger op de rem. Meteen: Boem. Ik klap met mijn hoofd tegen mijn hoofdsteun en de auto schiet vooruit. Gelukkig heb ik genoeg afstand tot mijn voorganger en raak ik zelf niemand. Ik check in de binnenspiegel of mijn zoontje ok is: hij is wakker en kijkt mij met grote ogen aan. Dan zoek ik een plek op de vluchtstrook en check meteen hoe het met hem gaat. Hij kijkt me aan en begint hard te huilen. Ook hij is hard met zijn hoofd tegen het hoofdsteuntje geklapt. We zijn beiden niet zichtbaar gewond, maar wel enorm geschrokken. Een auto achter ons heeft niet op tijd kunnen remmen en knalde in volle vaart achterop. Haar auto total loss, mijn auto komt er ogenschijnlijk goed vanaf. Overigens blijkt later dat mijn auto veel meer schade heeft dan aan de buitenkant te zien was. We hebben geluk gehad, maar die reality check komt pas veel later.

Het autostoeltje heeft erger voorkomen, realiseer ik me

We werden in de ambulance voor de zekerheid gecontroleerd en gelukkig hadden we beiden niets. Waar mijn zoon normaal gesproken dol is op alles met blauwe zwaailichten, kroop hij nu helemaal in me en durfde niet te kijken naar alles wat in de ambulance stond. Toen we afscheid namen van de vriendelijke ambulanceverpleegkundigen kreeg hij een Troostbeer, een knuffelbeer die alle kinderen krijgen als ze betrokken zijn bij een aanrijding. Ikzelf krijg nog een compliment van de broeder mee: 'Ik keek even in je auto en zag dat je een goed stoeltje hebt, dat is zo belangrijk. We zien weleens anders…' De autostoel had ik toen nog maar net, zorgvuldig uitgezocht en na deze test in de praktijk dus goed bevonden. Al had die test van mij niet zo gehoeven… Niet heel gek dus dat ik van de week niet meer rustig in de auto zat toen ik merkte dat zijn stoeltje niet meer 'paste'. Bij eenzelfde aanrijding zoals we in het voorjaar hadden zou het hoofd van mijn zoontje niet volledig omsloten worden door de stoel en zou hij met zijn achterhoofd op de rand van de stoel klappen. Een heel naar idee. Daarom is het zo belangrijk dat je een goede autostoel hebt voor je kind en dat je deze ook op de juiste manier gebruikt:

Kies een veilige en passende autostoel

Het is niet moeilijk tegenwoordig om een goede autostoel aan te schaffen. Doorgaans zijn alle autostoelen die te koop zijn getest en voldoen aan de nieuwste standaarden. Kies een autostoel waar je kind op dit moment in past. Er zijn vele types en modellen die je vanaf de geboorte tot 4 jaar kunt gebruiken, maar koop een autostoel niet 'op de groei'. Is je kind 4 jaar of ouder? Gebruik dan zo lang mogelijk een autostoel in plaats van een zitverhoger. Een autostoel is vele malen veiliger dan een zitverhoger, die laatste geeft onvoldoende steun voor het hoofd tijdens een botsing.

Autostoel tweedehands kopen? Let hier op

Goede nieuwe autostoelen zijn er voor ieder budget. Bij een tweedehands stoeltje bestaat het risico dat deze niet meer veilig is. Bijvoorbeeld omdat dat de stoel is verouderd en niet meer aan de huidige normen voldoet of er is een ongeluk mee gebeurd. Koop je toch liever tweedehands, lees dan eerst deze tips van de ANWB voor het kopen van tweedehands autostoeltje. Maak er een gewoonte van om regelmatig wat dingen te controleren, zodat je nog steeds veilig de weg op kunt met je kinderen:

  • Houd steeds in de gaten of je kind nog goed in het autostoeltje past.Het hoofdje moet in de hoofdsteun vallen en er niet bovenuit steken. Check dit regelmatig en verstel de hoofdsteun zo nodig;
  • De riempjes moeten goed over de schouders vallen;
  • Groeit je kind bijna uit het stoeltje? Ga alvast op zoek naar de volgende stoel;
  • Controleer ook met regelmaat of de autostoel nog goed vast zit in de ISOFIX of in de gordels.

Riemen goed vast!

Heb je met zorg een goed autostoeltje uitgezocht voor je kostbaarste bezit, zorg dan ook dat de gordels altijd goed zitten. En goed betekent: aansluitend, goed strak. Ik zie weleens een kind zitten in autostoel waarbij de gordeltjes ; om het kind heen hangen. Daar kan ik met mijn hoofd echt niet bij. Loszittende gordeltjes hebben namelijk geen enkel nut, dan kun je ze net zo goed af laten. Met losse gordeltjes wordt je kind bij een aanrijding ernstiger verwond, of erger: je kind glipt uit de gordels en wordt door de auto geslingerd. That ain't a pretty picture, maar het moet gezegd worden. Goed aantrekken dus, die gordels. Ze moeten goed aansluiten aan het lijf van je kind. Je kind moet als het ingesnoerd is eigenlijk niet meer naar voren kunnen bewegen. Bij een vijfpuntsgordel moet er bij het vastklikken van de riempjes geen ruimte tussen de gordel en de schouders zijn. Bij een driepuntsgordel moet je goed controleren of de band bij de buik goed aansluit en of de gordel altijd goed over de schouder valt. Wil je specifiek voor jouw baby, peuter of kind weten hoe je hem of haar het beste vast kunt zetten? Bekijk dan ook de instructievideo's van Veiligheid.nl

Autostoel vervangen na ongeluk

Heb je een ongeluk gehad met je kind in de autostoel? Hopelijk zijn jullie ongedeerd en is er alleen blikschade. Neem in ieder geval contact op met de fabrikant van de autostoel om te vragen of de autostoel vervangen moet worden. Sommige merken vervangen een autostoel kosteloos na een ongeluk, uiteraard na het overleggen van verzekeringspapieren en dergelijke.

Wil je meer weten over autostoelen en veiligheid, dan kun je voor betrouwbare informatie terecht bij bijvoorbeeld op Anwb.nl, Veiligheid.nl of Consumentenbond.nl