Kolven: handige tips

Kolven is niet gemakkelijk; het kost je soms veel tijd, pijn en moeite. Deze handige tips kun je gebruiken om het kolven te vergemakkelijken. Kolven is niet leuk Je had je heel erg verheugd op het moment dat je jouw baby voor de eerste keer aan je borst mocht leggen,...

Beweging stimuleren bij een baby: 8 manieren

In het eerste jaar leren baby's het hoofd optillen, rollen, zitten, kruipen, staan en lopen. Spelen is de natuurlijke manier waarop baby's leren. Het is een geweldige manier om je pasgeborene in beweging te krijgen. Beweging stimuleren bij een baby kan op meerdere...

Tips voor de kraamweek

Wanneer je net bent bevallen, komt er een hele hoop op je af. Om optimaal te kunnen genieten van deze kraamweek, hebben we een aantal handige tips voor de kraamweek voor je. Doe er je voordeel mee dus! Gelukkig heb je de eerste dagen na je bevalling recht op een...

De bevalling opwekken: 8 manieren waarop je dit zelf kunt doen

Slechts 5 procent van de baby’s wordt op de uitgerekende datum geboren. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je kindje iets langer op zich laat wachten. Lees in dit artikel over de bevalling opwekken over 8 manieren waarop je dit zelf kunt doen. Met 42 weken...

Waarom schrijven met de hand nog steeds belangrijk is voor kinderen

Ken je dat gevoel nog? Dat gevoel dat je als kind had als je een nieuwe pen kreeg en in een nieuw schrift ging schrijven? Tegenwoordig zien we steeds minder van dat 'handschriftplezier' bij onze kinderen. Tablets en laptops hebben de rol van pen en papier op veel...

Ik sta met mijn dikke buik naast mijn vriend en als we in een stripverhaal zouden zitten, zou je drie vraagtekens boven ons hoofd zien. We hebben net een babykamertje uitgezocht in een babywinkel en nu moet er nog een matras komen voor in het ledikant. Welke moeten we kiezen? We hadden ons niet echt voorbereid qua matraskeuze. Of eigenlijk: helemaal niet. Hoe kies je een kindermatras voor een babybed of kinderbed?

Op het oog lijken kindermatrasjes enorm op elkaar en zit er – behalve prijs – weinig verschil in. Maar er zit wel degelijk verschil in het materiaal en daarmee verschillen ook de eigenschappen en de duurzaamheid van een matras. Omdat baby’s en kinderen veel slapen, is het belangrijk om een goed kindermatras te kiezen dat voldoende ondersteuning en ventilatie biedt. In samenwerking met Kidzzz.nl stelden wij een stappenplan op voor het kiezen van een kindermatras:

Welk formaat kindermatras heb je nodig

Stap 1: Welk formaat kindermatras heb je nodig?

Het lijkt een open deur, maar het is belangrijk dat je een matras koopt dat goed past in het bedje van je kind. Kies je een matras voor een wieg, ledikant, peuterbed of groot bed: het moet perfect passen en geen ruimte vrij laten tussen matras en bed. Zo kan je kind niet beklemd raken met een armpje of beentje.

Waar moet een matras aan voldoen voor jou

Stap 2: Waar moet een matras aan voldoen voor jou?

Maak een afweging wat je belangrijk vindt. Waar moet volgens jou een matras aan voldoen? Maak een afweging op het gebied van:

  • comfort: vering en kans op kuilvorming
  • ventilatie en vochtopname
  • duurzaamheid: hoe lang moet het matras mee gaan?

Stap 3: Welk materiaal kies je voor een kindermatras?

Uiteraard zijn alle materialen voor kindermatrasjes uitvoerig getest en dus veilig en hygiënisch. Je kunt kiezen uit de volgende materialen:

  • Koudschuim matras: ligcomfort, ventilatie en gaat lang mee Koudschuim is stevig materiaal met veel veerkracht en door de tegendruk van het materiaal biedt het matras een uitstekende ondersteuning tijdens het slapen. Daarnaast is door de open celstructuur van koudschuim het matras zeer goed ademend en neemt het goed lichaamsvocht op. Een kwalitatief goed product dat heel lang meegaat en een zeer kleine kans op kuilvorming geeft.
  • Natuurlatex Een natuurlatex matras is vergelijkbaar met een koudschuim matras, alleen is natuurlatex soepeler. Een natuurlatex matras is comfortabel, past zich goed aan aan het lichaam van je kind en heeft voldoende veerkracht ter ondersteuning van het lichaam. Het vochtdoorlatende vermogen is goed, wel ventileert het materiaal net iets minder goed dan koudschuim. Het materiaal gaat redelijk lang mee en heeft minder snel kuilvorming.
  • Bonell vering Een matras met Bonell vering is een matras met een spiraalvering en een toplaag. Dit type matras biedt minder ondersteuning dan een koudschuim matras en is daardoor iets minder comfortabel. Wel staat Bonell vering bekend om de zeer goede ventilatie-eigenschappen, waardoor de vochtregulatie tijdens het slapen optimaal is. Ideaal dus voor kinderen die veel transpireren. Een Bonell vering matras gaat lang mee.
  • Pocketvering Een pocketvering matras heeft een kern van individueel verpakte stalen veren. Dit maakt het mogelijk dat de veren los van elkaar kunnen bewegen, dit maakt een pocketveringmatras stevig en comfortabel. Op de vering zit dan nog een toplaag van een ander materiaal, dit kan bijvoorbeeld koudschuim zijn, polyether of latex. Dit type matras ventileert zeer goed door de lucht tussen de pocketveren, waardoor lichaamsvocht snel en efficiënt worden afgevoerd. Een pocketvering matras gaat lang mee en heeft een kleine kans op kuilvorming.

Kiezen van een kindermatras

Stap 4: Kiezen van een kindermatras

Heb je de vorige drie stappen doorlopen, dan kan je besluiten welk matras het beste voor jouw kindje is. De online baby- en kinderwinkel Kidzzz heeft een eigen collectie baby-en kindermatrassen ontworpen met vier soorten matrassen: koudschuim, natuurlatex, bonell vering en pocketvering. De Kidzzz matrassen hebben een uniek en kwalitatief hoogstaand design en zijn verkrijgbaar in alle denkbare maten en uitvoeringen. Heb je een speciaal formaat baby- of kindermatras nodig, bijvoorbeeld? Kidzzz maakt ook baby- en kindermatrassen op maat. Groot pluspunt: alle matrassen zijn afgewerkt met een afritsbare tijk (de hoes rondom het matras), die wasbaar is tot 60 °C.

*Dit blog is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.