Kinderen hebben vaak geen zin in groenten, het is voor veel ouders een bekend scenario aan tafel: de groentestrijd.
Het feit dat kinderen niet dol zijn op groenten is logisch te verklaren: ze hebben een aangeboren smaakvoorkeur voor vet en zoet. En laat groenten nou niet zo smaken..

Maar hoe kan je je kind meer groente laten eten? Er zijn genoeg manieren om je kind hieraan te laten wennen. Hieronder lees je er 5 die je kunt proberen.

1. Laat de groenten er leuk uit zien

Vanaf twee jaar worden kinderen bewust van kleuren en vormen. Door groenten op een speelse manier te presenteren, worden ze een stuk aantrekkelijker voor kinderen. Gebruik bijvoorbeeld uitsteekvormpjes om stukjes wortel of courgette aantrekkelijk aan te bieden.
En bied groenten tijdens het avond eten eens naast elkaar aan in plaats van een in een door elkaar geprakte hap. Ook dit ziet er voor een kind een stuk aantrekkelijker uit.

kind meer groente te laten eten - presentatie van groente

2. Schep niet te veel op

Wanneer je wilt dat je kind meer groenten eet, schep je vaak veel op in de hoop dat het het op eet. Heel logisch, maar een te grote portie kan voor je kind overweldigend zijn. Schep liever een klein beetje op, bijscheppen kan altijd.

kind meer groente laten eten - meisje met tomaten voor haar ogen

3. Kind meer groente laten eten: Kijk naar de structuur

Kinderen zijn gevoelig voor structuren van voeding. Lust je kind bijvoorbeeld geen plakjes wortel, probeer het eens geraspt of in lange dunnen reepjes. Wissel ook eens af in de bereidingswijze: gekookt, gestoomd, gebakken, gepureerd of rauw.

kind meer groente laten eten - groente met dip

4. Bied het met een dip aan

Kinderen zijn vaak dol op dippen! Bied bijvoorbeeld gesneden paprika of gestoomde bloemkool aan met een dip van Griekse yoghurt en wat kerriepoeder. Zo krijgt je kind ook nog wat gezonde vetten binnen.

5. Bied de hele dag groenten aan

Vaak ligt de druk om groenten te eten op het avond eten. Dat is vaak het enige moment waarop het wordt aangeboden. Maar hoe meer druk en spanning, hoe minder je kind er van zal gaan eten. Bied ook groente aan tijdens de andere momenten: een kom soep met de lunch, wat rauwkost bij het ontbijt, verwerk het in een muffin (bijvoorbeeld ei met groente) of groente door een smoothie.

Elk kind is anders en wat voor de een werkt, werkt niet per se voor de ander. Heb geduld, hou vol en kijk wat voor jou kind wel werkt. Ga op zoek naar ideeën en recepten maar maak het vooral niet te ingewikkeld en wees niet te streng voor jezelf. Wat vandaag niet lukt, lukt morgen of volgende week. Ieder eetmoment is weer een kans!

kind meer groente laten eten - meisje met armen vol groente